writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De geschiedenis herhaalt

door GoNo2Hoe zeer de publieke opinie ook moge geschokt wezen, het doet niets af aan het feit dat je buurman een seriemoordenaar kan zijn. Maar dat denkt je buurman ook van jou. En zo belanden we in een viscieuze cirkel van elkaar wantrouwende mensen. Wat mij nog het meest verbaasde is dat ik mij er op betrapte hem in zekere mate sympathiek te vinden, zoals hij overkwam op tv. Of was het door het beroep dat hij uitoefende? Mijn droom was leraar geschiedenis worden, misschien komt het daar door hé? Moesten ze wat meer geschiedenislessen geven op school, dan bestaat er nog een kans dat de mensen er van leren. Maar ik heb zo m'n twijfels. Want lessen trekken uit de geschiedenis is niet bepaald onze sterkste kant.
Wat er bij mij niet ingaat, is dat men voor een klaslokaal en ook daarbuiten, mee kan praten over die gruwel, wetende dat men zelf de dader is. Men moet toch meer zijn dan een doorsnee-acteur om dit te kunnen. In ieder mens schuilt een toneelspeler, kijk maar om je heen en naar jezelf. Het begint al van bij de geboorte. We hebben rap door dat een glimlachje wonderen kan doen. Of een huilbui.
Of het voorwendsel van ziek-zijn. Al was het maar om een beetje aandacht te krijgen.
Het had uw dochter of zoon kunnen zijn, die in de handen van zo'n psychopaat terecht gekomen is. Wat een onnoemelijk leed in die huisgezinnen moet dat teweeggebracht hebben? En nu nog meer. Te weten dat zo'n man, die dan nog een voorbeeldfunctie heeft, koudweg meepraat met z'n klas over de actualiteit. Terwijl hij waarschijnlijk al aan z'n volgend slachtoffer zit te denken. De vraag die ik me stel is die van 'hoe lang is dit al bezig?'. Heeft ie meer dan drie moorden op z'n verdorven geweten? En wat gaat justitie hiermee aanvangen? Moet men zo iemand nog kansen geven? Want zelfs indien men hem ontoerekenbaar zou verklaren, bestaat er altijd een kans dat hij vrijkomt hé? ik hoor stemmen opgaan, die pleiten voor de doodstraf? Ik weet het niet, soms heb ik de neiging om ook voor de doodstraf te zijn, maar wat als iemand onschuldig zou zijn? Die kinderen die vermoord zijn komen niet meer terug. Als afschrikking zal het ook niet veel uithalen, da's bewezen.
We leven in een wereld van geweld, van moord en verkrachting. We leven feitelijk constant in een oorlogssituatie. 't Zal er niet op verbeteren. 't Is altijd zo geweest en 't zal altijd zo blijven tot de wereld vergaat in 2012. Op 21 december om juist te zijn. Wat mij nog het meest verbaast is dat het positieve van een Clijsters en Henin, totaal overschaduwd wordt door het negatieve van een seriemoordenaar.
Die leraar is geen alleenstaand geval, er lopen nog van die gekken rond. Die man heeft ook een familie, kinderen en een ex-vrouw. Ook zij zijn nu slachtoffers. Ook hun leven zal nooit meer zijn als tevoren. Zij zullen ook voor het gerecht moeten verschijnen als getuigen. En ze zullen met de vinger gewezen worden. De riooljournalistiek is nu al bezig om hun leven stuk voor stuk uit te vlooien. De boekjes zullen gretig verslonden worden, want een deel van de bevolking krijgt er nooit genoeg van. Binnen een x-aantal jaren vragen we ons af: ' wie is die Dutroux, die Fourniret of die Jansen nu ook weer?' Tot de geschiedenis zich herhaalt hé?

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • Mistaker
  Hij komt inderdaad sympathiek over, echt een toffe gast. Onvoorstelbaar dat hij minstens 3 moorden heeft gepleegd, maar de meeste seriemoordenaars zijn vriendelijk overkomende lui, bijv. de Nederlandse seriemoordenaar Koos Hertogs die zijn slachtoffers met mooie praatjes wist mee te lokken.

  Groet,
  Greta
  GoNo2: Dank u!
 • ivo
  tja, en vooral het kon je buurman zijn ....
  GoNo2: Dank u!
 • manono
  Het doet indd nadenken.
  Maar als hij een vriendelijke, zorgzame, plichtsbewuste man was, waarom is zijn vrouw dan van hem gescheiden? Misschien voelde zij aan dat er iets niet klopte.
  Toch ga ik het allemaal niet lezen.
  Die vrouw is misschien opgelucht dat hij gepakt is.
  De tipgever moet ook iets geweten hebben. Dat intrigeert me wel. Die ging tegen de stroom in.
  Je blijft er wel mee bezig.

  Kleine opm : 'kan' ipv 'kunnen (glimlachje is onderwerp)
  GoNo2: U heeft gelijk, is reeds verbeterd!
 • yellow
  tja... knap neergezet, we moeten er op letten dat we er niet door verzuren maar we moeten er zeker bij stilstaan, volgens mij zijn ze schizofreen ofzo om zoiets te kunnen doen, ik denk dat de meeste mensen dit maar moeilijk bergijpen, de ondergang in 2012 zoals door de Maya's voorspeld, ik hecht me er niet aan, we zien wel wat komt.
 • Mephistopheles
  Heb gehoord dat de maya indianen zich misrekend hebben en dat de wereld niet in 2012 maar in 2048 pas zal vergaan als ik me niet vergis. Die bewering komt van ene Erik Van Looj, dus de bepaling van het geloofwaardigheidsgehalte laat ik aan uw (on)gezond oordeel over...
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .