writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

In naam van het Volk

door GoNo2


" Zo meneer Jansens, vertel me een keer waarom ge niet gaan stemmen zijt? Maar doe het in 't kort, want er moeten vandaag nog zo'n 2010 van uw collega's voor m'n tribunaal verschijnen hé."
" Meneer de Juge, ik ben niet gaan stemmen omdat die verkiezingen ongrondwettelijk zijn en als rechtgeaarde burger wens ik derhalve niet mee te werken aan illegale verkiezingen."
De rechter kijkt links en rechts naar z'n mederechters, voelt de bui al hangen. Wat nu geblazen zei de kikker. Denkt hij bijna luidop. 't Moest er van komen met al dat gekrakeel over BHV, die politici hebben er een puinhoop van gemaakt. De gevolgen zijn navenant.
" Meneer Jansens, 't was uw plicht om te gaan stemmen, 't is niet aan de burger om te oordelen wat juist of onjuist is. Waar gaan we naar toe als iedereen de wet interpreteert naar eigen goeddunken? Dan zijn er geen rechtbanken meer nodig en staan al die hooggeleerde rechters aan de dop. Er zijn al werklozen genoeg, zou ik zo denken hé?"
" Meneer de Juge, de wet is de wet en niemand staat boven de wet. De grondwet is geen vodje papier, het is de basis van onze samenleving…"
De hooggeleerde rechters kijken meneer Jansens kregelig, korzelig en geïrriteerd aan. Denkt dat meneerke dat hij hen hier zomaar de les kan komen spellen? Wie denkt hij wel dat hij is? De koning soms? Langs de andere kant voelen ze ook wel dat hij ergens gelijk heeft. Een uitspraak van het Grondwettelijk Hof leg je niet zomaar naast je neer.
" Meneer Jansens, uw overtuiging siert u, maar was het nodig om gans uw stad aan te sporen om hun burgelijke plicht om te gaan stemmen niet te doen? Dit wijst meer op burgerlijke ongehoorzaamheid en daar staan straffen op hé?"
" Meneer de Juge, het volk vaardigt z'n vertegenwoordigers af door middel van verkiezingen. Stel dat van die zogenaamde politici er geen enkele bijzit die deugt, stel dat ze niet het belang van de maatschappij dienen, maar alleen het belang van hun portemonnee. Stel dat ze hun medeburgers aanzetten tot illegale praktijken, welke suggestie zou u me dan doen?"
Verdomme, die vent begint op hun zenuwen te werken. Ze hebben het gevoel dat ze erbij zitten als schoolkinderen. Een dringende beraadslaging dringt zich op. Zonder de massaal aanwezige pers. Die er steeds als de kippen bij zijn om alles nog wat uit te vergroten.
" We schorsen de zitting tot morgen 9 uur. Ga nu allen heen in vrede."zegt de liberale voorzitter, die vroeger praktizerend katholiek was, maar het zekere voor het onzekere koos, omwille van al die schandalen in z'n gewezen kerk.
" Meneer de Juge, wat bedoelt u met ' ga in vrede'? Is dat geen uiting van een zeker geloof? Moet een rechter niet onpartijdig zijn?"
" M'n beste vriend, 't was maar bedoeld als een grapje hé? 't Heeft totaal niets met overtuigingen te maken, maar moest ik u gekrenkt hebben in uw overtuiging, dan bied ik u m'n excuses aan. Zo goed, meneer Jansens?"

De volgende dag wordt Jansens veroordeeld tot het betalen van een boete van 500€ wegens het niet hebben van respect voor de rechtbank. Het aanzetten tot burgerlijke ongehoorzaamheid kon niet bewezen worden. De rechtbank zal zich ten gronde over de zaak buigen na de splitsing van BHV. Meneer Jansens denkt erover na om in beroep te gaan, want die boete ligt hem zwaar op de maag…

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • manono
  In echte GoNo stijl geschreven!

  De vinger op de pols!
  GoNo2: Dank u!
 • Hoeselaar
  Knap werk! goed geformuleerd teksten, je kent het gerecht en de wet dat is bij deze gebleken

  Willy
  GoNo2: Dank u!
 • silvia
  een heldere blik in de nabije toekomst :-)
  GoNo2: Dank u!
 • hettie35
  Een goede kijk op de toekomst, heel sterk geschreven,
  groetjes Hettie
  GoNo2: Dank u!
 • Mephistopheles
  Ja, ge doet gij hier ook nog altijd uw zegske hé
  GoNo2: Inderdaad, ik begon je al te missen...
Er zijn 14 bezoekers online, waarvan 0 leden: .