writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De deportatie

door yellow

Ik zag zojuist een documentaire over de tweede wereldoorlog en ook een stukje Joodse deportatie waar de draaischijf in België in Antwerpen lag omdat daar de diamantsector toen en ook heden vertegenwoordigd werd door voornamelijk Joden. Dit is evenwel geen pro-Joodsverhaal maar enkel een herdenking aan een enorme grote mensenvervolging waar toevallig hier de Joden het slachtoffer werden.

De Jodenster was een handel op zichzelf, mede georganiseerd door de overheden en sommige gemeentebesturen en zelfs leden van de Jodengemeenschap zelf. De Joden moesten zelf hun ster betalen. Er zijn mensen die hier broodwinning in zagen en zelf sterren produceerden, dit is 1 enkel voorbeeldje van hoever het ging.

Alles werd zo in scene gezet, het is een keihard voorbeeld van wat velen misschien niet willen of kunnen zien. Het gaat niet enkel over het schrappen van een welbepaald volk, het gaat ook over de listige manier waarop dit gebeurde. Het begon allemaal met een volkstelling en zelf op het moment dat deze mensen werden gedeporteerd geloofden de meesten nog steeds dat het om een verplichte tewerkstelling ging. De verhalen van echte deportatie die destijds ook onder de Joodse gemeenschap gekend waren, waren zo ongeloofwaardig dat de meesten hen als roddels afdeden.

De Vlaamse bevolking werd zo opgezet tegen de Joodse gemeenschap dat synagogen werden stukgegooid, dit lijkt allemaal niet zo erg maar het waren allemaal handige zetten van de toenmalige bezetter onder leiding van Hitler om te leren haten, ja het volk werd geleerd te haten met promofilmpjes over hoe de Joodse gemeenschap de economie onderuit haalde. Tot op heden wordt er nog steeds gedacht in sommige extreme kringen in Vlaanderen dat de Joodse gemeenschap schuld heeft aan allerlei fraude.

Onlangs ging ik op ziekenhuisbezoek voor een geboorte, het hospitaal ligt in een Joodse wijk en inderdaad, de mensen zien er wel wereldvreemd uit, maar stel je eens de vraag, hebben ze jou persoonlijk iets misdaan? De mensen die met mij op stap waren verwierpen ze constant, lachtten ze uit en konden er niets dan slechte dingen over zeggen, ik zei onmiddellijk, kennen jullie die mensen die daar lopen persoonlijk, en waarom veroordeel je zo?

Er is geen enkele reden om te haten, geen enkele. Geen enkel volk hier op aarde, geen enkele mens hier op aarde verdient het om gehaat te worden bij de geboorte. Pas op als jij je ongewild laat meesleuren in de wereld van haat, in politieke boodschappen die zogezegd het beste voorhebben met jou. Steeds verwijzen naar die andere, het is zijn schuld of het is hun schuld. Hoe snel knikken we niet van ja, het is waar. Weg ermee! Hoe snel vellen we zelf een oordeel over een situatie die we in feite niet kennen.

Mocht je ooit zo'n situatie beleven, kan ik u een deftige eyeopener geven. Stel jezelf de persoon voor die je momenteel het meeste lief hebt. De persoon die momenteel echt het meest betekent in jouw leven. Stel je voor dat die persoon grondig gehaat wordt, constant wordt pijn gedaan of verworpen en in het ergste geval, door grondige haat wordt vermoord. Stel jezelf voor dat deze persoon ondanks zijn(of haar) wellicht ook mindere kantjes nog nooit doorwegende feiten heeft gepleegd. Zou je niet gekwetst zijn. Zou je het graag hebben dat die persoon bij voorbaat al een vooroordeel gestempeld kreeg?

Dit is geen verhaal van religie of afkomst, het is geen heilig verhaal, het is geen verschonend verhaal en het is ten laatste een zelfverering om mezelf in een beter daglicht te stellen. Neen beste lezer, ik stel me nederig op naar jullie allen die dit lezen. Er is maar één bedoeling van dit schrijven. Laat haat nooit een leidraad worden van je acties. Want haat, dat is de ergste ziekte van deze tijd en de oorzaak van de meeste ellende in de hedendaagse wereld. Er is geen God voor nodig om dat in te zien, enkel een beetje gezond verstand en een zeer klein beetje geweten. 

feedback van andere lezers

 • silvia
  volledig mee eens ! Ik las onlangs het prachtige boek van Tatiana de Rosnay "haar naam was Sara" - over een grootscheepse deportatie van Joden in Parijs tijdens de 2e WO.
  Als je het nog niet gelezen hebt moet je dat echt eens doen, het opent je ogen over iets wat meer en meer in de annalen van de geschiedenis dreigt te verdwijnen.
  yellow: hey Silvia, bedankt voor deze reactie, het boek 'haar naam was Sara' ligt op mijn salontafeltje omdat mijn stiefdochter van 13 het aan het lezen is voor de school, ik had het nog niet echt gelezen maar nu ga ik het toch eens lezen hoor, groetjes
 • manono
  Volledig mee eens, Yellow!

  Een mens in zijn/haar waardigheid laten te allen tijde.

  En steeds alert blijven voor zij die dat schenden.
  yellow: dank voor je reactie :)
 • hettie35
  Ik ben het met je eens Yellow, je moet een mens altijd in zijn/haar
  waarde laten, ook in deze tijd wordt dat nog al eens vergeten,
  groetjes Hettie
  yellow: dank voor je reactie :)
 • tessy
  Haat is een slechte raadgever, ik vraag me af of mensen die anderen haten zelf gelukkig kunnen zijn ? Als men steeds naar anderen kijkt en wat die doen of niet doen, vergeet men dan zelf niet te leven, en te genieten van het leven?

  (Blij je nog eens te lezen)
  yellow: je bent helemaal mee in dit korte verhaaltje, ja, lang geleden hé, soms nogal weinig tijd maar af en toe kom ik toch eens kijken
 • GoNo2
  Ik haat degenen die anderen haten...
  Dus...?
  yellow: heel goed gono 2, blij met jouw reactie, groetjes
Er zijn 13 bezoekers online, waarvan 0 leden: .