writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het geheim van het verdwenen kruis 12

door Hoeselaar

12

"Moet je toch eens komen kijken, Perke. Kijk een naar beneden daar waar we verleden jaar het sprokkelhout hebben opgeslagen, zie je dat? Die hele stapel staat in brand, hoe zou dat komen? Dadelijk is onze hele wintervoorraad verbrand en dan hebben we niets meer voor vuur te maken. Kom we rennen er meteen op af"

Ze waren nog maar halverwege de brandstapel toen ze daar een heleboel vrouwen rond het vuur zagen dansen. Het gekrijs en geroep kon je van hier uit al goed horen ook al waren ze wel honderd meter van hen verwijderd. Ze zagen goed halverwege enkele mensen gebukt staan kijken naar het schouwspel dat zich daar beneden afspeelde. Het waren Bertram en Berta samen met hun Hildeke die achter een oude ossenwagen gebukt stonden die daar voor jaren naar beneden gedonderd was, en op zijn zijde lag met de gebroken wielen van hen af.

Het gekraak van dorre takken waarover Maria en Perke liepen liet de toeschouwers beneden hun opschrikken. Bertram die zijn broer en schoonzus als eerste zag, zwaaide naar hen, en gebood hen met zijn langzaam op en neergaande hand het stilaan te doen, om zo de feestvierders daar beneden niet op te schrikken.

"Staan jullie al lang hier, vroeg Maria, waarom hebben jullie ons niet gewekt want het is onze houtstapel die ze daar gebruiken".
"Die, en ze wees naar beneden, die daar gebruiken onze hele wintervoorraad aan gekapt hout, straks kunnen we zien hoe dat we de winter door komen."
"Wat voor mensen zijn dat eigenlijk, vroeg het jonge Hildeke, kijk toch eens mamma, kijk hoe dat ze om dat vuur heen dansen en met hun rokken zwaaien."
"Ik vraag me af vanwaar ze allemaal komen, ik tel er zo al twaalf en misschien zijn het er wel veel meer. Ik heb toch niemand voorbij zien trekken, heb geen ossenwagens gezien en ook geen koetsen met paarden ervoor."

Zoiets als dat zich daar beneden voor hun ogen afspeelde hadden ze nog nooit gezien. Zelfs in hun stoutste dromen hadden ze dit nog niet meegemaakt
Een oooooo en een aaaaa ontsnapte aan de toeschouwer monden toen ze te midden van al die dansende vrouwen uit het niets een man te voorschijn zagen komen die met kleurrijke veren getooid was, en op zijn hoofd een soort helm met gedraaide bokkenhorens droeg. Het dansen werd voor heel even gestaakt en allen vielen plat op de grond als bewijs van verering. Het bleef daar beneden voor enkele tellen heel stil om dan ineens van daar uit een geschreeuw van jewelste te horen. Het steeg oorverdovend hard langs de flank van de heuvel omhoog.

Het groepje toeschouwers schokte van de beelden die ze zagen en het lawaai waardoor ze zelf ongewild een schreeuw uit stieten.
De man of wat of wie het ook was gaf rauwe hard klinkende bevelen die door de beemden schalden en meteen uitgevoerd werden door de aanwezige danseressen.
Niemand achter de op zijn zijde liggende ossenkar durfde zich te verroeren. Het was alsof iedereen geparalyseerd werd door het gebeuren daar beneden.
"We moesten eigenlijk met meerderen zijn om die daar beneden weg te jagen, want wij kunnen niet tegen deze overmacht aantreden, meende Bertram
"Kijk, mamma ! Kijk daar is die vrouw die me uit de bramen hielp, zie je ze"?
"Die daar" !.


 

feedback van andere lezers

 • hettie35
  Je werkt spannend naar de vogende delen toe,
  groetjes Hettie
  Hoeselaar: Ik heb lang naar een formule gezocht om een bepaalde spanning door te trekken en ze dan naar een climax te voeren

  Willy
 • Dora
  Zo de heksenkring is in volle gang...en nu maar bedenken waarom Peerke wordt gezocht... straks mag hij de gevederde man opvolgen?
  Hoeselaar: Dat zal ook nog wel te lezen zijn, het gaat toch gestaag naar het einde toe

  Willy
 • manono
  Kom dat tegen! Een dozijn heksen!

  Heel graag gelezen, Willy.
  Hoeselaar: Ja, bij mij komen ze geregeld te voorschijn, ik heb wat met heksen, ze zijn zo onvoorspelbaar maar waar heb ik dat nog gelezen?

  Willy
 • Magdalena
  mmmmm hoe ga je dat oplossen? Dansende heksen tegen houden is niet simpel!
  Gaan ze nu Peerke in de gaten krijgen en zeggen waarom ze hem willen?
  Hoeselaar: Afwachten zou ik zeggen, ik ga niet op het verhaal vooruit lopen

  Willy
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .