writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

'k Heb zo m'n bedenkingen…

door GoNo2Het stoort me enorm, die alomtegenwoordige muziek, die schreeuwerige reclameboodschappen in het stadsbeeld. Ik kan er niet meer tegen. Het doet pijn aan m'n ogen en oren. Is er dan nergens meer een plekje te vinden, waar men niet overspoelt wordt door reclame? Zelfs de scholen maken reclame. Een schoolvoorbeeld als het ware van hoe goed en degelijk hun school wel is. Er zijn geen degelijke scholen. De lessen die ze nu krijgen zijn 's anderendaags al achterhaald. Wat voor zin heeft het te weten dat er in Australië meer kangeroes leven dan mensen? Dat de oorspronkelijke bewoners Aboriginals waren? Die zijn al lang overrompeld door de nazaten van gewezen misdadigers, die hun vrijheid herwonnen door het ontginnen van land dat hen niet toebehoorde. Hoeveel mensen gebruiken werkelijk hetgene ze geleerd hebben op school? Buiten lezen, rekenen en schrijven? Vraag eens wie Ernest Claes is. De meesten zullen denken dat het de nieuwbakken voorzitter is van het Vlaamse Parlement. Of wie Louis Paul Boon is? Antwoord: de papa van Tom Boonen? De uitvinder van de koffieboon? Hendrik Conscience, de Vlaamse schrijver en dichter, die z'n volk leerde lezen en zelf altijd bijna Frans sprak? Wie is dat nu weer? Antwoord: heeft een tourrit gewonnen in 1927. Of nee, was die niet de bondscoach van de Rode Oranjes? 't Zal je kind maar wezen.
Ik lees nu op internet dat er twee klanten van King's Burger klacht neergelegd hebben. De reclame op tv voor hun ham-burgers strookt niet met de werkelijkheid. De hamvraag over de hamburgers was of dat klopte met hun verkochte producten. De Raad nam de proef op de som en wat denk je? De hamburgers die ze verkopen zijn veel kleiner dan wat ze in hun reclame voorspiegelen. Zouden ze hier ook moeten doen. Want zeg nu eerlijk, als je zo'n reclame ziet van een Quick of Mc Donald, dan loopt toch het water, bij wijze van spreken, uit je mond? Men moet al een reuzegrote mond hebben om zo'n reuzegrote hamburger binnen te spelen hé?
Ik ken wel enkele mensen die in aanmerking komen, maar toch…De klacht is ontvankelijk verklaard, hun reclame moet aangepast worden, zoniet volgen er strenge boetes. 't Zal me benieuwen of ze hun duurbetaalde tv-spotje inderdaad zullen aanpassen.
Reclamejongens mogen straffeloos een ganse bevolking misleiden. Aanzetten tot het kopen van meestal nutteloze dingen onder het mom van het laten draaien van de vrije economie. De kleine lettertjes in hun verkoopcontracten worden toch niet gelezen. Wie gaat er nu in een winkel een contract zitten napluizen? Je wilt dat ding hebben en 't was de laatste zei de verkoper. Joepie, je bent er in geslaagd de laatste nieuwe gsm te kopen. Proficiat! Dat er een contract van twee jaar aan vasthangt mag de pret niet drukken. Dat er na twee maanden al een nieuwere versie op de markt komt, waarbij je pas verworven hebbedingetje er zal uitzien als een voorhistorische schotelantenne, daar lig je nu niet van wakker. Ik zie hier kinderen, die nog pampers dragen, met een gsm aan hun oor. Kunnen amper lezen, laat staan schrijven, maar bellen en sms'en kunnen ze als de beste. De toekomstige generaties zullen geboren worden met platte duimen, die lijken op zwemvliezen, van het berichtjes sturen. Waarschijnlijk zullen ze potdoof zijn en ook nog kleurenblind. Maar geen nood, hun ingebouwde communicatiesystemen zullen hen de weg wel wijzen. Gelieve uw pasgeborene aan pc nr 7 aan te sluiten, zodat hij of zij up to date is. U kunt de laatste nieuwe software voor baby's kopen aan kassa nr 4, naast het onthaal. Gelieve uw bankkaart, accountnummer en wachtwoord klaar te houden. Wegens een technische storing en een virus zal uw kind door het leven gaan als volslagen debiel. Maar die moeten er ook zijn. Waarvoor onze excuses. Op school zullen de lessen gegeven worden door virtuele leerkrachten. Die staken niet en kosten in verhouding de belastingbetaler een heel pak minder. Vandaag is er geen les Nederlands want mijn leraar wordt geupdatet. Kleurenblind zijn ze nu al, gezien ze constant door het rode licht lopen, maar dat doen volwassenen ook. Ik niet, ik wacht, ik heb toch tijd zat en de wereld draait al rap genoeg. Maar wie ben ik hé?

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • Dora
  De uitvinder van de koffieboon, Haha, die is goed.
  Haha, het is zo ver heen dat het weer humor wordt, in en in triest.
  Mijn mobiel heeft nog iets weg van de amerikaanse koelkast, zwaar log en afgerond. Ik ben het met met die zijde van je verhaal eens, met en sarcasme veeg je de vloer aan...
  Tegenwoordig hebben ze geen nieuwe bezems meer, die vegen schoon en dat is de bedoeling niet.
  GoNo2: Dank u!
 • Hoeselaar
  Noel, ik heb met veel aandacht jouw schrijven gelezen en moet toegeven dat je een oplettend humorist bent die het lawaaierige leven rondom ons stilaan zat wordt. Ik sluit me aan bij jouw manifest, ja het is onmiskenbaar juist.
  De manier van schrijven vind ik bizonder goed getroffen. Wat me nu opvalt in de straten,winkels en waar dan ook zijn de vele hooraparaten die ik vanuit mijn jeugd helemaal niet kende. Het schijnt een epedemie te worden.
  Als het niet zo een triest gegeven was kon ik er nu mee lachen

  Willy
  GoNo2: Dank u!
 • manono
  Ik heb geen GSM. De pc was al een grote toegeving om enigszins bij te benen.

  Hoe minder verlangens, hoe eenvoudiger het leven.

  Knappe tekst, GoNo!
  GoNo2: Dank u!
 • silvia
  weer een heerlijke beschouwing Gono !
  weer met veel plezier en herkenning gelezen !
  groetjes
  GoNo2: Dank u!
Er zijn 16 bezoekers online, waarvan 0 leden: .