writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

opiniestuk 10: Presidenten en Precedenten

door jamal



Een jonge boer kijkt radeloos toe hoe elk seizoen opnieuw een groepje apen zijn plantage gebruikt als bron van voeding en gezondheid. Op aangeven van de alfaleider krijgen vrouw en kind voorrang om zich goed te vullen met kersverse groenten. En omdat de aap een heilig dier is, gaan de primaten schroomloos hun gang.

De boer heeft al heel wat onschuldige afschrikmethodes toegepast, maar vergeefs. Wanneer hij vindt dat de maat meer dan vol is, lanceert hij het plan van de laatste hoop. Hij vangt degene die alle onheil orkestreert,
verft zijn vacht met de bontste kleuren en wenst hiermee twee effecten te bereiken: de alfaleider isoleren als `vreemde vogel` binnen de eigen groep en dat zijn volgelingen logischerwijs wegblijven
van boers groene rijkdom.

Echter, het kwaadaardige zaad dat de boer gebruikt, oogst schrijnende situaties.

Laten we Darwin volmondig gelijk geven. De aap is de mens en de plantage onze wereld.
De heilige overtuiging zijn de verdragen, conventies en wetten aangaande de mensenrechten.
En de boer is degene die zich boven alles en iedereen durft te plaatsen.

In één pennentrek kan ik `boeren` en `plantages` beschrijven waar `heiligheid` zienderogen
aan waarde en aandacht verliest. Maar waar en met wie begin ik?

Ons netvlies is niet meer zo gevoelig voor wrede beelden waar alfaleiders en hun kroost slachtoffer zijn van brutaal protectionisme. Ons gehoor filtert bijna onbewust de krijsende getuigenissen die ons via allerlei media toch nog bereiken. Ons gevoel van betrokkenheid behelst enkel nog datgene waarvan we de zekerheid hebben dat, als we iets doen of schenken, verbetering of verandering gegarandeerd is.

Toegegeven, er is een groep van niet bedreigde apen die telkens massaal het veld op gaat en het stevig opneemt voor hun soortgelijken. Met man en macht trachten ze zo het lot van de geviseerde apen een positieve wending te geven. Maar zelden of nooit dat de machtige boeren terugkomen op hun besluit of abrupt een einde maken aan de bloeddorstige klopjacht (lees: geldgewin). Laat staan dat die boeren voor hun misdrijf een gepaste straf krijgen. En als bij wonder een rechtsstaat optreedt, is de boer ongeneeslijk ziek, op hoge leeftijd of eerder op de vlucht. De aangerichte schade?
Niet meer dan geheel vergeten generaties met vraagtekens.

Wie was er eerst, de aap of de boer?
Volgens de evolutietheorie ligt het antwoord voor de hand en dient de boer beter rekening te houden met het bestaan en de vrijheid van eender welke aap. Maar in onze wereld (reali-tijd!) vergt die ethische vraag veel meer onderzoek en een objectieve kijk om bij wijze van spreken `de mens van de aap te onderscheiden`.
Te ingewikkeld?

Neem nu de `plantages` van het Midden-Oosten, Congo, Rwanda, Tsjetsjenië, Afghanistan, de VS, Mexico, Chili, China, Korea, Nederland, Frankrijk… en ons klein België. Een markante of absurde vergelijking als je de grootmachten naast manneke pis plaatst. Een federale staat met ingewikkelde structuren en bevoegdheden
die je nergens ter wereld terugvindt. Toch, als je de verhitte discussies van onze boeren een beetje volgt,
weet je dat het allemaal om hetzelfde draait: rijkdom, macht en status!

Alle apen op een stokje…
Wat als Waalse rebellen uit zijn op een genocide van Vlamingen en dit gebeurt onder het toeziend oog van blauwhelmen? Of, naar analogie met ex-Joegoslavië, een burgeroorlog uitbreekt waarbij voornamelijk Vlaamse katholieken het moeten ontgelden?

Of…Stel dat onze Vlaamse president alle Walen met een verdacht terroristisch uiterlijk van straat plukt en zonder juridisch gerechtelijke verdediging opsluit op een of ander zogenaamde `geheime` basis? Of, dat hij een deportatiebeleid lanceert, gericht op de Walen in Vlaanderen?

Of… Dat de Walen erin slagen om in Brussel nederzettingen te bouwen met op de belangrijkste toegangswegen een controlepost? Of, dat B-H-V rijk is aan onschatbare grondstoffen en energiebronnen? En, dat in dit laatste geval, een grootmacht overduidelijk partij kiest voor de Walen? …

Stuk voor stuk surrealistische schetsen waarvan elk eerder een lach opwekt dan iets anders. Maar wie een beetje mee is met de wereld(politiek), weet uit welk leven ze gegrepen zijn. Een koude werkelijkheid voor velen die niet meer willen dan 'een bron van voeding en gezondheid'.

 

feedback van andere lezers

  • Dora
    Mee eens, goed in elkaar gestoken... Stel dat
    Het gaat om de duit en de fluit, hoorde ik vijftig jaar geleden...
    Het gaat om de duit en de fluit, dacht ik dat ik dat we er iets aan konden doen
    Het gaat om de duit en de fluit, blijkt sterker dan wie goed doet goed ontmoet. Er is genoeg, maar de duiten willen niet delen en de fluiten denken dat het verstand in hun kop zit.
  • hettie35
    Heb het graag gelezen en je hebt groot gelijk,
    groetjes Hettie
  • tessy
    Dit slaat om de oren Jamal,
    Ik vraag me vaak af wanneer komt de mens in opstand tegen al dit onrecht, maar het blijft ieder voor zich..en de rest moet zijn plan maar trekken.
  • Runner
    Kan de inhoud niet op zijn waarde beoordelen, maar de schrijfwijze spreekt mij wel aan!
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .