writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

aardappels en schillen

door merle

"Schillen? Moet je aardappels schillen dan?" vraagt ze. Langbenig blond leunt ze tegen het aanrecht en kijkt hoe ik naakte aardappels bevrijd uit hun doorzichtige verpakking. "Wat dacht je" zeg ik bijdehand, "dat aardappels zo groeien dan?" Ze haalt haar schouders op. "Aardappels zijn sowieso ouderwets. Wij eten thuis liever patat of van die roosjes of kroketjes uit de oven." Ik glimlach en onderdruk een belerende opmerking. Een lichte ergernis wegduwend dat ik weer gevallen ben voor gemak en de supermarkt het werk heb laten doen.

Geluksgevoel, lees ik in de Psychologie, zit in dingen met je handen doen. Een aangezien ik meer met mijn vingers op de pc en aan het stuur zit, behoor ik tot de doelgroep van het betreffende artikel. Voor de afwas heb ik een machine, voor de was eveneens. Mijn huis wordt schoongemaakt door een fantastische werkster, de supermarkt verkoopt alles kant en klaar. De auto wassen gebeurt in de wasstraat, brieven schrijf ik op de pc, kleren koop ik en als ik de behoefte voel iets met mijn handen te doen wijd ik mij aan culturele hobbies.

Met mijn kans op geluk is het dus matig gesteld volgens de cijfers. Heb ik even mazzel dat we sinds twee jaar in een boerderij wonen en een moestuin hebben. Onkruid wieden is geen klus voor even. Dat is gewoon volhouden. Planten en zaden poten is niet eenmalig, dat vraagt om vervolg. En wat geweldig als de aardbeien ons dan rijkelijk belonen, als de tomaten nu steeds roder worden, als verse munt zo'n heerlijke thee blijkt te zijn en jawel; als de aardappels ruimschoots vermeerderd zijn en nu in een emmer in het donker staan.
Deze winter schil ik aardappels. Uit eigen tuin. En wie weet, ben ik nog wel nooit zo gelukkig geweest.

 

feedback van andere lezers

  • tessy
    Heel leuk geschreven, en ik ben er zeker van dat die aardappels je gelukkig gaan maken, zeker als je de prijzen in de winkel ziet ;-))
    merle: tja, ook dat is een interessante kant van zelf planten en rooien.
  • Mistaker
    Geluk zit in de gewoonste dingen, aardappels schillen bijv. Voor sommige mensen dan he. Ik heb nog nooit van m'n leven aardappels geschild weet je dat.

    Groet,
    Greta
    merle: Ik kan het je aanraden(-:
  • Dora
    Vlot geschreven
    Zolang je dat appeltje met iemand niet hebt geschild, zit het geluk inderdaad in andere (aard(ige)appeltjes voor de dorst.
    merle: Dank je wel dora
  • badstop
    Wij halen piepers bij de boer, maar dat terzijde. Voor de eerste zin hoort naar mijn idee de zin:"Deze aardappelen hoef je niet te schillen."
    Dat maakt het begin wat logischer.
    merle: Dank voor de feedback. Kies ervoor het toch zo te laten staan. Ik houd er wel van als er niet teveel uitgelegd hoeft te worden. In dit geval vind ik de mogelijke onduidelijkheid niet zo erg. Evengoed waardeer ik dat u mee heeft gedacht.
  • Wardibald
    Gelezen zonder haperen. Maar achteraf één vraagje: waarom in het begin dat andere personage?
    merle: dank wardibald. Je bedoelt de blonde dame? Eigenlijk een stijlvorm om het verhaal in te vallen. En bovendien een beeld dat hier nog wel eens in praktijk echt gebeurt; een pubervriendin van onze dochter die vragen stelt. Niet letterlijk deze, maar herkenbare situatie.
  • silvia
    je schrijft vlot Merle ! en het klopt, weet ik uit ervaring :-)
    merle: Dank je wel silvia
  • hettie35
    Lekker vlot geschreven en is dan ook leuk om te lezen,
    groetjes Hettie
    merle: Dank je wel Hettie
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .