writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Pruisisch Blauw (2)

door koyaanisqatsi

Toen Max de volgende ochtend wakker werd lag hij op een eenpersoonsbed in een voor de rest kale kamer met maagdelijk witte muren. Knipperend met zijn nog door slaap geplaagde ogen keek hij naar het openstaande raam waar een lichte bries zo nu en dan het flinterdunne gordijn optilde, als de rok van een ingetogen dansend meisje.
Moeizaam kwam hij overeind en stelde vast dat zijn kleren, netjes op een hoopje, opgevouwen naast het bed op de grond lagen, waardoor hij met enige consternatie tot het besef kwam op zijn onderbroek na naakt te zijn. Hij sprong uit bed om met de plotse energie van iemand die zich verslapen heeft zijn kleren aan te trekken, waarna hij zijn aangeboren kalmte hervond en rustig naar het raam liep. Daar duwde hij met de rug van zijn rechterhand het sporadisch wiegende gordijn opzij om een kijkje te nemen.
Blijkbaar bevond hij zich op de tweede verdieping van een huis in een smalle straat die in oostelijke richting lichtjes bergopwaarts liep en geplaveid was met grote tegels van willekeurige vormen. Het zonlicht, dat strandde op de gevels aan de overkant, gaf een witgouden kleur af. Enkele luidruchtige schooljongens liepen bergafwaarts de straat uit, elkaar beurtelings duwend terwijl ze stoere taal brulden. Even verderop, in de andere richting, dweilde een mollige vrouw in een lange, hemelsblauwe schort de met mozaïek versierde vloer van een met zwartgelakt traliewerk afgezet portaal.
Max trok zijn hand weg waardoor het gordijn zich opnieuw overgaf aan de koele luchtstroom. Hij draaide zich om en liep de kamer uit, een lange gang in, die doodliep op een grote keuken. Onderweg naar die keuken passeerde hij enkele openstaande kamers, zonder uitzondering leeg, op één na, waar hij het meisje met de Pruisisch blauwe lippen ontdekte. Ze lag in een tweepersoonsbed, op haar buik, verzonken in een diepe slaap. Een haarlok lag schuin over haar gelaat, als de kalligrafische trek van een dik penseel. In haar slaap had ze de lakens naar het voeteinde getrapt waardoor ze, net als Max, op haar onderbroek na naakt was.
Moet ze dan niet werken vandaag? vroeg Max zich af, onwetend over het feit dat hij zich in een gebied bevond waar de inwoners de dagelijkse gewoonte te gaan werken decennia geleden hadden afgezworen en vervangen door een andere vorm van waanzin, namelijk de gewoonte te gaan werken wanneer het hen beliefde.
Plots schoot Max het ongeoorloofde karakter van zijn oogopslag te binnen, waarna hij zich enigszins gegeneerd naar de keuken haastte. Daar trof hij, aan een ontbijttafel van ongemene soberheid, een ander meisje aan.

 

feedback van andere lezers

 • Mephistopheles
  kzou ook zo'n ontbijttafel moeten hebben. Het mag gerust een blauw kleurtje hebben
  koyaanisqatsi: Als er maar een pot choco aanwezig is!
 • jack
  Alweer heel filmisch en smakend naar meer...
  koyaanisqatsi: Smakend naar meer? Met of zonder suiker? :-)
 • Magdalena
  Amaai dit is lang geleden!

  heel erg boeiend verdikke... 'Max' vind ik een super naam voor een hoofdpersoon: er straalt kracht uit... ik ben er zeker van dat hij dit avontuur aan kan :):):)
  koyaanisqatsi: Mad (?) Max ... (thnks)
 • tessy
  Ben ook erg nieuwsgierig naar het vervolg, heel goed geschreven dit.
  koyaanisqatsi: Ik ook... ;-)
 • Dora
  Geweldig goed...als de kalligrafische afspiegeling van een mooie illustratie die je nauwkeurig, maar toch spontaan, in spannende lijnen neer hebt gepenseeld. Ik ben benieuwd naar de rest...

  (Jammer dat je al iets van een plot verklapt met het stukje:
  onwetend over het feit -- ---wanneer het hen beliefde. )

  koyaanisqatsi: :-) Dank u zeer. Nu ja, Max weet natuurlijk nog niks van die 'interessante' gewoonte, die mogelijk (?) ook niet cruciaal is voor het verhaal.
 • hettie35
  Ik pak de draad weer op want dit is fijn lezen,
  groetjes Hettie
  koyaanisqatsi: bedankt hettie. Enjoy, zou ik zeggen. ;-)
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .