writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Pruisisch Blauw (5)

door koyaanisqatsi

Vijf weken waren verstreken sinds Max voor het eerst in het huis was ontwaakt. In die periode hadden heel wat mensen, van alle rangen en standen, diverse politieke of religieuze overtuigingen, verschillende geaardheden, rassen en nationaliteiten, het huis bezocht. Sommigen waren kortstondig gebleven, soms nauwelijks een kwartier, andere voor langere tijd, maar in tegenstelling tot Max en 'de ballerina' bleek geen van hen genoodzaakt voor een onbepaalde periode zijn intrek te nemen.
Het huis was eigendom van Pruisisch Blauw. Dat was Max te weten gekomen van een man van zijn leeftijd die enkele dagen nadat hij zelf was aangekomen een etmaal in het huis had doorgebracht. Het was een ietwat schuchtere man, die weigerde zijn pet van grijs fluweel af te zetten onder het voorwendsel dat het hoofddeksel hem beschermde tegen infecties van zijn al te zwakke luchtwegen.
Pruisisch Blauw had het huis gerfd van een verre nicht. Als enig overgebleven familielid had deze nicht zich jaren geleden over de vroeg wees geworden Pruisisch Blauw ontfermd tot het meisje de meerderjarigheid had bereikt en ze haar eigen weg was gegaan. Niet lang daarna was de nicht, ongehuwd en kinderloos, echter gestorven waardoor Pruisisch Blauw onverwacht een redelijke som geld en een huis in de schoot was geworpen.
Of Pruisisch Blauw echt een wees was, was echter niet helemaal zeker. Er was immers geen enkel bewijs van het overlijden van haar ouders, die op mysterieuze wijze van de aardbol waren verdwenen. Dat gebeurde op een doodnormale zondag, in volle lente, toen Pruisisch Blauw amper zes was. Het meisje lag in bed met de mazelen waardoor ze haar ouders niet kon vergezellen naar de kerkdienst. Terwijl de meid van de buren -een overtuigde atheste- op Pruisisch Blauw paste, gingen haar ouders zonder hun dochter naar de kerk. Omdat ze op het platteland woonden en de kerk zich op wandelafstand van hun huis bevond stapten ze, hoogst uitzonderlijk, arm in arm het huis uit. Hoogst uitzonderlijk, omdat ze onder normale omstandigheden altijd hun dochter tussen hen in aan de hand lieten stappen.
Haar ouders kwamen die dag nooit aan bij de kerk. De meid van de buren was de laatste die hen had gezien, zoals gezegd: arm in arm, toen ze de voortuin van hun huis verlieten en nog gauw een blik op het raam van de kamer van hun dochter wierpen.
Er werd niet het minste spoor van de echtelieden gevonden. Alle rivieren, beken en vijvers in de wijde omtrek werden gedregd, speurhonden werden in alle richtingen losgelaten, foto's en signalementen van het echtpaar werden internationaal verspreid, zonder resultaat. De ouders van Pruisisch Blauw leken wel letterlijk in rook te zijn opgegaan.


 

feedback van andere lezers

 • jack
  Er komen verhaallijnen bij, dat is meestal een goed teken :-)

  Alleen deze zin vind ik een beetje onjuist of onduidelijk: "... een man van zijn leeftijd die enkele dagen na zijn komst een etmaal in het huis had doorgebracht" Na enkele keren lezen besef ik wel dat het enkele dagen na de komst van het hoofdpersonage is, dat die man er een etmaal verbleef, maar eerst zat ik te fronsen over hoe iemand dagen na zijn eigen komst ergens een etmaal ... ach het kan ook aan mij liggen hoor. In een kort stukje tekst valt het minste gebrekje heel hard op he. Misschien ligt het gewoon aan mijn afstervende hersencellen, dat kan evengoed...!
  koyaanisqatsi: Goed werkende afstervende hersencellen moet ik zeggen. Volkomen terechte opmerking! ;-)
 • hettie35
  De spanning naar meer kom verder, graag gelezen.
  groetjes Hettie
  koyaanisqatsi: thnks again hettie
 • tessy
  Oei wat een wending neemt het hier, nu ken ik geen rust meer voor ik te weten kom wat er met die ouders gebeurde..
  koyaanisqatsi: dat gaat je veel slapeloze nachten bezorgen... :-P
 • Mephistopheles
  misschien zijn die ouders gekidnapt door aliens
  koyaanisqatsi: Helaas, de aliens zijn wegens bezuinigingen afgeschaft. :-(
 • Magdalena
  amaai ik hou hiervan!
  Het lijkt eerst een 'normalere' vertelling en achtergrondinformatie en dan blijkt... wat voor achtergrondinformatie!! De zomaar verdwenende liefhebbende ouders houden een levensgroot vraagteken in leven, ongeremd en onbeperkt.
  koyaanisqatsi: thnks a lot
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .