writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Groene Briefjes uit Amerika (1) - Deel uit Verschrikkelijke Stad.

door elpe

Die middag streek het Groot Russisch Staatscircus" neer op de Gedempte Zuiderdokken te Antwerpen. In de majestueuze tent zullen hier de volgende weken weer spectaculaire, spannende, leuke en innemende acts worden vertoond.
Mikel sloeg met een grote voorhamer stalen pinnen tussen de Antwerpse kasseien die de voormalige zuiderdokken bedekken. De polsdikke koorden die hieraan bevestigd zouden worden moesten de grote rode tent recht en op zijn plaats houden. Met zware dreunen hamerde de ruige, robuuste Mikel deze pinnen één voor één in de grond. Hij deed dit zonder verpozen en was die dag goed gehumeurd want de "direktor" had hem een voorschot op zijn loon gegeven. Met moeite kon hij zich bedwingen dat hij die dag nog eens seks zou hebben. Natuurlijk tegen betaling, zoals gewoonlijk. Mikel is een grote struise kerel maar was, door een brand na een bomaanslag op het appartement in Grozny waar hij woonde met zijn ouders, verbrand en verminkt in zijn aangezicht en op zijn borstkas.
Elke 5 seconden mokerde hij op de stalen pinnen en dreef ze dieper en dieper de grond in.

Serge en Ria, zoals gewoonlijk samen met patrouille gezet door hun chef sinds ze een koppel vormden, hadden hun blauw gestreepte Opel Vectra geparkeerd aan de Waterpoort aan de Waalse Kaai. In piekfijn uniform, daar zorgde Ria wel voor, liepen ze rond in de buurt van de activiteiten van het circus. Ze had er terug plezier in om samen met Serge dienst te lopen sinds ze samenwoonden na een turbulente vechtscheiding van Serge. Daarvoor was er met hem geen land meer te bezeilen maar toch was ze blij toen hij op een dag met zijn valies voor haar flatje in de Zwartzusterstraat stond.

Onder hun toeziend oog nam het woonwagenkamp vorm aan. In het midden de grote tent waar het spektakel zal doorgaan. De ingang is naar de Scheldestraat gericht. Voor de entree een VIP-parkeerplaats voor een 50-tal auto's. Het woonwagenkamp van dit rondtrekkende circus staat kriskras achter de grote tent. Ria en Serge kregen hier het gevoel door de oude souk van Cassablanca te lopen. Her en der staan wagens, vrachtwagens, zwerfwagens en grote caravans opgesteld. Ogenschijnlijk in een verward patroon maar niets is minder waar. Dit was maar oogverblinding. Er is een soort van hiërarchie in terug te vinden. De grote supercamper van de "direktor" staat pal achter de tent. Daarachter en ernaast, de verblijven van andere leden van het gezelschap. Links en rechts staan de materiaalwagens en de wagens van de dieren.
Het was Serge opgevallen dat deze laatste wagens allemaal, via een zeer vernuftig systeem, op een korte tijd werden omgebouwd tot kooien en stallen.
De grote Indische olifanten staan in een speciaal opgetrokken tent naast het grote theater. De Oesoerische leeuwen en de Chileense zeeleeuwen hebben echter wel afzonderlijk omgebouwde wagens.
In feite, zei Serge tegen zijn liefje, zijn die kermismannen ongelooflijk goed georganiseerde kerels, niet dan? Ria had geen oor voor hem. Tijdens hun patrouille zag ze een kooi met drie prachtige wolfachtige honden. De dierenvriend in haar trok haar naar deze beesten toe. Ze stevende in rechte lijn en zonder omzien op de kooi af. Juist op het moment dat ze één van de zwartgrijze honden wilde aaien riep een corpulente, volledig in het zwart geklede, kerel haar toe dit niet te doen. Een zeer korte "no" was zeer duidelijk voor haar. Onbeweeglijk bleef ze staan temeer daar ze juist op het laatste moment had gezien dat de kooi openstond de drie honden niet aan de ketting lagen. De corpulente man bleek de directeur van het circus te zijn die met groteske gebaren, alsof hij een of andere act aankondigde, Ria trachtte wijs te maken dat het wel degelijk waakhonden zijn. De nadruk werd op "waak" gelegd door het feit dat ze alle drie plotseling rechtsprongen, hun lippen opkrolden en diep gromden. Op een kort bevel van "Herr Direktor" , gingen de prachtige honden terug liggen tegen de achterste wand van het hok. Herr Direktor legde Ria en Serge, in gebroken Engels, uit dat het halfwilde honden waren waarmee ooit eens geprobeerd werd een circusact samen te stellen, maar dat ze in feite maar voor één doel goed bleken te zijn, waken en niet anders. Volgens hem zijn ze zelfs voor niet-proffesionelen gevaarlijk.
Ria en serge werden door de Direktor uitgenodigd in zijn riante woonwagen. Beiden stelden vast dat deze woonwagen in niets te kort kwam. De vergelijking met één of ander luxe loft kon gemakkelijk door de beugel. Op het aanbod van 'een echte Russische Wodka' werd door Ria beleefd bedankt. Serge echter, die vond dat je niet onbeleefd mocht zijn en al eens graag een lekkere neut lustte, zei niet neen.
Nadat de man hen uitlegde dat het circus draaide als een zelfstandige familiezaak en er heel veel omging is dat soort zaken, vertelde hij hen dat hij overmorgen een grote som cash geld verwachtte om zijn personeel uit te betalen. Group 4, een gekend geldtransportbedrijf, zou het overbrengen van zijn bank te Brussel naar zijn woonwagen. Op de vraag van Serge of dit wel veilig was toonde hij fier zijn verborgen kluis. Achterin, onder de lavabokast - waar volgens hem toch niemand iets belangrijk zou verwachten - na het wegschuiven van een verborgen wand, toonde hij een ingebouwde kluis. Een ingebouwde "Mauer code Combi K" met elektronische slotcombinatie van zes cijfers. Fier vertelde hij erbij dat hij deze juist had laten plaatsen voor de firma Safe Houses uit Antwerpen. Alleen ik ken de combinatie, sneerde hij tot besluit.
Na dit verhelderende gesprek bedankten beide flikken de man en liepen terug naar hun patrouillewagen. Via de boordradio maakten ze melding van het feit dat alles rustig was. Op hun patrouilleblad schreven ze dat er een grote som geld zou overgebracht worden naar het circus.

...../.....
wordt vervolgd

 

feedback van andere lezers

  • jan
    de Direktor maakt slapende honden wakker, wie kun je nog vertrouwen tegenwoordig, en wodka tijdens het werk is eigenlijk ook niet slim, maar ja eentje moet kunnen...

    grtzz

    elpe: Wacht maar voor het vervolg.......
  • hettie35
    Mooi elpe voor mij ook zeer leerzaam.
    Groetjes Hettie
    elpe: Laat ons zeggen dat ee deel van het verhaal echt gebeurd is.
    dankje
  • tessy
    Als leek vind ik het eigenlijk niet zo verstandig van de flikken om een koppel samen te laten patrouilleren. Al is het maar omdat die dan toch niet echt objectief kunnen blijven als er iets misgaat of als ze zelf niet helemaal koosjer handelen.. maar wie ben ik he.
    Verder blijf ik het verhaal graag volgen, ik vind het spannend en goed geschreven, maar dat wist je al.
    elpe: Dat laatste wist ik al maar wat betreft "koppelvorming" bij de politie is het volgens mij zoals in de rest van de maatschappij. Bovendien is de politie in zijn geheel vervrouwelijkt. De poltie is een weerspiegeling van de samenleving. Niet meer en niet minder.
    Persoonlijk vind ik het ook niet verstandig maar het is nu eenmaal zo.
    Merciekes voor je feedback
  • Dora
    Ik volg je, wie weet valt er iets van te leren... als leek kijk je uiteraard anders naar bijvoorbeeld het opstellen van die woonwagens...maar goed ook.
    elpe: ALs het circus nog eens in jouw omgeving neerstrijkt moet je maar eens kijken hoe alle wagens worden neergepoot... je zal zien dat het niet "zomaar" is.
    grtz
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .