writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Pruisisch Blauw (13)

door koyaanisqatsi

De volgende dag, vlak voor de avondschemering, meldde Pruisisch Blauw dat 'de ballerina' het huis verlaten had. Voorgoed.
Diegenen die het bericht aanhoorden waren Max en een vrouw van rond de vijftig die kort na de middag op het toneel was verschenen. Ze had Max ontmoet terwijl hij zijn lunch zat te nuttigen en hem sindsdien 'onderhouden' met haar levensverhaal, een geschiedenis van vallen en opstaan waar geen eind aan leek te komen.
En anekdote had Max, die sinds de ochtend gekweld werd door zwaarmoedigheid, bijna aan het lachen gebracht.
Een week geleden, toen de vrouw zich nog prima in haar vel voelde in haar vierde huwelijk, vertrok ze met haar echtgenoot voor een vierdaags bezoek naar een grote stad waarvan ze de naam vergat te vermelden. Tot haar stomme verbazing legde haar man zich meteen na hun aankomst in het hotel op bed neer en liet hij verstaan niet naar buiten te willen. Op de vraag hoe lang hij dan van plan was op de kamer te blijven was hij het antwoord schuldig gebleven en uiteindelijk zou hij de vier volle dagen geen voet buitenzetten. De vrouw, die de stad van haar noch pluim kende en bovendien een panische angst had om zich alleen onder de mensen te begeven, had geen andere keus gezien dan haar echtgenoot al die tijd gezelschap te houden.
Terug thuis had ze het gevoel gekregen dat haar huwelijk was gekapseisd, als een door een plotse vloedgolf verraste sloep, en na enkele dagen van slapeloosheid en oeverloos piekeren had ze al haar moed vergaard, een taxi gebeld en zich voor het huis van Pruisisch Blauw laten afzetten.
Max was vooral onder de indruk van de enorme koffer die de vrouw bij zich had; een erg oud model, een museumstuk als het ware, waarin men weliswaar een aanzienlijke vracht kon opslaan maar dat voor rest ronduit onpraktisch was. Aanvankelijk was het Max een raadsel geweest hoe de vrouw het gevaarte in haar eentje tot op de tweede verdieping had gekregen maar toen ze na verloop van tijd haar jas had uitgetrokken en er twee uitermate gespierde armen tevoorschijn waren gekomen was het hem duidelijk geworden.
'Hebt u de dame waarvan Pruisisch Blauw zonet het vertrek kwam melden goed gekend?' vroeg de vrouw, nadat Pruisisch Blauw zich had teruggetrokken.
'Wat is iemand goed kennen?' antwoordde Max na een korte aarzeling.
'Daar hebt u een punt,' zuchtte de vrouw, waarna ze rechtstond en Max nog een goede avond wenste.

 

feedback van andere lezers

 • Wee
  Je verhalen leiden even af van uitpakken en inruimen :))
  x
  koyaanisqatsi: Zowaar, Koyaanisqatsi als 'ontspanning'! ;-)
 • hettie35
  Heb weer een deel opgepikt en knap hoor zoals je het beschrijft.
  Groetkes Hettie
  koyaanisqatsi: bedankt Hettie (en prettige feestdagen) ;-)
 • Mephistopheles
  De meeste vrouwen kennende zal die koffer vol make up zitten zeker? oftewel zijn het haar halters, aangezien ze zo gespierd is. Hoe is nu afgelopen met Max? Heeft hij die ballerina besprongen of heeft hij zijn verstand gebruikt?
  koyaanisqatsi: Hij heeft in ieder geval iets gebruikt... :-P
 • Dora
  En dus moet ik.... me afvragen of... na opgewonden kale kip...
  gekapseisde sloepen, mooi gezegd.
  koyaanisqatsi: :-)
 • tessy
  Je weet de mensen wel met hun nieuwsgierigheid te laten zitten hoor :-)
  Mooi stuk opnieuw
  koyaanisqatsi: Hemeltergend, nietwaar? ;-)
Er zijn 2 bezoekers online, waarvan 0 leden: .