writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

beter dan een pretpark

door silvia

Mijn man en ik zijn de overgelukkige en apetrotse grootouders van 7 kleinkinderen. Zes jongens en 1 meisje. Tenminste, dat is de stand tot nu toe, want in februari komt er een klein meisje bij !

We zien het klein grut wekelijks maar proberen minstens één keer per jaar een heuse verwendag te organiseren waarbij het de bedoeling is om hen om de beurt een onvergetelijke dag te bezorgen.

Het was weer een tijdje geleden dat de drie jongens van onze oudste, respectievelijk 5, 7 en 9, kwamen logeren en dus was het tijd voor actie. Vorige donderdagavond werden ze door hun ouders afgeleverd, gepakt en gezakt alsof ze ons niet voor 1 nacht, maar voor een hele week met hun gezelschap kwamen verblijden.

Hoe we de vrijdag gingen besteden, had ons wat hoofdbrekens gekost : winter, slecht weer, wat doe je dan met zo'n drie gezonde kleppers ? Binnenspeeltuin, bioscoop, theater, het passeerde allemaal de revue. Nu zijn onze kleinzonen kinderen van deze tijd, en de bovenvermelde opties hebben ze dus al overvloedig gehad. Een dagje naar zee, was een eventuele optie waar mijn man en ik het roerend over eens waren, maar het weer gooide duchtig roet in het eten. Storm, buitengewoon veel regen…

Onze dochter, die van haar kroost stoere kerels wil maken, juichte ons plan onmiddellijk van ganser harte toe. Storm of niet, doen, was haar oordeel, ze gaan het hartstikke leuk vinden. Vrijdagochtend een kleine raadpleging van het weerbericht op internet : opklaringen aan zee, 4-5 beaufort, en in de namiddag meer wind en regen. Goed genoeg om het erop te wagen.

Na een kort nachtje (die koters slapen nu eenmaal niet lang) warme kleren en een dikke jas aan en koers gezet richting kust. Als eerste halte hadden we Oostende gepland, met een bezoekje aan de Mercator : een "gepensioneerde" driemaster die voor een paar Euro per man kan bezocht worden. Een eerste schot in de roos : onze drie bengels vonden het geweldig van op een heuse zeilboot aan 't roer te mogen staan, en keken hun ogen uit : de kombuis, de kapiteinshut, de ziekenboeg, het sprak allemaal tot hun verbeelding ! Bovendien viel het weer, tegen alle sombere weersvoorspellingen in, ongelooflijk mee : een pittig windje, maar de zon was van de partij !

Na de Mercator volgde een wandeling over de pier van Oostende, helemaal tot het einde van het staketsel. Hier deed de stormwind zich gelden, tot groot jolijt van de drie musketiers. Een dagje aan zee stond voor hen gelijk aan zandkastelen bouwen en pootje baden maar nu kregen ze een ruige versie van de zee te zien. Een heel andere beleving maar ze genoten met volle teugen. De middagstop in een rasecht Vlaams frietkot kwam niks te vroeg : gebraden kip met frietjes, het verdween met angstaanjagende spoed achter de kiezen. Na de frietjes kwam dan eindelijk het strand aan de beurt, waar oma en opa doodsangsten uitstonden want onze kleine gangsters tartten het lot door post te vatten aan de waterlijn en bij elke golf op 't allerlaatste nippertje weg te spurten. De verlossing kwam in de gedaante van de regen, die om half vier besloot dat het welletjes was met het droge weer en er plots bij bakken uitviel. Tijd om de terugtocht naar huis aan te vatten, drie vermoeide, maar opgetogen kleinzonen op de achterbank, en oma en opa geslaagd in hun missie : de kleinkinderen een prachtige, onvergetelijke dag te bezorgen.

 

feedback van andere lezers

 • koyaanisqatsi
  Op de Efteling na (en dan nog alleen het 'oudere' gedeelte) ken ik weinig genade voor pretparken. Gelukkig kan ik mijn tweelingdochters (10 ondertussen) net zo blij maken met een dagje stappen in de stad of een museumbezoek. Misschien moesten ze maar eens een cursus voor ouders en grootouders bedenken: 'GEZONDE' ALTERNATIEVEN VOOR PRETPARKEN
  silvia: dat zou een goed idee zijn, ik heb wel een paar tips, bvb. een dagje toneel is ook niet te versmaden !
  prettig eindejaar Koyaanisgatsi !
 • hettie35
  Echt geschreven door een trotse oma,
  groetjes Hettie
  silvia: valt het zo hard op ? :-)
 • Mistaker
  Wat leuk! Ik heb geen kinderen en dus ook geen kleinkinderen maar misschien word ik ooit een 'stiefoma' als de dochter van mijn vriend later kinderen krijgt. Lijkt me te gek!

  Groet,
  Greta
  silvia: 't is ook echt heel leuk Greta, die klein gastjes bezorgen ons veel vreugde, we krijgen er zoveel liefde en vriendschap van !
  dank voor je reactie
  groetjes
 • Dora
  gezellig jaja
  silvia: zeker weten :-)
  groetjes
 • tessy
  Wat leuk Silvia
  silvia: dat was het zeker Tessy, 't was een heerlijk dagje, zowel voor onze kleizoontjes als voor ons !
  groetjes
 • jan
  met de hele bende naar Oostende, vlot geschreven!

  grtzz
  silvia: dank je Jan, 't was ook een vlot dagje, haha :-)
  groetjes
 • VUURKRACHT
  Je bent een trotse, heerlijke oma!
  Leuk voor de kleinkinderen!
  En de zee...
  da's altijd genieten
  voor groot en klein!
  silvia: absoluut ! de oudste vroeg zelfs of we nog eens terug konden komen als het sneeuwt :-)
  dank voor het meegenieten vuurkracht !
  groetjes
 • Runner
  Mooi verhaal dat mij als opa van slechts 1 meiske aanspreekt.
  Binnenkort ga ik met dochter en kleinkind skieën!
  silvia: goed idee Runner, laat je ons dan ook meegenieten door een waarheidsgetrouw verslagje ?
  groetjes
 • julien_maleur
  Aan kleinkinderen is inderdaad veel plezier te beleven. Soms ook geven ze ons zorgen.
  mvg JM
  silvia: dat is zo, Julien, maar dagen zoals deze zorgen er voor dat de balans in de positieve zin overhelt hé !
  dank voor je reactie
  groetjes
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .