writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Wat is een mensenleven nog waard?

door GoNo2" Wat is een mensenleven waard?"vraagt de kapper, terwijl hij naarstig de natte haren van z'n client knipt. Maurice kijkt naar hem in de spiegel, wat geweldig handig is als men in een kapperszaak vertoeft. Ge hoeft geen rechtstreeks oogcontact te maken, laat staan te antwoorden op de stomme vragen van een kapper. Het lijkt wel of men verplicht is om een praatje te maken. In de zomer over de hittegolf en in de winter over de koudegolf. En dan hebt ge nog de golven die over de muur geslagen zijn, de golven van immigranten en een nieuwe belastinggolf die zich eerstdaags zal aandienen. Ik verdenk de kapper ervan dat hij met een Golf rijdt. 'k Ga er wat golven inbrengen, doe maar zegt Maurice. Met een zijstreep? Nee, doe maar een middenstreep hé, 't is weer eens iets anders. Op z'n vraag wat een mensenleven waard is, krijgt hij voorlopig geen antwoord…
" Moet ik je ineens tegelijk scheren? Nu ik toch bezig ben en voor die paar euro's dat het meer kost…"
" Die paar euro's kunnen het verschil maken tussen leven en dood. Wat is een mensenleven nog waard de dag van vandaag?"
Die vraag klinkt bekend in de oren van de kapper, waar heeft hij die nog gehoord?
" Niet veel meer. Ze schieten u wat kogels door de kop en finito la fiësta. En dat allemaal voor een blikken doos op wielen. Maar er klopt iets niet in dat verhaal. Eerst zeiden ze dat zijn verloofde een Turkse was. Twee uren later was er al geen sprake meer van. Plots zaten ze daar met een identiteitscrisis van jewelste. Naar het schijnt, maar ik heb het maar van horen zeggen, stond de Turkse Gemeenschap al op haar achterste poten. En met het Offerfeest op je achterste poten staan lijkt me voor een schaap toch niet evident…"
Maurice antwoordt niet, is al blij dat hij de bal netjes teruggekaatst heeft. Wat dat schaap erbij komt doen, is voor hem een raadsel, maar z'n kapper heeft wel meer van die hakketakbedenksels.
" Drie mensen die koelbloedig vermoord worden en allemaal overwegend in hun kop geschoten? Dat lijkt meer op een afrekening dan op een uit de hand gelopen autodeal, vindt je ook niet?"
" Ik weet het niet, ik was er niet bij. Niet dat het veel verschil zou gemaakt hebben moest ik erbij geweest zijn hé? Misschien lag ik nu ook al met m'n poten omhoog en was de begrafenisondernemer me aan het mooi maken. Wat zegt ge? Scheren? Doe wat ge niet laten kunt, we leven maar één keer…"
" Wat is een leven van een mens nog waard hé?"
" Tja, ik denk niet veel, misschien de prijs van een tweedhands BMW of Mercedes? Het eigenaardige is dat die vader een advocaat is. Wie zegt dat hij niet in een louche zaakje zat? Wie zegt dat het geen bloedwraak is? Turks meisje wou niet trouwen met geïmporteerde echtgenoot uit Turkije, stoppen slaan door in de familie, bruidschat is al uitgegeven vandaar hé, meisje wil niet plooien, zegt dat ze die gekke Belg met z'n BMW graag ziet. Om alle verder problemen te vermijden, besluit vriendje z'n BMW van de hand te doen. Met dat geld kunnen ze een reis doen naar Ankara. Wie schetst hun verbazing dat het de familie is van de bedrogen toekomstige echtgenoot, die op zoek zijn naar een BMW om het aangedane leed wat te verzachten? 't Moet lukken hé? "
Maurice kijkt naar de kapper in de spiegel. Z'n kapper lost hier de zaak op in enkele minuten. Losjes uit het vuistje. Sherlock Holmes is er niets tegen, Watson nog minder.
" Awel, wat denkt ge? Heb ik gelijk of heb ik geen ongelijk? 't Zou best kunnen hé?"vraagt z'n kapper met een voldane blik.
" Ja, 't zou kunnen. Maar stel nu eens dat het Turks meisje mee in het complot zit? En dat die Turkse familie helemaal niet wilden betalen voor die BMW? En het wapen, hoor ik je al vragen? Lag er al, was van de heer des huizes. Is lid van de Wemmelse Schuttersclub. Al jaren. Ik denk dat het meisje moet opgepakt worden. En veroordeeld moet worden op vermoedens. Levenslang met een beetje verzachtende omstandigheden. Enfin, na een goeie tien jaar is ze vrij en kan ze een liefdesnestje bouwen met haar schat uit Turkije.."
De kapper kijkt naar Maurice in de spiegel. Die redenatie kan natuurlijk ook kloppen. De twijfel maakt zich meester van allebei. De postbode heeft alles gehoord. Steekt een sigaretje op, blaast een kringetje.
" Awel facteur, wat denkt ge?"vraagt de kapper.
" De butler. De butler heeft het gedaan. de butler is al ruim een week niet meer gezien, de dienstmeid ook niet. Oja, ik weet niet of je het al weet, maar de Dender is buiten z'n oevers getreden, 't is kwestie van enkel uren en uwen barbiershop staat onder water. Wash & Go hé? "
" De butler, hoe ik daar niet eerder opgekomen ben…"zegt de kapper.
Maurice ziet in de spiegel de eerste watergolfjes binnensijpelen. 't Zal hem worst wezen wie er vermoord is. Hij moet dringend zandzakjes gaan leggen of z'n kiekens verzuipen op hun stok. Hij springt recht, loopt met een halfgeschoren baard de deur uit en de straat op. Wordt op het nippertje ontweken door een BMW. Die z'n middelvinger opsteekt. Om vervolgens de groene vuilcontainer omver te rijden. Wat is een vuilcontainer nog waard de dag van vandaag, vraagt Maurice zich af…

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • hettie35
  Fijn om weer even te kunnen lezen,
  groetjes Hettie
  GoNo2: Dank u!
 • tessy
  Tja een mens vraagt zich af waar het met de wereld naartoe gaat
 • Dora
  Goed
Er zijn 13 bezoekers online, waarvan 0 leden: .