writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Pruisisch Blauw (27)

door koyaanisqatsi

Voor Max volgde er opnieuw een slapeloze nacht; ditmaal niet door gepieker maar omwille van de confrontatie met de verpersoonlijking van schoonheid. Door iedere definitie die men voor schoonheid zou kunnen bedenken te overstijgen, had Visuele Pracht de stelling onderuit gehaald dat schoonheid subjectief was. Het kon dus niet anders dan dat de wereld daverde op zijn grondvesten. Per slot van rekening stuikte niet alle dagen een waarheid als een kaartenhuisje in mekaar.
Starend naar het plafond probeerde Max zich een zo correct beeld van het meisje te vormen. Maar het lukte niet. Het leek wel alsof ze constant heel subtiel van uiterlijk veranderde zonder dat het afbreuk deed haar pracht; een verschijnsel dat Max slechts, en dan nog heel vaag, kon vergelijken met een olievlek die op een glad, lichtjes heen en weer hellend oppervlak, telkens weer een andere vorm aannam.
Als hij terugdacht aan de koelbloedigheid waarmee de antropoloog Visuele Pracht had te woord gestaan, ging er een steek van jaloezie door zijn hart. Hoe volwassen, hoe sterk was deze man niet gebleven bij het aanschouwen van deze grensoverschrijdende schoonheid? En dat zijn onwankelbare houding slechts te verklaren viel door het feit dat romantiek hem volkomen vreemd was, beschouwde Max maar als een magere troost -of zelfs helemaal geen.
Max vroeg zich ook af hoe de andere bewoners op Visuele Pracht zouden reageren. Voor zo ver hij wist verbleven er behalve hijzelf en de antropoloog nog drie personen in het huis, namelijk Pruisisch Blauw, de brunette en de rossige wikkeldame en geen van hen had Visuele Pracht al ontmoet. Goed geïnformeerd als het meisje bleek, had ze zich, na samen met Max en de antropoloog een kopje koffie te hebben gedronken, teruggetrokken op haar kamer. Wat later was ze weer naar buiten gekomen en had ze hen ervan op de hoogte gebracht dat ze nog wat zaken in de stad te regelen had.
'Wacht maar niet op mij,' had ze nog gezegd, alsof het omgekeerde eerder was afgesproken,'want het zou wel eens heel erg laat kunnen worden, en ik heb een sleutel.'
Daarna was ze in oostelijke richting vertrokken.

 

feedback van andere lezers

 • hettie35
  Weer graag gelezen,
  groetjes Hettie
  koyaanisqatsi: dank Hettie, zoals gewoonlijk
 • Mephistopheles
  Als je volmaakte schoonheid wil zien, moet je je ogen dicht doen. Maar ik begin me nu toch wel af te vragen hoe visuele pracht eruit ziet. Dat meiske moet toch iets speciaal hebben
  koyaanisqatsi: Ik vraag het me ook af (en sluit dan de ogen)... ;-)
 • jack
  Thoh, ik geloof dat ik niet helemaal volg. Volmaakte schoonheid is saai, denk ik. Dat zie je als je de grote kunstwerken bekijkt, nooit onverdeelde schoonheid maar een soort "mooi" evenwicht tussen schoonheid en lelijkheid.
  In elk geval, "mooie" vergelijking met die olievlek.

  Wel, mijn fles wijn is leeg (op weekdagen probeer ik het bij wijn en/of bier te houden, gezien het godverdomse vroege opstaan enzo), dus ik ga slapen zonder piekeren of wakkerliggen zoals uw hoofdpersonage.

  Maar ik reken morgen bij het thuiskomen wel op een vervolg, meneer de schrijver!
  koyaanisqatsi: U vraagt, wij schrijven... :-)
 • tessy
  Ze heeft alleszins haar naam mee hé :-)
  koyaanisqatsi: Helaas, er staat er geen enkele in het telefoonboek... :-(
 • Dora
  Inderdaad, eens in de zoveel tijd loopt er een vrouw rond die door iedereen als wonderschoon wordt ervaren... Dan kan ik me bijna niet voorstellen dat niet de hele wereld aan haar voeten zal liggen... Het lijkt me best moeilijk om de verpersoonlijking van visuele schoonheid te zijn en je hebt het gezelschap prima bij elkaar gezocht...
  koyaanisqatsi: Mietjes... Die hebben andere "katjes" te geselen...
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .