writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Pruisisch Blauw (36)

door koyaanisqatsi

'Waar gaat u nog naar toe, op dit uur?' vroeg Pruisisch Blauw. Ze droeg een blauwe badjas en bijhorende slippers, en leek alweer te zijn bijgekomen.
Max krabde met de nagel van zijn rechterpink een broodkorreltje uit zijn mondhoek en antwoordde: 'Een goede klant van de kruidenier heeft me uitgenodigd. Ze wil me iets tonen.'
'Zozo.'
Pruisisch Blauw nipte van haar koffie en sloeg haar linker been over haar rechter, waardoor de volheid van haar dijen tussen de openvallende panden van haar badjas zichtbaar werd.
'Het is een vriendelijke oude dame. Ze woont niet ver hier vandaan, in een prachtig huis.'
'Mevrouw GÓbor.'
'Inderdaad,' reageerde verrast, 'u kent haar?'
Pruisisch Blauw knikte en nipte opnieuw van haar koffie. Max veronderstelde dat ze iets meer over de oude dame ging vertellen maar haar lippen bleven op elkaar. Hij had getwijfeld of hij op de uitnodiging zou ingaan en in feite alleen maar toegegeven omdat hij steeds meer de indruk kreeg dat mevrouw GÓbor hem anders niet had laten gaan. Toen ze het warm kreeg vroeg zij of hij haar even in het oog wilde houden terwijl ze een douche nam om af te koelen, want ze durfde wel eens uitglijden. Nadien had ze hem gevraagd haar te helpen haar rug af te drogen, omdat ze daar, met haar oude gewrichten, moeilijk bij kon. Aan haar plotse verlangen om hem het hele huis te laten zien was hij daarna, met zijn bewondering voor het gebouw, wel met plezier tegemoet gekomen, maar haar verzoek om te blijven lunchen had hij maar met moeite kunnen afwimpelen en, naar hij dus veronderstelde, alleen maar omdat hij beloofde 's avonds met haar de oude stad in te trekken. Daar zou ze hem iets tonen waarbij zijn bewondering voor haar huis in het niets zou verzinken, had ze beweerd, iets wat Max' nieuwsgierigheid voldoende had aangewakkerd om zich zijn toegeving naderhand niet te beklagen.
Toch zat hij nu met gemengde gevoelens aan de keukentafel. Zijn zin om nog buiten te gaan nam zienderogen af en begon te plaats te maken voor een verlangen om een gesprek met Pruisisch Blauw aan te knopen.
'Wel, moet u nog niet vertrekken?'
'Wat?' vroeg Max.
'Of u nog niet moet vertrekken?' herhaalde Pruisisch Blauw. 'Oude mensen hebben meestal weinig geduld.'
Max keek op de klok boven de deur en antwoordde: 'Ze verwacht me pas om negen uur, ik heb dus nog een paar minuten.'
'Dat ze nog zo laat buitengaat, is niet van haar gewoonte,' liet Pruisisch Blauw zich ontvallen terwijl ze rechtstond. Ze liep naar het koffiezetapparaat, vulde haar kopje bij en hield de kan voor zich uit om Max te vragen of hij ook nog koffie wenste.
'Ja, voor mij alvast,' klonk het plots van in de deuropening. De antropoloog stapte de keuken binnen, knikte Max en Pruisisch Blauw gedag en liet zich puffend op een stoel vallen.
Max, die daardoor de kans verkeken zag om met Pruisisch Blauw te praten, bedankte en stond recht.
'Gaat u al?' vroeg de antropoloog.
'Hij heeft nog een afspraak,' antwoordde Pruisisch Blauw in Max' plaats.
'Oh, dat is iets helemaal anders, natuurlijk,' zei de antropoloog. 'In dat geval wens ik u nog een goede avond.'
Max gaf een dankbaar hoofdknikje en liep de keuken uit. De antropoloog kwam onmiddellijk achter hem aan, pakte hem halfweg de gang bij de arm en fluisterde: 'Hebt u nog heel even?'
Max knikte opnieuw, waarop de archeoloog hem stevig de hand begon te schudden.
'Ik neem afscheid, mijn waarde, tot ziens.'
'Gaat u dan vertrekken?'
'Nee, of toch niet meteen,' zei de antropoloog. 'Maar u moet weten: ik heb een hekel aan afscheid nemen. Vandaar dat ik het meestal op voorhand doe; tenminste, van mensen die ik een afscheid waardig acht. Waarschijnlijk zal u me nog wel zien, maar vroeg of laat ben ik weg, en dan heb ik in alle geval afscheid van u genomen zonder de daarbij horende pijn van het moment. Een goed idee, vindt u niet?'
'Er valt iets voor te zeggen,' beaamde Max, gewend aan het komen en gaan van mensen zonder dat er afscheid werd genomen.
'Zo denk ik er ook over,' glimlachte de antropoloog, waarop hij Max' hand losliet, hem een schouderklopje gaf en terug naar de keuken liep.

 

feedback van andere lezers

 • greta
  Gewoon heerlijk om dit te lezen. Vooral de mooie lange zinnen.
  Er wordt heel wat koffie gedronken daar!  koyaanisqatsi: En zeggen dat de prijzen gaan stijgen... (vd koffie dus)... bedankt Greta...
 • tessy
  Ik blijf het een heerlijk verhaal vinden..dat mooie dat meer indruk gaat maken dan GÓbor haar huis doet me al naar de volgende aflevering uitkijken.
  koyaanisqatsi: zeer hartelijk dank, tessy
 • jack
  Er is wat voor te zeggen, dat op voorhand afscheid nemen!

  Max zal mogen opletten voor zijn eerbaarheid, in de volgende episode!
  koyaanisqatsi: euh... wat zou ik zeggen (schrijven)?
 • Dora
  Ik heb dit met zeer veel plezier tot me genomen...
  Je bent er erg goed in de lezer steeds geboeid te houden en dat is een vereiste voor een roman...Verhelderend ook op deze manier te vertellen hoe het bij Gabor af is gelopen...Die dijen, die badjas, lverlekkerend roept dat op wat je niet hoeft te beschrijven, althans bij mij dan toch...als ik in Max kruip....
  koyaanisqatsi: Zeer gevleid buigt de auteur dankbaat, Dame D.
 • hettie35
  Je houd het weer spannend,
  groetjes Hettie
  koyaanisqatsi: we doen ons best... ;-)
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .