writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Generatiekloof?

door Dora

Iemand vroeg zich af of alles met een generatie kloof te verklaren is.
Dat is een prima aanleiding om er voor in de virtuele vulpen te klimmen.

Nee, vernielzucht, hooghartig schelden, iemands unieke persoonlijkheid belachelijk maken, hen om een handicap aanvallen, of in het wilde weg de boel kort en klein slaan kun je daar niet onder scharen. Laat staan een mens verrot schoppen ook als hij/zij al overwonnen is. Dat heeft, naar mijn mening, niets te maken met het verschil in ouderdom. Ik ken namelijk mensen van mijn leeftijd die dat, letterlijk dan wel figuurlijk, ook doen en zonder één spatje gewetenswroeging. Zelfs tegen een kleintje van drie durven ze dat. Hoe laf dat is weten ze kennelijk niet. Als de jeugd zoiets doet kun je dat dus, volgens deze redenatie, niet aan het generatieverschil toeschrijven. Ik denk dat we dergelijke excessen meer in de emotionele intelligentiehoek moeten zoeken, waar angst en onzekerheden de baas zijn en waar mensen niet goed weten wat van hen is. Vergeef het hen want ze weten niet beter, dien je dan te denken, om ongelukken te voorkomen. Doch soms... Godallemachtig, zou ik ze persoonlijk wel kunnen vermoorden. Een verlangen hoeft gelukkig niet 'coute-que-coute' nagestreefd en ik kan me beheersen.

Ik vind wel dat de jeugd recht heeft op rebellie, maar dan nog tot aan het betamelijke.
Wie weet daarin precies de grens? Ze mogen het best beter willen weten dan hun ouders. Dat hoort eenvoudig in de ontwikkeling. Als jonge honden tegen heilige huisjes trappen, vastgeroeste gewoonheden omduwen. Ingedutte zelfingenomen middelbaren wakker schudden. De jeugd ziet het leven nog vanuit het idee dat er eeuwen voor hen liggen en kijken vanuit een fris perspectief. Luisteren (niet alleen naar jongeren) is een onmisbare eigenschap voor communicatie, maar je gevoel van eigenwaarde dient er wel voor op de juiste plek te zitten. Je moet stevig in de schoenen te staan. Soms denk ik dat mensen met een minderwaardigheidscomplex verplicht zouden moeten worden om in analyse te gaan, opdat ze eindelijk eens voelen dat ze WAT en vaak heel VEEL waard zijn.

Het kan geen kwaad te horen hoe je kroost over de wereld en jou denkt. Of wel? Je hebt ze opgevoed en als dat normaal verloopt kun je er veel van jezelf in terugvinden. Wellicht in een nieuwer jasje of een leuker modelletje. Misschien is het een beetje de moeder of vader maar met hun eigen sausje overgoten, of het is helemaal een eigen persoon, die de moeite waard is om te leren kennen, dacht ik altijd. Ik laat hierbij even buiten beschouwing de kinderen die jong, midden in hun ontwikkeling, de verdoeminis in geholpen zijn, want hen mag je dat niet aanrekenen en ze zijn niet de maatstaf, hoop ik toch.
Ouders zouden veel over zichzelf opsteken als ze open kunnen staan voor de visie die de kinderen op hen hebben, zonder onmiddelloos te denken dat hun kroost ondankbaar is, of hen de grond in wil stampen. Kinderen hebben in de regel niet die behoefte de ouders te kleineren. Weet als ouder dat jaren ervaring niet in te halen zijn. De jeugd kan NIET vooruit denken maar wij WEL achterom zien!
We waren zelf ooit ook jong en de wereld was toen nog lang niet zo'n doolhof, zo druk, zo vol keuzes. Geen TV die van alles de huiskamer in stuwt, mooi zowel als lelijk, met of zonder moraal, oppervlakkig of al dan niet met een beetje cultuur. Men stelde ons ook duidelijke grenzen. In de loop van het leven denken veel mensen dingen zeker te weten die helemaal niet zo zeker zijn. De aanname bijvoorbeeld dat hun zienswijze de enig juiste is. Dat vind ik persoonlijk getuigen van een hooghartigheid waar mijn haren bij de wortels van gaan trillen. Zijn zij God?

Kijk, als ouders vanaf de geboorte van hun nazaat enkel eigenbelang nastreven, of collectief de handen van de jeugd aftrekken kan het gebeuren dat kinderen niet leren hoe ze zich te gedragen hebben. Achter de voordeur wordt er veel leed geleden dat zich op straat ontpopt…
Goed voorbeeld doet in de regel goed volgen. Maar laten we vooral kijken naar de veel grotere groep die geluidloos de volwassenheid instroomt, want die hoor of zien we bijna niet.
Dat zijn geen hard roepende relschoppers. Van alle voetballiefhebbers krijgen de hooligans onevenwichtig veel aandacht. Laten we wenselijk gedrag belonen en de negatieve uitzondering zo min mogelijk aandacht geven, zoals je dat ook doet in de opvoeding, denk ik wel eens. Dat geldt ook voor politieke partijen, die denken een bepaalde groep met een 'voddentax' te mogen belasten. Wellicht moeten we nieuwe ouders eerst een cursus geven in hoe liefde moet met jonge kinderen? Laten we dan ook politici een vijfjarige studie laten volgen over hoe je mensen respecteert, zodat er niet nog een lading grenzeloos leed de wereld ingeschopt wordt.

 

feedback van andere lezers

  • jan
    als je geluk hebt als kind en je komt uit een warm nest, is er geen betere basis voor de toekomst, onderwijs is maar een middel....

    Dora: Zoals je weet is een HALF warm nest ook al genoeg, soms....en wat leert men op school over emotionele intelligentie? De pastoor beweerde dat ongedoopte kinderen de hemel niet in mochten. Hij had voor mij meteen afgedaan. De pastoor dan, niet de rest. Dank je
  • bessy
    discusseren met de opvoederes van deze tijd, ik denk dat dit verhaal erin past , betekent luisteren en kijken naar elkaar. Je hebt niet alles in de hand. Ik heb met de opvoeders van nu te doen, ga er maar aan staan.

    Ik ga proberen een verhaal op te schrijven, het gebeurde afgelopen dinsdag...
    als ik het goed genoeg vind plaats ik het..
    Dora: Discussieren kan nooit kwaad, verhelderend zijn indien men in staat is dat met een zekere afstand en goed luisteren (uitsluiting van overgevoelig ego's) te doen. In ieder geval weer bedankt voor je support. Het wordt vast een pracht van een verhaaljuweel. Ik wacht met spanning Bessy.
    Mocht je een proeflezer zoeken?
  • tessy
    Dat is zo Dora. Ik denk vaak, als de jeugd zo slecht is, zijn het dan niet onze generatiegenoten die faalden in het opvoeden ? Wie moet wie dan met de vinger wijzen.
    Ik ken ouders die liefdevol met hun kind omgingen en waar toch het kind ontspoordde. En ik heb een vriendin die een vreselijke jeugd had en toch een fantastische meelevende warme vrouw is geworden.
    De jeugd versus de ouderen het is een eeuwenoud gegeven..
    Dora: Dank je Tess. Ja het zijn de herrieschoppers die de aandacht krijgen...
  • greta
    Goed dat je een keer zegt, dat een grote groep 'geluidloos de volwassenheid instroomt.'
    Slecht gedrag is een produkt van de opvoeding. Ik denk dat veel ouders onbaatzuchtig liefhebben niet meer in hun opvoeddoel hebben. Ik ben een voorstander van de ouderwetse kop thee aan de keukentafel, samen met de kinderen.
    Dora: Ik zat daar ook met de kop thee, aandacht, belangstelling, mijn kind weigerde iedere dag maar ik heb het volgehouden. Dank je
  • Runner
    Een mooie kijk op de jeugd.
    Zou een mooi artikel zijn als uitgangspunt voor een discussie.
    Over dit valt nog veel te vertellen.
    Dora: Zoveel mensen zoveel zinnen..en ik weet dat ik spreek vanuit een volkomen ideaal, maar toch, als je niet met 100 procent ideaal begint kun je geen 80 procent ervan halen. Dank je Runner, zou wellicht goed zijn die discussie eens te voeren. Maar niet alleen met hen die al klaar zijn met opvoeden, hihi
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .