writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het komplot (3)

door julien_maleur

3- onrust bij de politie

De plaatselijke politiek was erg verveeld met de overval op het postkantoor in de Bordeaustraat. De daders hadden een van de vrouwelijke bedienden als gijzelaar meegenomen en de politie had geen enkel spoor. Nochtans, een van de politieagenten, in de patrouillewagen welke de gangsters achtervolgde, had de nummerplaat van de dievenauto kunnen noteren. Helaas! Daarmee waren de speurders niet echt geholpen. Immers, de nummerplaat was vals!

De grote baas van het betrokken politiekorps kreeg heel wat onplezierige telefoontjes van enkele lokale politici, maar ook van de procureur des konings en van de procureur-generaal. Bovendien had de burgemeester hem al om uitleg gevraagd. Vooral daarom had hij alle verloven ingetrokken en moesten alle manschappen in stand-by blijven.
De getuigen van de hold-up in de Bordeauxstraat hadden geen nauwkeurige persoonsbeschrijving kunnen geven van de daders, van wie het gezicht verborgen was gebleven achter een carnavals-masker. Het inkijken van de fotoalbums met personen, bij de politie gekend voor gelijkaardige feiten, was eveneens zonder resultaat gebleven. Het feit dat de overvallers gemaskerd waren, was hiervan de oorzaak.
De plaatselijke politiebaas had onmiddellijk twee van de beste speurders van zijn lokale rechercheteam ontboden. Zodra deze inspecteurs, Leroy en Spitaels van de lokale recherche, zijn kantoor betraden, deed hij hen teken om te gaan zitten.
"Dit is ernstig, jongens. Opnieuw twee gewapende overvallen vandaag en bij een ervan werd een vrouwelijke bediende gegijzeld en meegevoerd. Dit kan niet meer. Er moet een einde aan komen. De Procureur des Konings en de Procureur Generaal blijven maar om uitleg vragen en ook de plaatselijke politici laten mij niet met rust. En, de pers spreekt schande. Ik wil dat er een einde komt aan die overvallen. Jullie moeten al het mogelijke doen om die gangsters te pakken. We kunnen niet dulden, dat al het gespuis in onze gemeente zijn slag komt slaan. En dat ze nu ook nog beginnen met het nemen van gijzelaars! Waar zal dat eindigen? Hopelijk wordt de vrouw niet vermoord. Haar man is al komen opdagen. Hij was buiten zichzelf van onrust. Ze hebben pas een baby van zes maanden oud."
Het rinkelen van de telefoon onderbrak zijn betoog. Naarmate hij luisterde, werd de uitdrukking op zijn gezicht ernstiger. Dat was geen goed teken! Zodra hij de hoorn had neergelegd, sprak hij opnieuw tot de beide politie-inspecteurs:
"Die gegijzelde vrouw, Louise Bernard, werd op de autosnelweg uit de auto geworpen en is overreden door een vrachtwagen die voorbijsteken wou. Ze werd overgebracht naar het St. Pietershospitaal, maar men heeft niets meer voor haar kunnen doen. Ze was al dood bij aankomst. Dit is dus heel erg. Het gaat nu om moord!".
Toen de beide politiemannen zijn kantoor verlieten, gaf hij hen nog de raad:
"Wees voorzichtig. Dit zijn gevaarlijke gekken, die voor niets terugdeinzen."
De zaak was nu heel ernstig. Dit waren niet alleen de zoveelste gewapende overvallen op korte tijd binnen de gemeente, maar bovendien was er nu ook een dodelijk slachtoffer gevallen. Wanneer zou er een einde komen aan deze golf van geweld?
Toch kon de politiechef nog niet beslissen, om de hulp in te roepen van de Federale Gerechtelijke Politie. Tot nog toe waren alle overvallen gebeurd binnen de grenzen van zijn territorium. Hij zou de zaak zelf oplossen.
De politiehervorming was er gekomen, zogezegd om een einde te maken aan de politieoorlog tussen Gerechtelijke Politie en de BOB van de Rijkswacht. Deze politiehervorming had echter niet alle problemen opgelost en het angstgevoel van de burger bleef bestaan, nog aangewakkerd door de media. Gerechtelijke politie en BOB bestonden niet meer, waren samengevoegd tot een Federale Gerechtelijke Politie, maar binnen deze dienst bleven onenigheid en afgunst tussen de leden van beide samengevoegde korpsen bestaan.
Bovendien was de samenwerking tussen de recherche van de lokale politie en de federale politie nog ver van optimaal, evenals de samenwerking tussen de verschillende politiezones.

(wordt vervolgd)

 

feedback van andere lezers

 • Hoeselaar
  Helaba, dat is niet niks, zeg. Een insiderverhaal rechtstreeks zo van het vuur

  Willy
  julien_maleur: dank je Willy voor het lezen en de commentaar.
  gr Julien
 • Wee
  Ben vandaag begonnen aan je komplot.
  Spannend, Julien!
  Ik zal proberen mij snel bij te lezen.
  x
  julien_maleur: dank je Wee. Dat je mijn werk leest is voor mij de beste aanmoediging.
  groeten
  Julien
 • Dora
  Ik leer er iedere dag iets bij over de verschillen tussen de Belgische tongval en die van de Nederlandse.
  erg verveeld zijn met= voor mij als Nederlandse verwarrend...ik begrijp dat ze met de handen in het haar zaten? Wij vervelen ons en worden dan lamlendig, hangen op de bank o.i.d. zonder ergens zin in te hebben.
  Leuk = voorbijsteken wou.
  van wie het gezicht verborgen was gebleven achter een carnavals-masker=Het feit dat de overvallers gemaskerd waren, was hiervan de oorzaak. Wellicht een van de twee kiezen?

  julien_maleur: Idd er is nogal wat verschil tussen Nederlands uit Nederland en Nederlands uit BelgiŽ, vooral in de uitdrukkingen. Het is logisch dat ik schrijf in de taal zoals die in mijn land wordt gesproken. Als ik jouw stukjes lees, ervaar ik dan hoe jullie Nederlanders de taal gebruiken. Bedankt toch voor het lezen en de commentaar.
  groetjes
  JM
 • BV
  benieuwd naar het volgende deel !
  julien_maleur: dank voor interesse. Er zijn nog heel wat volgende delen reeds gepuliceerd. Ik hoop in volgende weken de draad weer eens op te nemen en het verhaal verder te publiceren op writehistory.
  mvgr
  JM
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .