writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Wie is rechercheur Vanboven ? (deel van Verschrikkelijke Stad)

door elpe

../..

Rechercheur Vanboven was een product van de politie. Zijn vader was chef van een rijkswachteenheid in het landelijke Wuustwezel ten noorden van Antwerpen. Zijn moeder was op latere leeftijd, toen Jan aan zijn politieopleiding bezig was, aangesteld als bediende bij de federale politie te Antwerpen. Een plaats die ze later zou gebruiken om Jan bij de federale recherche binnen te loodsen.

Jans' strikte opvoeding en zijn opleiding bij de politie hadden van hem een "recht door zee"-man gemaakt met maar één zwakte. Lekker en uitgebreid eten klaarmaken en degusteren.

Zijn Bourgondische manier van leven hadden van hem, door de jaren heen, een ronde figuur gemaakt zowel letterlijk als figuurlijk te nemen. In zijn vriendenkring noemden ze hem dan ook papa-beer, een koosnaam waar hij wel van hield. Steeds weer, als hij enkele glazen te veel uit had, danste hij de kabouterdans in het rond en gromde als een hongerige beer.

Aan de ene kant had Jan een peperkoeken hart. Hij zou geen vlieg kunnen kwaad doen. Aan de andere kant was hij een gedreven en volhardende rechercheur of speurder zoals sommige mensen dit smalend noemen.

Z'n werk had niets met speuren in de ware zin van het woord te maken, maar alles met nauwgezetheid, ordentelijkheid en het elimineren van mogelijkheden. De belangrijkste pluspunten die Vanboven bovendien had, waren zijn gezond boerenverstand en zijn inlevingsvermogen in het leven van een slachtoffer of een crimineel.

Ooit had eens een gepensioneerde collega tegen hem gezegd: " Kerel wij hebben sinds de oorlog het één en het ander meegemaakt, maar jullie -de jonge draken- zullen dingen doen waar menig flik nu nog kan van dromen."

En gelijk had deze man wel gekregen. Zelfs in de periode dat Jan zich had bekwaamd tot rechercheur was alles veranderd. Natuurlijk niet allemaal positief maar voor hem als flik wel; of de man in de straat er nu beter van was geworden bleef een open vraag.

Ook voor Jan Vanboven !

.../...

wordt vervlgd

 

feedback van andere lezers

  • jan
    Doortje heeft gelijk elpe, ik heb het ook al eens gelezen,

    grtzz
    elpe: Kan zijn..... mea culpa
    Ik weet het niet en ik vind het niet dadelijk terug...
    grtz
  • Dora
    Elpe, kan het zijn dat ik deze al eens las? Hij komt me zeker bekend voor, De beschrijving van de man blijft kleurrijk, de betekenis van de witregels is me een raadsel...
    elpe: Dat moet ik nakijken Dora, ik dacht dat ik het nog niet had geplaatst...
    De lay-out is zeker nog niet in orde daar heb je gelijk in.. maar het ding is nog niet af hé...
    grtz
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .