writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Pruisisch Blauw (70)

door koyaanisqatsi

Max had zich zonder aarzelen naar boven begeven. Onderweg naar de keuken, halfweg de wormvormige gang, was hij op een groepje danseressen, getooid met niets anders dan enkele struisvogelveren, gestoten. De jonge vrouwen hadden hem spottend en giechelend opzij geduwd en gilden om beurten dat het hun beurt was. Wat die beurt mocht zijn, daar had Max het raden naar.
Terug in de keuken wachtte Max een verrassing: iedereen was verdwenen en de boel was netjes opgekuist. Verbaasd over de snelle metamorfose was Max naar zijn tafeltje gesloft waarop nog slechts een opgevouwen briefje en een omgekeerde foto lag. Ervan uitgaand dat het instructies bevatte had hij zich eerst over het briefje ontfermd.
'Beste meester-kok,' begon het briefje, in een sierlijke handschrift, 'ik twijfel er geen seconde aan dat De Bullebak je zal opdragen nog meer hapjes te maken. De ingrediënten die je daarvoor nodig hebt, vind je allemaal in de ijs- en diepvrieskasten achterin de keuken. Als ik jou was zou ik een tweede reeks hapjes iets minder verrukkelijk maken, want anders zou het best kunnen dat je tot vroeg in de ochtend aan de slag moet blijven. Ik voeg bij dit briefje een foto van mezelf, gemaakt door een collega tijdens het bereiden van een groentetaart ter ere van hoogstaand bezoek. Kusjes nog.

De kokkin die helemaal weg is van je kookkunsten.'

Gevleid had Max het briefje weer opgevouwen. Toen hij daarna de foto omdraaide was er een schok door hem heen gegaan. De kokkin poseerde, temidden van enkele koks, in een ronduit schandalige houding. Compleet van de kook had Max de foto in zijn vuist tot en prop geknepen, om ze even daarna opnieuw te bekijken, want al bleef de pose van de kokkin alle verbeelding tarten, hij kon er niet omheen dat hij er net zo zeer door opgewonden raakte.
Toch had hij de foto nadien onder het keukenafval bedolven. Hij was opnieuw aan de slag gegaan en had net een paar dienbladen gevuld toen de twee kelners vanuit het niets in de keuken verschenen.
'Bent u klaar, Maximiliaan?' had één van hen plechtig gevraagd.
Max had geknikt, waarna de kelners de dienbladen voorzichtig hadden opgepakt.
'Gaat u maar langs de gewone weg, Maximiliaan,' had de kelner gezegd, 'wij nemen de diensttunnel wel.'
Max had daarop voorgesteld hen te vergezellen maar dat hadden beide kelners geweigerd.
'U mag niet langs de diensttunnel,' had de kelner lichtjes in paniek gezegd, 'die is alleen voor mensen zoals ons bestemd: sukkels die niet kunnen koken, te voorkomend zijn om bordenwasser te worden en dan maar opdienen.'
Waarop Max, hoofdschuddend om zoveel regelneverij, zich terug langs de wormachtige gang naar de zaal had begeven.

 

feedback van andere lezers

 • tessy
  Wat leuk een man die nog gechoqueerd is door een opwindende foto :-)
  koyaanisqatsi: Ik ook... Telkens weer... Alhoewel, ik denk niet dat gechoqueerd het juiste woord is, wat mij betreft... :-(
 • greta
  Ik lees in omgekeerde volgorde terug. Ik heb wat overgeslagen. Niet handig want de gebeurtenissen razen langs. "Wormvormige gang." Donker, smal en onderaards? Max komt uit de kast, hij is enigszins opgewonden door de pose van de kokkin op de foto.
  Dat beloofd weer wat.
  koyaanisqatsi: BeloofT wat? Oh? Werkelijk? :-p
 • Dora
  Die Max in zijn onderbroek en de opwindende pose van de verleiderlijke dame. Het is net de film die ik ooit zag met die knotsgekke familie en die beer in Oostenrijk die van de een in de andere scene vielen, nergens van opkeken...ik heb hem twee keer gezien en daarna snapte ik nog niet wat de strekking was, maar leuk was het wel...
  Ik heb opgezocht dat je vorige feed een beleefde vorm van dank je wel betekende, dus inmiddels ben ik wel in voor een andere japanse uitspraak.
  koyaanisqatsi: Soo desu ne... ;-)
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .