writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het komplot (19)

door julien_maleur


>>Commissaris Verdonck was aan het telefoneren, toen inspecteur Gruytens breed glimlachend zijn kantoor binnenstormde. Verdonck probeerde net een afspraak te maken met een collega van de Belgische staatsveiligheid.
"Ik heb nieuws. Die vent met die "CD"-nummerplaatÖ." begon de inspecteur enthousiast, maar toen hij zag dat zijn overste aan de telefoon was, zweeg hij abrupt en wachtte. Het duurde nog ruim tien minuten voor de commissaris de hoorn op de haak legde en inhaakte. Dan wendde hij zich tot zijn ondergeschikte:
"Jij wilde mij iets vertellen?"
Gruytens vertelde opgewonden, wat hij ontdekt had in de garage op de Waversesteenweg en besloot:
"De man die we zoeken is een zekere Goldenstein Gregorevitch. Hij is een jood afkomstig uit Rusland. Ik moet zijn adres nog checken."
Terwijl Gruytens even pauzeerde vroeg Verdonck:
"Weet je al iets over die "CD"-kentekenplaat die je in die garage hebt gevonden?"
"Eigenlijk niet zo veel" antwoordde Gruytens, "Ik heb navraag gedaan bij het Ministerie van Buitenlandse zaken. Je zult het niet geloven, maar volgens de bevoegde ambtenaar bestaat die nummerplaat niet. Volgens hem is ze vals."

"Verdomme!"
Verdonck vloekte. Dit was verdorie net zoals met dat telefoonnummer, dat niet bestond in de databanken van de bevoegde diensten."
"Ik heb ook nog ander goed nieuws" zei Gruytens, " De garagist heeft me een telefoonnummer gegeven waarop hij die Goldenstein kon bellen."
"Interessant!" opperde Verdonck en wilde weten aan wie dat telefoonnummer was toegekend. Daarom telefoneerde hij onmiddellijk naar de dienst inlichtingen van Belgacom.
"Dit nummer is niet toegekend." werd hem meegedeeld.
"Vreemd!"
Commissaris Verdonck kreeg plots een voorgevoel. Gehaast haalde hij het werkdossier van de moord op Vanhees uit zijn lade en begon te bladeren terwijl inspecteur Gruytens geduldig bleef wachten. Na een tweetal minuten zei de commissaris plots:
"Net wat ik had gedacht: het telefoonnummer, dat die garagist jou heeft gegeven is hetzelfde als datgene vanwaar naar het slachtoffer werd getelefoneerd."
"En dat betekent?" wilde Gruytens weten.
"Dat betekent, dat Goldenstein de moordenaar is of althans de moordenaar kent."
Het kwam er nu alleen nog op aan om de man te lokaliseren en te arresteren. Bij de dienst protocol van het Ministerie van Buitenlandse zaken zou hij het adres van Goldenstein wel kunnen achterhalen. Toen hij telefoneerde werd hem echter meegedeeld dat Goldenstein Gregorewitch in hun bestanden niet voorkwam.
"Vreemd! Heel vreemd! Een telefoonnummer dat niet bestaat, een diplomatieke nummerplaat die vals lijkt te zijn en een persoon die blijkbaar gebruik maakt van een valse naam. Misschien kunnen we iets meer te weten komen op de IsraŽlische ambassade. Als men ons daar al wil te woord staan."
Eerst echter moest de zwarte Alfa Romeo en de "CD"-kentekenplaat die Gruytens had aangetroffen in de garage aan de Waversesteenweg grondig worden onderzocht door de technische recherche. Maar toen Verdonck en Gruytens in de garage aankwamen met de bedoeling om auto en nummerplaat in beslag te nemen, vernam hij, dat de auto intussen was afgehaald in opdracht van de eigenaar. Blijkbaar kon deze de auto niet missen en vond hij het niet meer nodig om de auto te laten herspuiten. De garagist had het kenteken terug op de auto geplaatst, nadat hij een soort volmacht had ontvangen. Daarin stond, dat het voertuig moest worden overhandigd, in de staat waarin het zich bevond, aan drager van het document.
Commissaris Verdonck vroeg om die volmacht te mogen zien. De garagist voldeed met duidelijke tegenzin. Zodra Verdonck de volmacht bekeek viel hem op, dat ze geschreven was op briefpapier met hoofding van de IsraŽlische ambassade en de leesbare handtekening droeg vanr Goldenstein Gregorewitch.
De commissaris nam die zogenaamde volmacht in beslag, niet zonder protest van de garagist. Verdonck was echter onverbiddelijk en de garagist moest zich tevreden stellen met een fotokopie.


(wordt vervolgd)

 

feedback van andere lezers

 • Hoeselaar
  Ook nog een Russische jood zou die niet van de Mossad zijn?

  Willy
  julien_maleur: Veel kans toe, Willy, maar er zijn nog verrassingen op komst.
  groeten Julien.
 • Dora
  Het net trekt zich samen
  julien_maleur: idd. Maar wat nu? Bedankt voor het lezen en fb.
  groetjes
  Julien
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .