writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het komplot (20)

door julien_maleurCIA Hoofdkwartier, Langley, Virgina, vijf dagen na de moord op volksvertegenwoordiger Jan Vanhees.
Er was beroering ontstaan in de kantoren van de directie van de intelligence. De moord op de Belgische politicus Jan Vanhees zorgde voor heel wat opschudding en een hoop vraagtekens. BelgiŽ was dan wel een piepklein land, bovendien te lang al zonder regering wegens verdeeldheid tussen Walen en Vlamingen, maar toch was deze naar Amerikaanse normen ministaat van primordiaal belang. Zijn centrale ligging met Brussel als Europese hoofdstad, de aanwezigheid van belangrijke internationale instellingen waaronder de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie ( NAVO), zijn Europese president, maakten dat de inlichtingendiensten van over heel de wereld er actief waren, ook de CIA die nauwlettend gadesloeg wat in dat BelgiŽ allemaal gebeurde. De moord op de politicus trok uiteraard hun aandacht en het was maar de vraag of er politieke motieven in spel waren en zo ja welke.
De spanning in Langley op het hoofdkwartier van de CIA was ook te wijten aan het feit, dat sommige kopstukken vragen hadden gesteld naar een mogelijke betrokkenheid van de afdeling 'clandestiene services' bij deze moord. De leiding van deze afdeling ontkende echter in alle toonaarden, dat ze met de moord op Vanhees ook maar iets te maken hadden. Integendeel, onmiddellijk waren CIA-agenten, gestationeerd in Brussel, ingezet en op onderzoek uitgestuurd naar de opdrachtgever van en het motief voor die moord. Vlugger dan commissaris Verdonck ontdekten zij de sporen naar een mogelijke betrokkenheid van de Mossad, de IsraŽlische geheime dienst. Dat politicus Jan Vanhees, toen hij nog leefde, sympathieŽn koesterde voor extreem rechtse organisaties en al gezien werd op bijeenkomsten van neonazi's, kon dit vermoeden alleen maar versterken.
Diezelfde morgen in New York, in een luxueuze flat op Parkavenue, wachtte een man op een telefoontje. Hij was groot en slank gebouwd, keurig gekleed en straalde een voornaamheid uit. Op de secretaire in de salon lagen een aantal Franstalige Belgische kranten, welke hij zopas had doorgelezen. De moeizame onderhandelingen met het oog op een regeringsvorming had hij slechts vluchtig doorlopen. Al zijn aandacht had hij besteed aan de berichtgeving over de moord op Vanhees en had bepaalde passages aangekruist. Toen de telefoon rinkelde nam hij op en zei:
"Met X. Hoe staan de zaken ervoor, daar in BelgiŽ?"
Een nasale mannenstem antwoordde:
"Alles is onder controle, Generaal. De onwillige volksvertegenwoordiger Jan Vanhees hebben we kunnen vervangen door een andere beloftevolle politicus, die maar wat blij was om op onze loonlijst te staan en onze belangen wil verdedigen bij de regering. Met zijn hulp proberen we nu om een van onze mensen in een topfunctie te krijgen bij politie, staatsveiligheid en het leger. Met zijn hulp moet dat zeker lukken. In ieder geval hebben we al heel wat mensen kunnen rekruteren in verschillende diensten en in het bedrijfsleven."
"Hoe reageert de publieke opinie op de verschillende aanslagen en op de moord op Vanhees?"
"Veel mensen zijn bang. Het volk in de straat spreekt schande en geven de schuld aan de politie te weinig doet naar hun mening. Ze willen dat een einde komt aan al die criminaliteit en verwijten Justitie dat ze veel te laks is. De publieke opinie schreeuwt om verandering en naar vastberaden leiders die een einde maken aan de golf van misdaden."
"Goed, "zei X, "maar de druk moet nog worden opgedreven. De bevolking moet schrik hebben om nog op de straat te komen, zoals dat het geval was ten tijde van de bende van Nijvel. Het moet allemaal zo erg worden, dat wij geen tegenstand meer ondervinden om onze doelstellingen door te drukken."
X stopte even zijn betoog. Dan sprak hij verder:
"Wat de moord op die politicus Vanhees betreft, was het een strategisch goede zet om het zo te regelen, dat alle sporen in de richting van de Mossad wijzen. Het is goed dat de politie en andere onderzoekers denken dat de IsraŽlische inlichtingendiensten achter die moord zitten. Zo blijven wij buiten schot. Maar zorg er voor dat niets of niemand naar ons kan leiden. Elk risico moet worden uitgeschakeld en de man die het slachtoffer heeft ontmoet in dat cafť moet worden opgeruimd. Je weet wat ik bedoel."
"Okť, mijnheer X, ik begrijp u heel goed. Opgeruimd staat netjes, is het niet?"
X verbrak de verbinding, schonk zich een whisky in en nam plaats voor zijn laptop. Tot nog toe verliep alles volgens wens.


(wordt vervolgd)

 

feedback van andere lezers

 • Dora
  Ik kan me goed voorstellen dat het achter de swchermen zo gaat, jaja, want wat doet J. met de P ermee of tegen? Geld is macht en zolang die lepel in de pappot staat...
  julien_maleur: Zo is het Dora. En de werkelijkheid is nog altijd veel erger dan fictie.
  groetjes,
  Julien
 • ivo
  eens zien wat hier van komt ...
  julien_maleur: Dank je Ivo om even binnen te wippen. Ik heb wel een idee van hoe het verder moet.
 • Hoeselaar
  Dat gaat echt een internationaal karakter krijgen, als men zich maar niet de vingers verbrand

  Willy
  julien_maleur: Misdaadbestrijding en politiewerk zijn nu eenmaal gevaarlijk en ook heel dikwijls delicaat. En heel dikwijls is dat grensoverschrijdend en daarvoor dient dan de federale gerechtelijke politie. Het is inderdaad een internationaal komplot
  maar hoe alles verder verloopt is hier nog geheim.
  groeten
  Julien.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .