writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Speelbal 6

door Hoeselaar

De jongen die tegenover hem zat maakte mimische bewegingen met zijn lippen en deed daarbij lichtjes met zijn oren bewegen. Bertje die dit komisch vond en een lach wilde onderdrukken, kon zich niet meer inhouden en proestte het uit waarbij hij zijdelings het logge lijf van zuster Amanda in de gaten hield.
Bertje zag hoe dat het hoofd van deze zoal dikke non rood aanliep en haar priemende ogen hem viseerden. Hoe durfde deze snotaap haar gezag ondermijnen. Zij was hier heer en meester en tegenspraak duldde ze al helemaal niet. Dit zou ze meteen recht gaan zetten en een exempel stellen zodat hij voor altijd wist wie het hier voor het zeggen had.
Haar dikke door een zichtbare snor omgeven lippen werden hard opeen geperst, waarbij ze met een geweldige krachtsprong het zware bureelmeubel in een enkele beweging naar voren duwde en met extra grote stappen op Bertje aan kwam gelopen. Nog voordat Bertje zich verweren, of uit de gevarenzone van haar woede ontvliegen kon, hing ze al met alle kracht die in haar zat aan de jongen zijn linker oor te trekken. Nu eerst kwamen er klanken uit haar breed gebekte mond, die in niets verschilden met die van heksen die nog niet geleerd hadden hun taalgebruik in bedwang te houden.
Bertje kreeg niet eens de kans om op te staan en zo de kracht die ze op zijn oor uitoefende op te vangen. Hij werd als het ware van de stoel afgetrokken en schreeuwde het van de pijn uit.
Niets hield haar in, zij was op dat moment de stier die rood van woede enkel nog bloed zag, en niet eerder zou inbinden voor al eer zij haar voldoening voluit geproefd had. Bertje belandde in de rechterhoek van het lokaal vlak bij een van de twee grote vensters die naar de ganghal uitgaven. Het brommende en sissende geluid dat Amanda's mond verliet wees erop dat ze haar woede weer eens tentoon had kunnen spreiden. "Hier blijf je staan totdat ik je het bevel geef uit de hoek te komen, heb je dat goed verstaan, bengel die je bent. We zullen je nog wel klein krijgen en maak je geen zorgen alles wat ik zeg gebeurt hier ook, begrepen"!
En of Bertje dat begrepen had, hij hield zijn oor vast dat hem zeer deed en bemerkte dat bloed van zijn hand over de pols naar beneden liep en riep zo hard hij maar kon. "Kijk eens wat je gedaan hebt stom wijf, je bent gek geworden, auw! Kijk toch het bloed loopt langs m'n hand af. Maar Amanda reageerde niet ze liep tot aan het venster dat uitzicht gaf aan de binnenkoer
En bleef zo staan al jammerde de nieuweling en liet hij aan iedereen zien wat die non met hem gedaan had. Bertje zou Bertje niet geweest zijn als hij niet rechtsomkeert maakte en terug de gang in liep en de weg naar moeder overste zocht en vond.

 

feedback van andere lezers

 • Mistaker
  Heel aangenaam om te lezen. Net als Wee vraag ik me af of het Bertje ooit wat beter zal gaan (vast wel).

  Groet,
  Greta
  Hoeselaar: Voor Bertje breekt er een rustige tijd aan met af en toe nog wel uitschieters, en dan is er ook nog zijn verleden dat soms beelden naar voren brengt en waarin hij alles wat naar waarheid gebeurde terugdenkt en er emotievol op reageert

  Willy
 • Dora
  Die nonnen hadden op deze manier iedere dag wel een manier om hun agressie op bot te vieren. Bah Bah, macht is gevaarlijk !
  Hoeselaar: Niet allen maar er waren die je de bomen in kon schieten, lief dat je even een kijkje nam

  Willy
 • ivo
  het wel en wee kraakt tussen mijn ogen en pikt enorm in mijn keel
  Hoeselaar: Zo waren er toen veel kinderen die in diezelfde omsandigheden moesten leven en ziet te overleven, gelukkig dat verbeterd door dat men liberaler is geworden niet meer van bovenaf monddood wordt gemaakt.

  Willy
 • julien_maleur
  graag gelezen. Mensen van mijn leeftijd herkennen het verhaal dat je brengt zonder enige twijfel. Wie heeft niet die bazige, op macht beluste nonnen meegemaakt in zijn jeugd. Er waren er wellicht ook andere, maar die zijn we vergeten. Alleen dat machtmisbruik blijft onthouden.
  groeten
  JM
  Hoeselaar: dazt is juist daardoor hebben heel wat geleden daar waar het eigenlijk helemaal niet hoefde

  Willy
 • GoNo2
  't Is een beetje mijn verhaal ook...
  Hoeselaar: Tja, NoŽl, leeftijdgenoten ook al hebben we niet altijd genoten, soms ook wel eens een traan en in het hoekje staan.

  Willy
 • Runner
  Mooi om te volgen!
  Hoeselaar: Bedankt om me te volgen, altijd leuk om het te vertellen aan de familie

  Groetje

  Willy
 • Wee
  Je hebt een wat klassieke schrijfstijl,
  die erg prettig leest.
  Amanda: de naam alleen al sijpelt gif ...
  Gaat het Bertje eens wat beter?
  x


  Hoeselaar: Volg en ge zult het weten Wee, het is niet allemaal pijn en traan ook al lijkt het eropaan te gaan

  Willy
 • hettie35
  Het maakt die nonnen er niet vertrouwder op,
  Ben benieuwd of hij moederoverste nog te spreken krijgt.
  Groetjes Hettie
  Hoeselaar: Lief dat je me blijft volgen

  Willy
Er zijn 2 bezoekers online, waarvan 0 leden: .