writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het komplot (22)

door julien_maleur

19. BIJ DE STAATSVEILIGHEID


Na enig aandringen had commissaris Verdonck een afspraak kunnen regelen met een verantwoordelijke van de Belgische staatsveiligheid. Hij kende de man van vroeger, van op de universiteit.
Verdonck werd verwacht om vijftien uur in de namiddag. Stipt op tijd bood hij zich aan in de kantoren van de veiligheid van de staat. Nadat hij zich bekend maakte bij de receptie en zijn wapen had afgegeven, werd hij naar een kleine wachtzaal gebracht, waar hij werd achtergelaten. Na een vijftal minuten kreeg hij het gezelschap van zijn vroegere studiegenoot. Deze was enkele jaren jonger dan Verdonck en nog altijd even slank en atletisch. Alleen aan zijn grijzende haren kon je zien, dat hij niet meer echt jong was.
"Hallo, commissaris, dat is lang geleden. Wat kan ik voor je doen?"
"Dag, Alain, ik heb dringend jouw hulp nodig. Met betrekking tot de moord op volksvertegenwoordiger Vanhees ben ik op zoek naar een zekere Goldenstein Gregorewitch. Elk spoor naar hem loopt echter dood."
"En waarom zou ik jou daar kunnen bij helpen?"
"Omdat alles wijst op moord door een geheim agent van de Mossad en omdat ik geen inlichtingen kan krijgen bij de IsraŽlische ambassade en jij misschien wel. Ik moet weten waar ik die Goldenstein Gregorewitch kan vinden, zodat ik hem kan ondervragen, misschien wel aanhouden. Tot bewijs van het tegendeel is hij mijn verdachte nummer ťťn."
Alain van de Belgische staatsveiligheid deed enkele minuten alsof hij heel diep nadacht. Dan zei hij:
"Ik weet niet, Verdonck, of ik je zal kunnen helpen. Als de Mossad hierbij betrokken is, dan zullen die niet staan springen om op mijn vragen te antwoorden. Maar ik zal mijn best doen."
En na een poosje voegde hij eraan toe:
"Maar je weet, mondje toe. Als ik er dan al in slaag om voor jou de nodige informatie te krijgen, dan mag niemand weten dat ik jou heb geholpen."
"Natuurlijk, Alain. Ik ben geen beginneling."

(wordt vervolgd)

 

feedback van andere lezers

 • Dora
  Blijf je volgen Julien. Het blijft een ingewikkeld systeem van die ene politieorganisatie en een andere groep en weer een ander soort veiligheidsgroep. Poehee, je moet er maar wijs uit kunnen.
  (sorry dat ik je naam in de feed daarnet verbasterde in jurien)
  julien_maleur: Bedankt Dora voor de FB en het lezen. Sorry dat het wat ingewikkeld is, maar inlichtingendiensten en politie zijn nu eenmaal niet eenvoudig in te schatten.
  Wat betreft Belgie:
  -tot aan de politiehervorming bestond 1/ de Rijkswacht(waarin BOB) aanvankelijk een vierde krijgsmacht van het leger, dus militair aanvankelijk (aanvankelijk ministerie van defensie- later Binnenlandse Zaken)2/ gemeente en stadspolitie (Ministerie Binnenlandse Zaken) 3/ gerechtelijke politie bij de parketten (ministerie van Justitie) Deze werden afgeschaft door de politiehervorming en vervangen door de eenheidspolitie op 2 niveau's, nl. lokale niveau (lokale politie) en federaal niveau (federale politie) Deze hervormde politie valt onder Ministerie van Binnenlandse Zaken
  Daarnaast heb je in BelgiŽ de inlichtingendiensten, nl.
  - Staatsveiligheid (=veiligheid van de staat)= enige burgerlijke inlichtingendienst (indien ik mij niet vergis Ministerie van Justitie)
  - Algemene dienst inlichtingen en veiligheid van de krijgsmacht (ADIV) - = militaire tegenhanger van de staatsveiligheid.
  Buitenlang:
  - MOSAD=IsraŽlische inlichtingendienst of israŽlische geheime dienst
  - CIA=een inlichtingendienst van de USA
  - er is ook nog MI-5 en MI-6 in Groot Bretagne als inlichtingendiensten.
  Meer in detail uitleggen zou mij hier te ver brengen.
  Wat mijn naam betreft: geen zorgen, ik had het niet eens gezien.
  groetjes
  Julien
 • Hoeselaar
  Ja het is een ingewikkled systeem maar waar het gemakkelijk word daar zijn geen geheimen meer, effin zo denk ik erover

  Willy
  julien_maleur: Okť Willy. P.S.: ... het gemakkelijk wordt.. (wordt is dus met dt, nl 3de persoon enkelvoud tegenwoordige tijd)
  vgr Julien
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .