writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Speelbal 8

door Hoeselaar

"Hoe heet je"? "Vanwaar kom je"?"Hoe oud ben, je ik ben twaalf en ik heet Gerrit" zei de grootste van al de jongens. Ik ben hier al mijn hele leven, niemand weet hoe dat mijn ouders er uit zien en waar ze wonen". "Ik ben Jan, ik kan goochelen, moet ik je een truckje laten zien"? "Hee, mijn naam is Herman, mijn ouders hebben een heel groot bedrijf en daarom moet ik hier blijven want ze hebben geen tijd voor me". Een jongen met rossig haar en voller sproeten drong zich naar Bertje voor en probeerde met zijn hoog stemmetje Bertjes aandacht te trekken, omdat iedereen wilde weten wie die nieuwe wel was en daarom om het hardst de aandacht van de nieuweling vroeg. "Hoe heet jij? Je moet wel heel veel te zeggen hebben want Kanoella hij wees daarbij op de lege stoel achter het bureelmeubel, die is nog nooit weggelopen. Wacht maar totdat ze terug komt, die zal je slaan totdat je niet meer zitten kunt".
Iedereen stond rondom de nieuwe en het kabaal moet tot ver in de gang hoorbaar geweest zijn want er kwamen twee nonnen binnengestormd en vroegen achter zuster Amanda. Een van de zusters kende Bertje al dat was die hem een vlegel noemde bij het betreden van het klooster
"Wat is dat hier, wie heeft jullie gezegd dat jullie van de stoelen mochten komen. Wil iedereen zich weer op zijn plaats zetten, en wie van jullie is de kameroudste"? Een dikke jongen met zwart en heel kort geknipt haar stond op en hief zijn rechter wijsvinger op; "Ik zuster Augusta. Zuster Amanda heeft mij als kameroudste aangewezen en moet van haar de orde handhaven". Hoe heet jij knul; vroeg de non kom eens naar hier en leg me eens uit hoe het dan komt dat er zo een herrie is zodat het tot in de kapel te horen is". Dan draaide de zuster zich naar Bertje om" En, wat is er met jou gebeurd, je bent toch die nieuwe die ik van middag ingeschreven heb. Waarom heb je zo een groot verband op je oor en wie heeft je dit bezorgd"? Nog voor dat Bertje iets zeggen kon was het de kameroudste die zijn recht van spreken opeiste. Zuster Amanda heeft die nieuwe aan het oor getrokken en toen is die naar buiten gelopen en toen kwam die weer binnen met die ouwe doktor je en toen is zuster Amanda naar buiten gelopen." Ik had jou niet om je mening gevraagd maar vroeg dit aan jullie nieuwe vriend, hoe heet jij ook al weer? Ach ja Bertje, is 't-- niet"? Bertje kon alleen maar knikken hij wist niet wat wel en niet mocht en kende nog niemand van al deze jongens ook la had zich de een of de ander zich al voorgesteld, toch was dit alles een beetje te chaotisch verlopen.

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  wat een leven pfff ... wat een toestand pfff wat een krengen pffff
  Hoeselaar: Ze hadden vroeger gewoon geen verstand van hoe men met kinderen moest omgaan? Het begrip psycholgie was voor bijna alle nonnen een vreemd iets.
  Nu zou zoiets natuurlijk niet getolleerd worden, maar vroeger waren lijfstraffen schering en inslag

  Willy
 • Wee
  Wie durft te zeggen dat vroeger alles beter was?
  x
  Hoeselaar: Ik niet, wij waren veel minder gewend, tegenstribbelen was uit den boze, fatsoelijke kinderen deden dat niet die lieten zich op hun kop schijten, zo was dat toen.

  Willy
 • Dora
  Chaos je, Willy, het lijkt me zo ie zo voor Bertje een hectische tijd...
  zoveel onbekends waar ie zich aan aan moet passen. Poehee.
  Hoeselaar: En een vreemde omgeving weer andere mensen naar wie hij zich moet richten, het gemis van zijn moeder, de leerstof die zijn moeder hem gaf het curieus maken naar onderwerpen die Bertje waar Bertje graag over sprak enz enz enz, echt het viel hem allemaal tegen.
 • Mistaker
  Wat een ellende!

  Groet,
  Greta
  Hoeselaar: Dank je wel voor het komen lezen, lief dat je ook dit volgde

  Wiolly
 • hettie35
  Wat een verzwegen waarheden komen hier naar boven drijven. Heb
  al je delen in een adem uitgelezen, heb zo het gevoel dat jij Bertje was of kende? Je beschrijft alles zo goed in detail. Knap!
  Groetjes Hettie
  Hoeselaar: Het kind moet een naam hebben en ik heb Bertje dan ook boven de doopvont gehouden.
  Ga morgen verder met het verhaal, vandaag was een veel te mooie dag daarom ook dat ik veel gewandeld heb.

  Willy
 • GoNo2
  Graag gelezen!
  Hoeselaar: NoŽl bedankt voor je bezoekje

  Willy
Er zijn 12 bezoekers online, waarvan 0 leden: .