writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Oktober 2004

door warket

Jij zit kaasraklet te eten in deze ochtend, zingt ze terwijl ze langs de wenteltrap fladdert.
Ja, dat smaakt.
Er is geen toiletpapier meer, zegt ze.
Ik stop haar een paar servetjes toe die dienen voor een beleefd diner. Groen zijn die papieren servetjes. Dan gaat ze terug naar boven.
Ik ga weg.
Ik draag een lederen jas. Een oude jas met littekens. De rechtermouw is op drie plaatsen hersteld en aan de onderkant heeft de schoenmaker een nieuwe lap genaaid over een opgelopen scheur tijdens een nachtelijke tocht. De bladeren vallen als sneeuw uit de bomen. Veel is verdord. Later kom ik besluiteloos terug, in een niet te beschrijven leegte. Achtergrondgeluiden verdwijnen.
Ver weg wordt nog een straatspel gespeeld voor het slapen gaan, en blaffende honden, ze horen erbij.
Zelf heb ik in de duisternis een kaars aangestoken. Ze geeft voldoende schrijflicht zolang de wind niet komt aanzetten.
Schrijven in dansend licht met schaduwen op papier. Niets is zo toevallig en wanordelijk. De mot maakt zich klaar voor een nachtelijk avontuur. Kamikaze op zoek naar licht zomaar omdat het onweerstaanbaar is. Daarna komt de droom als een bloot lijf.
Nu schuiven onverwacht zwarte turbulente wolken over daken, loeit de wind. De sterren aan de hemel bewegen snel in flitsende explosies. Na de storm fiets ik naar de straat waar ik opgegroeid ben. Er is licht beneden in het ouderhuis. Ik zie mijn moeder in kamerjas ronddwalen. Verder dan de voortuin kom ik niet. Ik ben om een of andere reden bang om met haar geconfronteerd te worden, ook al weet ik dat ze ongerust is omdat ik al twee dagen weggebleven ben.
Dan word ik wakker. De droomnevel trekt langzaam weg.

 

feedback van andere lezers

 • Dora
  Goed stuk, proef naar meer...
  warket: Er volgt nog meer Dora...
 • ivo
  oeps wat een droom, zo kriskras in beelden, zoals een droom ook is .. pff ja geen feitelijk verhaal, het is een droom, en dromen lees je niet, dat droom je .. zoals je een boek of verhaal ook niet droomt ..
  warket: Ivo, dromen is ook een beleving toch? Voor mij zijn het de losse eindjes van dagelijksheid die ik aan elkaar tracht te knopen. Ik probeer zoveel mogelijk te vermijden om het te verwerken in mijn schrijfsels want anders wordt het algauw een warboel voor de lezer, maar soms kan ik het niet laten. Thanks.
 • GoNo2
  Graag gelezen!
  warket: was een tijd geleden
Er zijn 13 bezoekers online, waarvan 0 leden: .