writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het komplot (27)

door julien_maleur

Precies drie kwartier later parkeerde Verdonck zijn auto op de parking van het Rood-Klooster en wandelde te voet naar het info- en kunstencentrum, dat zich in de voormalige priorij bevond, om dan rechts verder te stappen naar de Molenvijver en Klabotsvijver. De sereniteit van het ZoniŽnwoud, de charme van de oude muurwallen en van de voormalige priorijhoeve en de bijhorigheden met hun manege, gaven hem rust. Onder de hoge, majestatische bomen, op het wandelpad langs de Molenvijver trof hij zijn oud-studiegenoot Alain Vrijbos van de Staatsveiligheid..
"Laat ons een eindje langs de vijvers wandelen" stelde deze voor, "in de cafťtaria zouden de muren wel eens oren kunnen hebben."
Langzaam liepen beide mannen verder langs het brede natuurlijke wandelpad, dieper het bos in. Het was herfst en de zon straalde doorheen de takken van de bomen en veranderde de bladerkronen in een vuurwerk van kleuren.
Verdonck had echter geen oog voor al dat natuurschoon. Hij barstte van nieuwsgierigheid.
"En? Welk nieuws?"
"Zoals je mij gevraagd hebt, nam ik contact met de IsraŽlische ambassade. Daar was men niet zo gelukkig met mijn demarche. Enfin, na lang aandringen en nadat ik de ambassadeur persoonlijk had uitgelegd, waarom ik zo nieuwsgierig was, bracht hij mij in contact met de militaire attachť. Na nog eens van naaldje tot draadje te hebben uitgelegd waarom ik de inlichtingen wilde, heeft die mijnheer mij toch het een en ander meegedeeld."
"Verdorie, Alain, ga je mij nu nog vertellen wat je te weten bent gekomen?"
"Okť! Okť! Het is al goed! Goldenstein Gregorewitch is een van de vele aliassen van Boris Jovanovitch, geen onbekende voor hen. Hij is een Jood afkomstig uit de OekraÔne. Als jonge knaap kwam hij, kort na de tweede wereldoorlog, samen met zijn moeder naar de toen nog jonge staat IsraŽl. Ze vestigden zich in Tel Aviv waar zijn moeder ging werken bij een diamanthandelaar in het diamantdistrict in Ramat Gan, ongeveer een uur van haar woonplaats verwijderd. De jongen werd tot zijn achttiende ondergebracht in een Kiboets nabij de Gazastrook. Behalve landarbeid leerde hij er ook omgaan met vuurwapens en springstoffen. Op zijn achttiende schreef hij zich in aan de universiteit van Tel Aviv, faculteit toegepaste wetenschappen. Maar al na de tweede kandidatuur haakte hij af en hij ging als vrijwilliger in dienst bij het IsraŽlische leger. Daar maakte hij al vlug deel uit van verschillende speciale eenheden, de zogenaamde sayerets of verkenningseenheden, gespecialiseerd in commandoacties en andere speciale missies. Zijn laatst gekende standplaats behoorde tot de sayeret matkal, vooral bekend van operatie Thunderbolt, de bevrijding van een groep gijzelaars op de luchthaven van Entebe in Uganda en van operatie Isotope, de bestorming van een Boeing 707, welke werd gekaapt door de terreurorganisatie Zwarte September. Daarna werd hij vermoedelijk overgeplaatst naar de mossad, de IsraŽlische geheime dienst. Vanaf dan worden van hem geen gegevens meer teruggevonden, tot een tweetal jaren geleden. Dan werd een geheim intern protocol verspreid met de melding dat hij persona non grata was geworden, blijkbaar een dubbel agent zou zijn voor Palestina en Rusland en dat hij moest worden opgespoord en naar IsraŽl teruggebracht. Indien dit niet kon, moest hij worden geliquideerd. Boris Jovanovitch, alias Goldenstein Gregorewitch, kreeg de vermelding mee als dat hij altijd gewapend was en uiterst gevaarlijk."
Verdonck had verbijsterd geluisterd, zonder zijn studiegenoot ook maar ťťn keer te onderbreken.
(Wordt vervolgd) 

feedback van andere lezers

 • Wee
  Al die aliassen!
  julien_maleur: Ja, helaas! In de wereld van de misdaad, de terreur en de geheime diensten heeft men veelal met aliassen, soms meerdere te maken. Ik probeer het hier minimaal te houden om niet echt verwarring te brengen.
  groeten
  JM
 • Dora
  wandelde (te voet)? Of zal iemand op zijn handen wandelen?
  Fijne beschrijving van de rustgevende wandeling
  julien_maleur: Dank je Dora.
  groetjes
  Julien
 • Hoeselaar
  Veel te geheim aan het worden

  Willy
  julien_maleur: De realiteit is soms nog veel geheimer. Denk maar aan de bende van Nijvel.
  groetjes
  Julien
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .