writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Patje voor de vrienden…

door GoNo2

Hij is er zich totaal niet van bewust, dat z'n uitspraken kant noch wal raken. Hij weet alles van horen zeggen. In discussie gaan met dat heertje is op voorhand een verloren zaak. Als hij binnen komt in de stamkroeg is het met veel lawaai. Z'n stem kan graniet doen splijten. Een harde stem, die boven alles uitstijgt. Zijn ze aan het discuteren over de voetbal, dan geeft hij ongevraagd z'n mening. Over wielrennen? Weet hij alles van. Tennis? Kim Clijsters is bij wijze van spreken z'n petekind.
Vroeger, heel lang geleden, was hij bediende in een bank. Maar toen hij zich begon te gedragen alsof hij de bankdirecteur zelf was en hij de spaarcenten van enkele bejaarden in verkeerde beleggingen gestoken had, hebben ze hem bedankt voor bewezen diensten. De schuld lag niet aan hem, maar aan het grootkapitaal. Geruchten doen de ronde, dat hij het geld gewoon in z'n zakken heeft laten verdwijnen. Hij is er nooit voor veroordeeld, laat staan dat hij ooit de binnenkant van de gevangenis heeft gezien.
't Moet gezegd, hij loopt er altijd piekfijn uitgedost bij. Speelt nonchalant met autosleutels van een BMW, heel opvallend. Een BMW, laatste nieuw model, hij weet er alles van. Als we vragen om eens mee te mogen rijden, is die wagen geheel toevallig in de garage voor jaarlijks onderhoud. Maar nu is die grote mond door de mand gevallen. Iemand heeft gezien dat hij z'n fiets twee straten verder tegen een schutting vastmaakte. Het nieuws deed als een lopend vuurtje de ronde. Eindelijk kunnen we hem voor schut zetten. We verkneukelen ons nu al. Ik houd me afzijdig, alhoewel ik dit voor geen geld wil missen…
Laten we over de voetbal wat praten, wetende dat hij toch het laatste woord zal willen hebben. En als hij mee in de discussie gaat, beginnen we over Gerard die een nieuwe BMW wil kopen. Een Mercedes past beter bij Gerard. Als vertegenwoordiger in caféspelen en alle dagen op de baan zijnde.Vinden wij…
Patrick, zo heet dat heerschap, maar we mogen Patje zeggen. Als blijk van genegenheid. Afgeborsteld, om door een ringetje te halen, kijkt hij ons aan met een blik van een beenhouwer die weet welk vlees hij in de kuip heeft.
" Zeg Patje, hebt ge het al gehoord van die nieuwe geldschieter van den Beerschot? Die gaat de naam veranderen. Gedaan met Germinal Beerschot, 't gaat terug gewoonweg Beerschot noemen. "vraagt Toone, de stamineebaas.
Patje heeft schijnbaar het nieuws niet gehoord of gezien. Zal teveel met beleggingen bezig geweest zijn.
" Dat kan hij zomaar niet, dat moet eerst voor de raad van bestuur komen en de aandeelhouders moeten ook akkoord zijn. Ik geef hem een jaar en hij mag z'n valiezen pakken. Ik ken die geldschieter, toen ik nog bij de bank werkte was het ook al een jan-mijn-kloten…"zegt Patje op een toon die geen tegenspraak verwacht.
" 't Is gisteren in het nieuws geweest op ATV, hij wil den Beerschot runnen als een bedrijf. Hij heeft letterlijk gezegd dat degenen die niet renderen, er uitvliegen…"
" Ge moet niet alles geloven wat ze op de tv zeggen. Neem van mij aan dat de helft gelogen is en de andere helft moet ge met een korreltje zout nemen. Ik ken een paar journalisten, als ge die bezig hoort, dan weet ge genoeg…"
" Om over iets anders te spreken, naar het schijnt, maar de zon schijnt ook, zou Gerard een nieuwe BMW willen kopen. De laatste nieuwe…"gooit Toone wat olie op het vuur.
Patje spitst z'n oren. Over BMW weet hij toevallig alles. Deze wagen heeft geen geheimen voor hem. Hij kan hem volledig uit elkaar halen en dan heeft hij nog stukken over. Als reservestukken.
" Ik ga die van mij verkopen, ben hem een beetje moe en om tegenwoordig een parkeerplaatsje te vinden. Die parkeerwachters kennen maar één ding en da's boetes uitschrijven…" Zo dat weten we nu ook weer.
" Ik wil die wel overkopen, voor een vriendenprijske hé?"doet Toone er een schepje bovenop.
" 'k Zal er eens over nadenken, pas op, er mankeert niets aan die wagen. Is juist binnen voor z'n jaarlijks onderhoud en er staan maar 30 000 km op de teller."
" Patje, neem me niet kwalijk, maar ge hebt uw broekknijpers nog niet uitgedaan…"zegt Toone met een grijnslachje.
Patje wordt zo rood als een tomaat, kijkt naar z'n broek en inderdaad, ze zitten er nog. Eventjes staat hij er beteuterd bij, je ziet hem denken hoe het in godsnaam mogelijk is.
" 'k Moet van den dokter allle dagen minstens 20 km rijden met de fiets, voor m'n hart hé?"zegt Patje alsof er niets aan de hand is.
" Ge hebt een schone velo, Patje, echt waar en die twee straten die ge te voet komt, da's ook voor uw hart zeker?"vraagt Ludo.
Patje is weg gegaan met de wijze woorden dat hij nooit nog een voet in die rot-kroeg binnenzet.

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • Hoeselaar
  Ja Noël, ik zeg ook altijd dat het papier waarop iets gedrukt werd geduldig is

  Willy
  GoNo2: Dank u!
 • julien_maleur
  De enkeling die op allerlei manieren, niet altijd de beste, een beetje erkenning en vriendschap zoekt, maar die wordt afgemaakt door de groep. Gebeurt niet alleen op café.
  Goed gebracht.
  mvgr JM
  GoNo2: Dank u!
 • ivo
  knap gezien en geschreven, antwerpse cultuur
  GoNo2: Dank u!
 • Wee
  Zo, opgeruimd staat netjes.
  Mooi verhaal.

  GoNo2: Dank u!
 • Dora
  Goed in elkaar gestoken GoNo...
  Oh ik zat er bij en hield me net als jij afzijdig, alhoewel ik dit voor geen geld had wil missen…verkneukelde ik mee in stilte.
  Zulke mensen mogen af en toe inderdaad wel eens met de billen bloot...
  GoNo2: Dank u!
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 0 leden: .