writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Boenwas

door warket

Drie februari tweeduizend en zes, namiddag tegen het avonduur. Woorden weten alles wanneer de stop op de inktpot gaat. De schrijvelaar heeft zijn taak volbracht. Ik dacht dat het een simpele avond zou worden maar dat was niet zo. Het gaat nog harder vriezen.
De ochtend erna is de omgeving ontdooid. Voorlopig geen vodden meer aan deurkieren, geen vorstbril tegen tranende ogen, handschoenen uit. De boenwas is op. Ik fiets langs het ZoniŽnwoud naar de Hoogstraat in Brussel om een nieuwe pot. Het verkeer teert de longen.
Langs de chique avenue Louise fiets ik Brussel binnen. Van hieruit gaat het naar de Marollen. Langs het Zuid strand ik in Anderlecht in stegen waar het zwerfvuil zich opgestapeld heeft. Er is een kapperszaak. Voor de vitrine hangt een poster van Jacques Dutrong en Jonny Halliday. Ertussenin een blad papier met handschrift beschreven: cinq euro la coup. Het zit er stampensvol. Haar wordt hier geknipt zonder onderscheid van gestalte, ouderdom of afkomst. Iedereen is er gelijk. De tondeuse wordt met de hand bediend. Als kind ondervond ik dat het soms pijnlijk kan zijn.
In het cafť op de hoek, chez Sharif, zitten ouderlingen getooid in lichtbruine wollen kleren broederlijk thee te drinken. Hun ogen zijn helder, hun lippen spreken welgemeend. Die Arabische taal heeft iets heftigs en zangerigs. Marokkanen en Algerijnen zullen me hier niet omver rijden. De Afrikanen wonen aan het Zuid. Daar zijn de reisbureaus die je voor een appel en een ei met een minibusje naar verre oorden brengen. Moslims, zatlappen, schooiers, brabbelaars met een pruik op hun kop. Hier hoeft men zich voor niets te schamen.
Op de terugweg aan de rivier onder de spoorwegbrug zijn pilaren met graffiti beschilderd. Een rood hartje met een pijl doorkliefd en daarnaast de namen van Gert en Fien. Het wordt tijd voor een dronk uit de trog. Wat bent u mooi, lieg ik veel later tegen het oprukkende donker.

 

feedback van andere lezers

 • GoNo2
  Jacques Dutronc
  Johnny Halliday
  warket: en de botsautokes op de kermis...jetonskes voor een frank-en-half
 • tinucha
  zeer mooi staaltje observeren!
  warket: dankjewel
 • Hoeselaar
  Knap verteld Eddy, Brussel is een reisje waard zeker als men het kent zoals jij hier aangeefd

  Willy
  warket: Je moet er de buurten kennen.
 • Mistaker
  Ik ben verschillende keren in Brussel geweest (weekendje weg, dat werk) en het beviel me prima.
  Wat een mooie laatste zin!

  Groet,
  Greta
  warket: Ik heb er de eerste tweede helft van mijn leven beleefd.
 • ivo
  Brussel een hele belevenis, zonder meer, en ja je kan het mooi beschrijven ...
 • Dora
  Volgens mij moet ik dat ritje ook eens maken, het klinkt verlokkelijk...fijn stuk weer. En die boemwas?
  warket: Het was boenwas Dora...heb de dag erna de tafel mee geboend.
Er zijn 13 bezoekers online, waarvan 0 leden: .