writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Oksel

door ERWEE

Ik ben een vent die niet over het gras van een nacht ijs wandelt. Verwacht dus maar geen verhaal over seks. Medegerekend moet worden dat over dit onderwerp werkelijk alles alreeds gezegd is. (Cliché?!?) Bovendien bestaat de kans dat de CIA meesleest. Die knapen moeten niet wijzer gemaakt worden. Geen woord, not one word, ni una palabra, niks nie daaraan. Laat mij het hebben over het activeren van het articuleren. Wil iemand daartegen protesteren? Een document ter griffie deponeren? En avant! Go ahaed! Avanti! Weet dat er van mijnentwege - na een fikse diepzee-hink-stap-duik met driedubbele salto - geworpen zal worden met vier dozijn gebakken spiegeleieren. Inmiddels doet zongedroogde naïviteit mij trapsgewijs verzuipen in fluoriserende melancholie. Dat zal eindigen met een vrije val, recht doorheen een olijfgroene horizon, waarbij na een lang herstel de gedachte komt opzetten: wat was ik graag een vierkante appel geweest. Niet zo'n knurftige drijfsijs die de godganse dag niet anders doet dan ijzig lopen te epibreren. Een vierkante appel zijn is mijn hartenwens. Al was het maar om zo enkele uren per dag een beetje te lamballen. Wellicht kan het fameuze ADHD-Kwartet daarbij zorgen voor de begeleidende muzikale ondersteuning. De hoboïst kan een statig aangehouden LA spelen. De fagottist mag een pafferige RE blazen. De fluitiste, Lindemans Viviane, kan invallen met een trillerige SI. De cellist mag er onderdoor gaan met een langgerekte RE. Tevens het orgelpunt van de welklinkende bedoening. Een pianist kan er niet bij maar loopt dan ook niet het risico op schotwonden. Tot hiertoe nog geen enkel woord over seks. Die gozers van de CIA, weten jullie nog?
Ach, andere items zat. Kortjakje, om maar iemand te noemen. Kortjakje voelde de donder in het hart en stuurde Oksel, haar husky, alleen op pad. Aan de overkant van de straat zag de viervoeter met staart Ikkeltje staan janken. Dat kwam vanwege het feit dat ie zonet een samenzwering van idioten had zien afscheid nemen van een hoopje vuurstenen. Oksel liep het dorp uit. Een doodgewone buurtschap met aan de linkerkant van de straten huizen en aan de rechterkant van de straten huizen, bleef achter. Bevroren droomlandschappen omgaven een glaciaal halo. Daar kwam de husky in contact met Moriaantje die haar uitlegde hoe hij de boerinnetjes met hun rokjes had zien zwaaien. Minder fraai was wat Oksel te horen kreeg nadat ze al sinds anderhalve minuut voor haar staart was gaan liggen. Nabij Maldegem hadden zeven groene kikkers 'dag' met het handje staan zwaaien naar Hans en Grietje. Bleek namelijk dat Jan de Mosselman een ijspriem doorheen de voorste hersenkwab van het meisje met de zwavelstokjes geboord had. Dikkertje Dap verkondigde het nieuws aan elkeen die het horen wilde. Hij had de mosselman gewaarschuwd zich vooral niet te bewegen in zijn omgeving. Dat zou geweldig slecht zijn voor z'n gezondheid vermits Dikkertje de nitwit eerst een arm zou uitdraaien om vervolgens het spuitende bloed te richten op het mosselbakkes van de fatsige spekhond tegenover hem. Met deze wetenschap trok Oksel de nacht over haar hoofd. Exact acht uur later werd ze gewekt door Broeder Jacob. Zich verslapen was niet toegestaan. De CIA waakt, bracht de broeder met strakke stem aan. Moeizaam openden zich de hondenogen. Drie minuten, vierentwintig seconden en zestien honderdsten bleef de viervoeter met staart in de 'Ter plaatse rust-houding' staan. Op die manier kwam de bloedsomloop al zo'n beetje op gang. (Had Oksel ooit begrepen wijl Kortjakje, het bazinnetje, een programma over gezondheidsperikelen zat te bekijken op de regionale tv-zender met als titel =Nooit meer ziek!=)
Welke voet rest mij nog in deze verzonken aarde? De vraag kwam van een gelaarsde kat. Oksel had niet meteen een antwoord klaar. Beide dieren begaven zich per motor, een Kawasaki ZX900C Mechelenwaarts waar ze het probleem voorlegden aan Repelsteeltje. Dat rijden viel niet mee. Vooral de knijpende bochten bleken meermaals te zorgen voor obstructie. Het duurde even eer hond en kat het kantoor van Repelsteeltje mochten betreden. De kwestie werd evenwel met interesse aanhoort, qua antwoord viel er uiteindelijk weinig goud te spinnen. Jammer. Malheureusement. Schade. Desafortunadamente.

Kijk, uren kan ik zo nog doorbomen. Zonder te struikelen. Vermeldenswaard is namelijk ook dat Vrouw Holle weldra een week vertoeven zal in Beautyfarm Wawadadákwa nabij Gasselterboerveenschemond, Drenthe-NL. Een verjongingskuur zal er haar deel zijn. Dokter Zoltán Nikolai Tomasz Ondrej Fassbinder zelf zal haar bijwerken. Haar leven op nieuwe paden zetten. Helemaal herboren, als verrezen uit haar as, zal Vrouw Holle dan voor het eerst publiekelijk verschijnen tijdens de GP Formule 1 op het circuit van het Italiaanse Imola, 44°20' Noorderbreedte - 11°42' Oosterlengte. Al die andere pitspoezen jaloers, natuurlijk. Razend van afgunst.

Ik hou dit alles voor bekeken. Zal aanstonds mijn kleding inwisselen voor een driedelig dwangbuis-ensemble in de fletse kleuren van dit land. In die outfit ga ik zeilen in de wind van deze avond, bij het schuimende maanlicht, voorbij klank en tijd. Ik ga op zoek naar mijn verloren zonden. Onbepaald in de tijd zal ik met half dichtgeknepen ogen stilletjes voor mij uit blijven staren en een litanie aanheffen. Ajuus!

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  ja erwee, je kan er wat van, dat lees je zo, je hebt het in de vingers dat is duidelijk
  ERWEE: Dag ivo,
  Ben zeer vereerd met je repliek.
  Zeer bedankt voor de lezing.
  Meer erwee is te vinden op www.schrijverspunt.nl - Klikken op Nieuws; klikken op Columns; klikken op de respectieve titels.
 • Wee
  Gewéldig!
  Heel graag gelezen, Erwee!
  x
  ERWEE: Zeer bedankt voor het graag lezen.
 • GoNo2
  Heb er van genoten, hoe meer humor, hoe beter!
  ERWEE: Genietgenot is alles in Gono.
  Zeer bedankt voor de lezing.
 • Dora
  boordevol leuke woordvondsen
  ERWEE: Dag Dora,
  boordevol onzinnigheden ook natuurlijk.
  Zeer bedankt voor de lezing!
 • Danvoieanne
  Heel graag gelezen...
  ERWEE: Zeer bedankt voor de lezing.
  En wist je dat Vrouw Holle intussen een huwelijk is aangegaan met Mark Rutte. Je zal je minister-president maar vinden. *lol*
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .