writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

MEEUWEN

door puk

Grote schaduwen schieten over mijn boek en door de kamer. Al een paar minuten, maar ze dringen zich nu pas tussen mijn boek en mijn aandacht. Ze zijn veel te groot voor de gewone vogels, zelfs met dit mooie weer geven die niet van die grote schaduwen. Het zijn er ook een heleboel. Dit is iets vreemds. Het lijkt wel bij de buren vandaan te komen.
Ja hoor, boven het grasveld van de buurman gebeurt het. Een stuk of twintig kapmeeuwen duiken de buurtuin in. De buurman zal wel iets te eten hebben neergegooid. Maar ook aan de voorkant flitsen grote schaduwen.
Als ik buiten kom lijkt het heel even op een scène uit "The Birds". Tientallen grote witte kapmeeuwen vliegen en duiken aan alle kanten. Wat is er nu dan? Algehele gekte? Verderop in de straat vliegt nog zo'n groep. Ze zitten vooral boven de grasveldjes en boven de tuinen met veel kale grond. Bij de buurman duiken ze de tuin in. Een paar buurlui staan te roepen en met hun armen te zwaaien. Ze schijnen de vogels te willen wegjagen. Zouden de meeuwen daarom zo raar doen? Vallen ze de buren misschien aan?
Ze vliegen bij de buren vlak langs het slaapkamerraam, tot vlak boven de grond en gaan dan weer omhoog. Boven onze tuin zitten er ook een paar, maar veel hoger in de lucht. Onze bomen houden ze kennelijk op een afstand.
In de natuur is niets zonder reden, dus ik zoek naar de oorzaak van deze drukte. Nu ik wat beter kijk zie ik ook allerlei kleine vogeltjes tussen de meeuwen, zeker acht verschillende soorten insecteneters tel ik in de vliegende heksenketel. Een meeuw en een winterkoninkje duiken samen naar beneden, ze worden voorbij geschoten door een stel vliegenvangers...... Natuurlijk! Vliegende insecten ergens is een soort massaal aan het uitvliegen.
" ...als er een tegen de ruit vliegt. Wie betaalt de schade dan? Het is te gek hoor, hoe krijg je ze nu weg? Dat gaat veel geld kosten... "
De vliegenvangers laten zien waar al het lekkers zit. In de tuin van de" roependen en zwaaienden" kruipen uit de onbedekte grond honderden insecten In de takjes van de enkele planten zitten er ook honderden hun vleugels te proberen. En met tientallen tegelijk vliegen ze de lucht in. En met tientallen tegelijk duiken de vogels op de zwerm insecten af. Een meeuw vliegt met de bek open door de zwerm, het lijkt wel een stofzuiger, floep... een hele groep insecten is verdwenen.
De vliegenvangers plukken de insecten stuk voor stuk uit de lucht en schieten door de zwerm meeuwen heen. Niet een vogel komt in aanraking met een ander en de ramen zullen ze ook niet raken als de mensen ze maar niet uit balans brengen.
Verderop in de straat neemt het aantal vogels af, boven de grasveldjes stijgen nog kleine wolkjes op. Die onmiddellijk door een groepje vogels worden opgeslokt. De ontsnapte insecten stijgen hoog de lucht in, de vogels stijgen mee. Ook de zwerm hier dunt uit. In dit tempo is over een kwartier geen insect meer over, het aantal vogels neemt al af.
De buren schijnen de insecten niet te zien, ze kijken alleen maar naar de vogels. "We moeten de gemeente erbij halen, dit wordt gevaarlijk en gaat geld kosten." "Het wordt al minder, zouden we ze dan toch bang maken?"
Na een kwartier is de rust weergekeerd. Een enkele vogel schiet nog naar een enkel insect, dat nog uit de onbedekte grond omhoog komt. Dat was kennelijk een ideale plek voor duizenden eitjes. Gelukkig maar dat die vogels slimmer zijn dan de mensen en onmiddellijk zorgen dat de hoeveelheid insecten tot een redelijk niveau teruggebracht wordt. De mensen gaan naar binnen. De buurman gaat de achtertuin harken. Zorgvuldig wordt elk blad en elk begin van een humus-en beschermlaag verwijderd.
Op zijn vertrouwde plek zit een trotse vliegenvanger. Hij heeft de buurt gered van een plaag, die die domme mensen hebben veroorzaakt. Zijn taak zit erop. Maar al met al ben ik vergeten te kijken welke insecten het waren. Misschien zit er ergens nog een.......

 

feedback van andere lezers

  • Ghislaine
    Met heel veel plezier gelezen.
    puk: Graag gedaan.
  • geertje
    marja
    die natuur en jij,
    dat is toch zo'n goed huwelijk
    de schoonheid ervan wordt haast
    overdonderend,
    bliksems als deze mogen er nog
    veel komen...

    een verademing even te rusten in jouw verhaal

    liefs, geertje (oppassen dat ik niet lyrisch word)
    puk: Dank je. geniet ervan.
  • waterklok1
    met genoegen gelezen...
    kus
    lot
    puk: Leuk te horen.
  • duivelstrikje
    hou je van de natuur? Ik ook, ik kan uren midden in een bos zitten op of in een boom, zonder een vin te verroeren!
    groetjes, fientje
    puk: Ja, ikben een natuurmens. Deze Rondjes geluk schreef ik voor de IVN.
  • harmandi
    Jij weet de natuur zo heerlijk te beschrijven... En de reactie van de doorsneemens daarop. Mooi gedaan!
    puk: Graag gedaan, bedankt.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .