writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

sjabbatdeuren

door elpe

Zaterdag laatstleden verliet ik, na een bezoek aan een familielid, het Sint-Vincentiusziekenhuis te Antwerpen. Voor mij liepen vier jonge vrouwen.

Toen we bijna gelijktijdig aan een gesloten dubbele deur kwamen die, volgens de op de muur aangebrachte pijlen, doorgang gaf naar de uitgang hielden ze plots hun pas in en lieten me voorgaan. Verbaasd liep ik hen voorbij en stelde vast dat de deur zich automatisch opende. Vliegensvlug liepen de gepruikte en langgerokte dames achter me aan waarna de dubbele deur zich spontaan sloot.

Verder door, aan de straatuitgang ter hoogte van glazen schuifdeuren, valideerde ik eerst mijn parkingticket aan de automaat en zag ik dat de dames achter me stonden te wachten. Hier deed zich nog tweemaal hetzelfde voor bij het passeren van de automatische deuren.

Op straat viel m'n frank. Het Sint-Vincentiusziekenhuis is gelegen op de rand van de joodse wijk en ik herinnerde me uit m'n jeugd dat onze orthodoxe joodse medemens op zaterdag z'n sabbat houdt.
Zo wist ik dat de joodse bewoners van de appartementen aan het Stadspark op zaterdag altijd een mandje snoepgoed buiten aan de deur hadden staan. Toen we daar als jonge kneuters al spelend voorbij liepen op een zaterdag, vroegen ze geregeld om aan te bellen of om op het knopje van de lift te duwen, waarna we na altijd een snoepje mochten kiezen uit de mand.

Nu, zoveel jaren later vroeg ik aan de Joodse dames met wie ik samen het ziekenhuis verliet, of hun gedrag te maken had met de sabbat. Ze knikten en baanden zich giechelend een weg tussen de geparkeerde auto's.

Een halfuurtje internetten leerde me later dat de joodse gemeenschap zich heeft aangepast aan de moderne tijden. Zo las ik dat er ondermeer speciale "sabbat" liften bestaan die constant op en neer gaan en op elke verdieping stoppen. Ook sabbat-kookvuren die op bepaalde uren, op zaterdag, aan en uit slaan...... .

Zo zie je maar dat iedereen en alles zich aanpast aan de "moderne" tijden.


 

feedback van andere lezers

  • ivo
    jajaja en ben je al eens gaan eten in het eethuisje zoet zout al eens iets gaan eten? echt de moeite ...
    elpe: neen, maar dat zal ik dan binnenkort eens doen Ivo.
    Bedankt ffb
  • Wee
    Een bijzonder verhaal. Graag gelezen, Elpe.
    x
    elpe: Gisteren echt gebeurd.. dankje Wee
  • hettie35
    Met een glimlach gelezen,
    groetjes Hettie
    elpe: met een glimlach geschreven
    dankje Hettie
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .