writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

een blad omdraaien

door ivo

Een bladzijde omdraaien van een boek is vrij eenvoudig. Een blad omdraaien in een leven kost moeite. Het is als afkicken van een drugs die er voor het gevoel al altijd is geweest en waarmee er moet gekapt worden. In gedachten spreekt men over de periode voor en de periode tijdens en de periode nadien ... waarbij de reden waarom men het blad omdraait centraal staat in het bepalen van de persoonlijke geschiedenis.

Het trauma dat gepaard gaat met het omdraaien is meestal niet mis. Iemand die zijn werk verliest omdat het bedrijf in faling is gegaan, ziet meestal niet enkel zijn werk, maar ook zijn sociaal statuut in rook omgaan. Eerst was men nog een gerespecteerd iemand, zodra de deuren gesloten zijn en men niet direct terug aan de bak kan, wordt men als een stuk profitariaat aanzien.
In Amerika zijn vele gezinnen in een tent of caravan moeten gaan wonen omdat de hypothecaire lasten te hoog waren geworden en men zijn zuurverworven huis achter moest laten voor een armoedig bestaan.

Trauma, verdriet en schaamte, de gevolgen van het moeten omdraaien van een levenspagina. Gemakkelijk gezegd, maar het houdt mensen wakker.

Daarom dat een filosofische of religieuze benadering van het 'onheil' wonderen kan doen. Want wie de perceptie kan opbrengen 'God heeft het gewild' zal zich veel minder ongelukkig vinden dan een mens die het bestaan van de eeuwigheid heeft afgezworen, want deze mens moet het ongeluk ondergaan alsof er geen lot en geen voorbestemming zou bestaan, wat een eenzame weg kan zijn.

De perceptie zorgt er immers voor dat de waarden van het onheil een andere invulling krijgen, waardoor de feiten plots een andere dimensie krijgen.

Zoals de 96-jarige vrouw die per brief aan de burgemeester van Leiden bekende dat zij ir. Felix H. Guljé op 1 maart 1946 in Leiden had doodgeschoten. De bekende verzetsstrijdster Atie Ridder-Visser maakte onder de schuilnaam 'Karin' in 1946 deel uit van de knokploeg van Marinus Post en werkte later in Leiden bij de Politieke Opsporings Dienst (POD). Guljé werd door haar gedood omdat het verzet hem verdacht van collaboratie, maar daarvan werd hij na zijn dood vrijgesproken.

Voor vele collega verzetstrijders is deze vrouw geen heldin meer, maar een moordenares, want deze Guljé had onder de oorlog een dekmantel nodig om joden te verstoppen voor de Duitsers. Een gegeven dat deze verzetsvrouw niet wist (uiteraard want dan zouden de Duitsers dit ook wel geweten kunnen hebben).
Hierdoor onstond er een foutieve perceptie tov de heer Guljé. Een foutje dat hem zijn leven heeft gekost en waarvan de verzetstrijdster zegt dat ze nu ze dit weet, toch geen spijt voor heeft.

Een bladzijde omdraaien om een nieuwe start te nemen. Tja, velen dromen van een moment om opnieuw te mogen beginnen, met een wit leeg blad. Maar, iedereen die de mens kent weet dat dit een utopie is.

Hopelijk wegen de bladen van het boek niet te zwaar, zodat het omdraaien geen hernia of ander verkeerde zenuwbanenverdeler in de rug zal opleveren.

 

feedback van andere lezers

 • Dora
  Prachtig stuk Ivo.
  Ik denk ook dat niets voor niets op je pad is gezet en dat is troost.
  Want in wezen, wie zijn wij?
  ivo: idd wie zijn wij, dank je wel Dora ..
 • Wee
  Graag gelezen, Ivo.
  Een stuk om over na te denken.
  x
  ivo: tja Wee, het is fijn als schrijver te lezen dat men nadenkt over wat je schrijft .. zolang een mens denkt, vecht die niet ... :) dank je wel voor je fijne reactie
 • warket
  Een bladzijde omdraaien moet kunnen...
  ivo: idd zonder meer, dank je wel Warket
 • Hoeselaar
  Voor zover zij dit met haar geweten overeen kon komen en dit in dienst van het land aanvaarde zie ik vanuit haar standpunt en tijdsgeest geen vergrijp.

  Een moeilijk gegeven waar we nog veel mee te maken zullen krijgen

  Willy
  ivo: dank je wel willy
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .