writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

DE SCHANDKNAAP

door koyaanisqatsi

'Ben je klaar?'
De schandknaap knikte.
'Blijf dan niet zitten en kom mee!'
Moeizaam kwam de schandknaap van de rand van het bed. De vrouw haar stem leek met iedere zin die ze uitsprak scheller te worden. Dat was hem al opgevallen de avond voordien, toen hij was aangekomen in het kasteel, gekneveld en gebonden, verborgen in een grote katoenen zak, voorzien van net voldoende gaten om genoeg zuurstof door te laten. Zij was het die hem, op een winderige binnenkoer, met haar handen in de zij had verwelkomd nadat de koetsier en zijn begeleider hem uit zijn oncomfortabele positie hadden bevrijd. Ze had hem een lange, keurende blik toegeworpen, die van streng ogend was overgegaan naar tevreden en had hem vervolgens toegesnauwd haar te volgen. Ze waren een lange gang met vele kamers ingegaan tot ze hem in de laatste daarvan had binnengelaten.
'Slaap nu maar,' had ze gezegd, 'morgenvroeg krijg je ontbijt en morgenmiddag een licht verteerbare lunch. Voor de rest rust je maar beter uit, want morgenavond zal zwaar worden.'
Die avond was nu aangebroken. De schandknaap had zich de ganse dag nauwelijks bewogen. Hij was uit bed gekomen voor het ontbijt, op een roltafeltje binnengebracht door een graatmagere, griezelig lijkbleke bediende, en was nadien weer in bed gekropen tot aan de lunch. Die was hem gebracht door een stokoude meid, had weinig voorgesteld en niet gesmaakt en hem ertoe bewogen nadien quasi bewegingsloos op de rand van het bed te gaan zitten, mijmerend over zijn lot in het verleden, het heden en de toekomst.
De vrouw leidde hem opnieuw de winderige koer op die ditmaal vol stond met donkere koetsen, getrokken door Arabische volbloeden. De schandknaap merkte dat er achter enkele verlichte ramen op de eerste verdieping van de oostelijke vleugel van het kasteel verschillende silhouetten hem gadesloegen. Aan hun contouren te zien waren het zonder uitzondering grote vrouwen met een weelderige haardos, versierd met veren.
'Kijk waar je loopt,' waarschuwde de vrouw hem bits, 'voor je het weet heb je in de paardenstront getrapt!'
Ze duwde hem in de zuidelijke vleugel van het kasteel door een kleine, openstaande poort waarachter een grote inkomhal lag met een brede wenteltrap in massieve eik.
'Naar boven!' beval ze met een snokkende beweging van haar kin.
Het hout van de wenteltrap kraakte droog onder de zachte voetstappen van de tengere knaap die halfweg naar boven besefte dat de vrouw hem niet was gevolgd. Toen hij omkeek stelde hij vast dat ze spoorloos verdwenen was en toen hij zich terug omkeerde zag hij dat bovenaan de trap een gedrongen vrouw in een vlekkeloos verpleegsteruniform hem stond op te wachten.
(wordt vervolgd)

 

feedback van andere lezers

 • mephistopheles
  Interessante titel, ben benieuwd wat je die jongen allemaal gaat aandoen
  koyaanisqatsi: Blij u terug te zien, Maestro.
 • greta
  Ik klik meteen op 'uitstekend'. Goed begin.
  Oh wat een cliffhanger, een verpleegster. Ga zo door!
  (overigens, weet jij een nederlands (mag ook vlaams) woord voor 'cliffhanger'? )
  koyaanisqatsi: Cliffhanger in het Nederlands? Een Cliff (Richard)-fan misschien? :-p
 • Wee
  Je maakt me schandalig nieuwsgierig naar het vervolg.
  Schellende stem, een snokkende kin, als dát geen bitch is :))
  Fijn je weer te lezen!
  x
  koyaanisqatsi: Smeer u alvast in... ;-)
 • Dora
  Weer helemaal terug, zie ik. Dat wordt smullen met jouw rijke verhalen... Lekker hoor, schade en schande, gedrochten en ja, dat snokkend kende ik nog niet, maar ik vind het een ge wel dig woord.
  koyaanisqatsi: Hopelijk wordt het vervolg ook geweldig... :-)
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 10

Uitstekend: 1 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 1 stem(men)
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .