writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

DE SCHANDKNAAP 9

door koyaanisqatsi

De schandknaap kreeg een nat doekje om zich te verschonen, het bevel zich weer aan te kleden en het verzoek te vertrekken. De man stopte nog gauw een opgerold geldbiljet in het borstzakje van zijn hesje, wat hem een afkeurende blik van zijn vrouw opleverde, en fluisterde hem in het oor dat hij de lekkerste schandknaap was die hij tot nu toe had geproefd.
De schandknaap verzuimde om zich van de waarde van het biljet te vergewissen en begaf zich naar de volgende kamer, waarvan de deur op een kier stond. Met enige argwaan stapte hij naar binnen, waar de geur van sigarenrook hem tegemoet waaide.
'Sluit de deur,' klonk een zware mannenstem vanachter een armstoel die met de rug naar de deur gekeerd stond.
De schandknaap deed wat gevraagd werd. Toen hij zich ongeveer in het midden van het vertrek bevond, stelde hij vast dat de persoon die in de armstoel zat een sigaar in de rechterhand hield terwijl hij naar een voetbalwedstrijd op televisie keek.
'Niet lanterfanten, kom hier!' spoorde de stem hem aan.
De schandknaap kon een lichte huivering amper verhullen. In de armstoel zat een grote man met een bleek, uitgezakt lijf, een ruw en pokdalig gezicht, een dikke haakneus, een grijze hangsnor, borstelige wenkbrauwen en groene indringende ogen die diep weggezonken zaten in grote, uitstekende oogkassen. Hij droeg slechts een boxershort, waarover het witte, vette vlees van een handbuik tot aan zijn kruis doorzakte. In tegenstelling tot zijn corpulente bovenlijf waren zijn benen knokig en getekend door spataders die als gezwollen rivieren over een melkwitte huid kronkelden. Aan zijn voeten zaten eenvoudige badslippers, zijn teennagels waren lang, gekromd en vergeeld.
De man trok hard aan zijn sigaar, blies een rookwolk schuin naar boven en zei: 'Afstotend, niet?'
Heel even haalde de schandknaap de schouders op. Hij keek dwars door de man heen en schuifelde enkele centimeters dichterbij alsof hij zijn afkeer demonstratief wilde ontkennen.
'Wat zou het?' zei de man. 'Of ik nu een Adonis ben of een afgeleefde ouwe zak, jij bent de schandknaap.' Hij trok opnieuw aan zijn sigaar en blies de rook ditmaal tergend dicht langs het gezicht van de jongen en zei: 'Kom hier op de grond naast mij zitten en kijk mee. Maar trek eerst die belachelijke kleren uit en haal die idiote tulband van je hoofd.'
Als naar gewoonte gehoorzaamde de schandknaap zonder aarzelen. Hij legde het hesje, de pofbroek en de tulband netjes op een hoopje naast zich op de grond en zette zich in kleermakerszit neer.

 

feedback van andere lezers

 • mephistopheles
  Inderdaad geen prins charming die vent, maar iedereen moet werken voor zijn centen hé? De schandknaap zal door de zure appel heen moeten bijten.
  koyaanisqatsi: En zuur is het... idd.
 • greta
  De hangbuik, de witte dooraderde benen, de lange gele teennagels.
  Je bent een ster in het opwekken van walging.
  Schandknaap heeft een zware baan.
  koyaanisqatsi: Het nadeel van oog te hebben voor schoonheid is dat je ook een oog hebt voor lelijkheid...
 • Dora
  Het is me wat... naakt naar die bal te moeten kijken
  waar 22 man achternalopen. Doen ze eerst zo hard hun best hem te pakken te krijgen en dan trappen ze hem meteen weer weg
  koyaanisqatsi: Edoch... Dat principe (balletje pakken en weer wegschoppen) is inherent aan het spelletje. Trouwens, alleen slechte voetballers houden dat balletje te lang bij. Maar da's natuurlijk een heel ander verhaal dan het verhaal van deze schandknaap... ;-)
 • Wee
  Arm kind ...
  x
  koyaanisqatsi: Al is de leeftijd vd schandknaap nog niet bekend, hiermee ben ik hoe dan ook volledig akkoord.
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 10

Uitstekend: 1 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 1 stem(men)
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 0 leden: .