writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

DE SCHANDKNAAP 12

door koyaanisqatsi

De zweetgeur van het kruis van de man, die de schandknaap in gedachten ondertussen De Hangbuik noemde, zat nog in zijn neusgaten toen hij de volgende kamer betrad. Het was dan ook een geschenk uit de hemel dat hem daar een wolk van wierook tegemoet waaide waarop ontspannende tonen van esoterische muziek meedreven. Het herinnerde de schandknaap eraan dat ergens, ver verwijderd van zijn leven, toch een paradijselijke toestand moest bestaan waar natuurlijke zuiverheid, rust en een volstrekt gebrek aan verdorvenheid de plak zwaaiden. Dat dit ook in deze kamer mogelijk kon zijn was een illusie die hij zich niet maakte.
De kamer was volgestouwd met tropische planten, kleine fonteinen en terrariums die kleine kikkers en hagedissen huisvestten.
'Wil je hem eens vasthouden?' vroeg een zachte stem vanachter dicht gebladerte. Even daarna kwam het hoofd tevoorschijn van een jonge, verwijfde knaap. De jongen duwde het gebladerte opzij, bleek gekleed in een Romeinse tuniek en hield een soort hagedis in de palm van zijn linkerhand.
'Het is een baardagame, volkomen onschadelijk,' probeerde de jongen de schandknaap op zijn gemak te stellen. 'En van de weinige reptielen die in gevangenschap hun schuwheid tegenover de mens min of meer laten varen. Of dat een goeie zaak voor de dieren is, is natuurlijk een andere vraag.'
De schandknaap opende zijn rechterhand en naam het diertje in ontvangst. Hoewel het een opvallend stekelige huid had, was zijn onderbuik mals en zacht; haast vertederend.
'Vele mensen huiveren bij het aanzien van reptielen,' zei de jongen. 'Volkomen onterecht. De meeste reptielen zijn prachtige dieren. Zowel hun kleuren als structuren zijn fascinerend. Maar de meeste mensen hebben zo'n vooringenomen afschuw voor ze dat ze niet eens de tijd nemen om de dieren fatsoenlijk te bekijken, laat staan ze te bestuderen.'
De baardagame draaide zijn kop met enkele schokjes naar de schandknaap. De blik van het reptiel riep de overtuiging bij hem op dat hij wist wat voor soort schepsel hij was en hij vroeg zich of af hoe de baardagame daarover dacht.
De jongen keek de schandknaap glimlachend aan. Voor hem leidde het geen twijfel dat de schandknaap genoot van het moment. Toch nam hij even later het diertje terug over en terwijl hij over het kopje begon te aaien zei hij: 'Het spijt me, schandknaap, maar meer kan ik niet voor je doen. Er is niets dat jou nog langer in deze kamer kan houden.'
Waarop de schandknaap zich als een robot naar de volgende kamer begaf.

 

feedback van andere lezers

 • mephistopheles
  reptielen zijn inderdaad schone beesten, vooral die zeer giftige
  koyaanisqatsi: De cobra bijvoorbeeld. In Bangkok van dichtbij bezig gezien in een centrum waar ze serum tegen slangenbeten aanmaakten. Fascinerende beesten!
 • greta
  Ben ik weer. Stap voor stap bijgelezen. Ik was in een vakantieland waar de schandknapen lederhosen dragen.
  Jouw schandknaap houdt zich kranig. Een reptiel aaien...oeioei.
  koyaanisqatsi: Een baardgame is een prachtig beestje; Afgelopen augustus zelf nog eentje vastgehad. Schitterende kleur, prachtige schubben. Koddig kopje.
 • Dora
  Zo komt wel n en ander langs, dat tot nadenken stemt.

  (Ik zou, maar wie ben ik, schandknaap af en toe in een synoniem verkleden of versieren.
  Hier lijken ze even jong-leeftijdsgenoot. Lustboy, prinsenkind, Indian-loveboy, al naar gelang de situatie)
  koyaanisqatsi: Ach, ik zit vast aan dat woord: SCHANDKNAAP. Klinkt zo grappig en dramatisch tegelijk...
 • Wee
  Elke keer denk ik: ik wl niet lezen wat hij moet doorstaan, en elke keer doe ik het tch.
  Ik las baardagame eerst als 'baar-damage' en dacht huh ... schade aan wat?
  Geef mij maar dieren met een zachte vacht, een kat ofzo.
  En Koyaan, is er ook een kamer met wat leuks en lekkers voor die knaap?
  Ik gun 't hem wel.
  x
  koyaanisqatsi: Leuks en lekkers voor schandknapen? Neen! We zijn streng in die dingen. Heb enkele weken nog een baardagame vastgehad. Schitterend beestje, echt. Moet je toch eens proberen. ;-)
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 10

Uitstekend: 1 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 1 stem(men)
Er zijn 7 bezoekers online, waarvan 0 leden: .