writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

DE SCHANDKNAAP 20

door koyaanisqatsi

'Kom binnen, schandknaap, sluit de deur en kom hier op het tapijt zitten, want ik heb je wat te vertellen.'
De schandknaap wist meteen dat de wijze man had getroffen. Alleen, in tegenstelling tot zijn verwachting voelde hij zich alles behalve opgelucht. En dat had alles te maken met de ijskoude, misprijzende, op het randje van dodelijke haat balancerende blik die zich als vlijmscherp zwaard door zijn hoofd boorde.
De man zat op de grond, op een wollig tapijt, de benen schuin onder zijn zitvlak geplooid. Hij had diepe rimpels in zijn voorhoofd, ingevallen wangen, een getaande, doffe huid, een ietwat warrige baard van zwarte en grijze haren, een okerkleurige, dikke tulband op zijn hoofd en droeg een groene kaftan bestikt met gouddraad.
De schandknaap had zich nog maar net neer gevleid toen hij in de gaten kreeg dat om één van enkels van de man een zware ketting was aangebracht.
'Hoor me aan!' zei de man luid. 'Ik ben een gevangene. Sinds lange tijd zit ik hier opgesloten zonder enige vorm van proces. Hoe dat komt? Heel eenvoudig, omdat mijn zelfmoordaanslag, waarmee ik de goddelozen die zich in dit kasteel als perverten gedragen van de wereldkaart wilde vegen, is mislukt. Onder het mom een decadente oliesjeik te zijn was ik erin geslaagd dit verderfelijke oord te infiltreren. Het was de bedoeling dat ik de op mijn lichaam aangebrachte bom tot ontploffing zou brengen in de feestzaal waar alle genodigden zich verzamelen alvorens zich in de verschillende kamers terug te trekken. De bom kwam evenwel niet tot ontploffing en ik werd overmeesterd. Aanvankelijk wilde men mij overdragen aan de politie maar toen kwam de zoon van de barones op het idee om mij bij wijze van zwartgallige wraak voor mijn intentie deel te laten uitmaken van hun zieke spelletjes. Met een beetje deductievermogen, schandknaap, kan je de puzzel voor de rest zelf vervolledigen. Bij iedere gepaste gelegenheid word ik als een soort loterijbiljet opgevoerd voor de hoeren en de schandknapen die zich hier aanbieden.'
De wijze man sloot heel even de ogen, stak een hand in één van de diepe zakken van zijn kaftan, haalde een grote koperen sleutel tevoorschijn en gooide deze in de schoot van de schandknaap.
'Ik zie je denken,' ging hij verder. 'Je stelt jezelf waarschijnlijk de vraag: vanwaar haalt deze baardaap, deze godsdienstfanaat, het vandaan een bende wellustelingen om te brengen die hem niets in de weg hebben gelegd? Wel, schandknaap, hiervoor kan ik twee redenen aanhalen. De eerste is dat deze mensen van het standpunt uitgaan dat God niet bestaat en dat dus alles mag. Want zo luidt hun logica: God bestaat niet en dus is de keuze tussen goed en kwaad van nul en generlei waarde. Of met andere woorden: "Wij kunnen er duchtig op los leven en ons overgeven aan de walgelijkste uitspattingen, die wij ons dankzij onze rijkdom en maatschappelijke status probleemloos kunnen veroorloven." De tweede reden is van persoonlijke aard. De zoon van mijn broer, mijn neef, heeft zich ooit net zoals jij verlaagd en zich hier als schandknaap aangediend. Door een stom toeval is mijn broer, een uiterst vroom man, dit te weten gekomen, waarna hij is ingestort en in een gekkenhuis beland.
Nu, schandknaap, dat WAREN mijn redenen. Ondertussen heb ik tijd genoeg gehad om na te denken en ben ik tot de conclusie gekomen dat mijn geplande daad volstrekt onaanvaardbaar was. Want ik ben God niet en heb dus ook niet het minste recht om over anderen te oordelen, laat staan om over leven en dood te beslissen. En wat mijn neef: als hij zichzelf wilde verlagen tot schandknaap, dan was dat een keuze waarvoor hij zich zal moeten verantwoorden, niet mijn broer. Maar, schandknaap, vergis je niet. Ik koester medeleven noch sympathie voor zij die hoereren. Velen onder hen hebben dit pad gekozen uit gemakzucht, geldzucht of een combinatie van beide. Verderfelijk. Niet zo verderfelijk als zij die de macht van hun geld misbruiken om anderen tot dit verval aan te zetten, maar hoe dan ook verderfelijk. En vroeg of laat, schandknaap, vroeg of laat, zal jij jezelf de rekening presenteren, om tot de slotsom te komen dat je jezelf zodanig in de smerigheid hebt gewenteld dat je je de rest van je leven vuil en beschadigd zal voelen. Ga nu maar.'

 

feedback van andere lezers

 • mephistopheles
  pijnlijke reprimande
  koyaanisqatsi: ja, is niet bepaald een verbaal hart onder de riem
 • Dora
  Zo... op een of andere manier had ik verwacht/gehoopt/gewild dat de kul één zin zou zeggen... of heeft hij voor die zin nog geen woorden gevonden?
  koyaanisqatsi: De schandknaap is stom, in de zin van: heeft geen spraakvermogen, wat de 'stemloosheid' van de in de maatschappij doodgezwegen sexwerkers moet symboliseren.
 • Wee
  Wijs? Hm ...
  x
  koyaanisqatsi: De man werd 'wijs' genoemd door de perverten in het kasteel, dus zal er wel een erg ironisch tintje aan 'wijs' zitten... ;-)
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 8

Uitstekend: 1 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 1 stem(men)
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .