writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

ZAND (2 Het Begin)

door koyaanisqatsi

'U moeten weten dat mijn ouders nogal avontuurlijk van aard zijn. Vanaf het ogenblik dat we zindelijk waren namen ze mij en mijn tweelingzusje mee naar de verste uithoeken van de wereld. We hebben wouden doorkruist, bergketens getrotseerd, rivieren afgevaren, spelonken geëxploreerd, ravijnen overgestoken en noem maar op.
Maar, onze ouders mochten dan wel avontuurlijk zijn, onverantwoord waren ze beslist niet. De reizen waren zonder uitzondering uitstekend georganiseerd en hoewel het comfort begrijpelijkerwijze niet zelden te wensen overliet, was de veiligheid van mij en mijn zusje telkens prioriteit nummer één. Dat was ook niet anders toen we aan een tocht door de woestijn begonnen. De weerberichten werden minstens drie keer geverifieerd, gidsen en lokale bewoners werd naar hun mening gevraagd omtrent de politieke situatie en te mijden gebieden werd op een kaart in het rood gearceerd. En toch liep het, daar in de woestijn, compleet fout.
Hoewel het al een hele tijd geleden is, herinner ik het me alsof het gisteren was. We hadden halt gehouden bij een autowrak waaraan volgens onze gids een bizar verhaal vastzat. De man aarzelde om te vertellen wat er dan precies was gebeurd omdat volgens hem bepaalde passages uit het verhaal niet geschikt waren voor kinderoren. Maar mijn vader drong aan, argumenteerde dat zijn kinderen vroeg of laat toch met de realiteit van de wereld van de volwassenen zouden geconfronteerd worden en beloofde de gids te verzoeken op te houden met praten van zodra het naar zijn mening te gortig werd.
Met lichte tegenzin gaf de man toe. Hij vroeg iedereen om uit te stappen omdat het verhaal niet begrijpelijk zou zijn indien we geen kijkje dichter bij het autowrak zouden nemen. Ik zie mijn vader nog altijd grijnzen -wat typisch voor hem was wanneer hij in de overtuiging leefde iets op de mouw gespeld te krijgen. Glimlachend hielp hij mij en mijn zusjes uit de auto terwijl hij enkele knipoogjes naar mijn moeder gaf.
En toen gebeurde het. Op het ogenblik dat mijn vader de deur van onze jeep achter zich dichtsloeg werden wij vanuit een bepaalde richting door een zandhoos overhoop geblazen. Het is best mogelijk dat ik schreeuwde -en waarschijnlijk was ik niet de enige- maar de massaal langs mijn oren schurende zandkorrels veroorzaakten, in combinatie met de enorme, lang uitgerekte windstoot, een buitenaardse geluidloosheid.
Tijd om van de klap te bekomen kreeg ik trouwens niet. Ik tolde om mijn as, rolde naar beneden en probeerde mijn hoofd zo goed mogelijk met mijn armen te beschermen tegen de onophoudende aanrollende vlagen van striemende zandstralen. Uiteindelijk slaagde ik erin me om te vormen tot een bol en zo bleef ik liggen tot de briesende storm overging in een onregelmatig fluitende wind. Toen tilde ik voorzichtig mijn hoofd op en zag dat alles was veranderd in één grote, okerkleurige mist.
Ik veegde met een hand over mijn gezicht en voelde hoe een dikke laag van stof en zand in ontelbare partikels langs mijn wangen naar beneden dwarrelde. Mijn mond vulde zich met een penetrante zandsmaak en een stekende pijn drukte zich bij het minste geknipper van mijn oogleden in mijn oogbollen. Dit laatste dwong mij de ogen opnieuw te sluiten, en dat was maar goed ook aangezien de woestijn een tweede, zowaar nog agressievere aanval inzette.'

 

feedback van andere lezers

 • mephistopheles
  heb ook nog in de woestijn gezeten en dat kan een gemene omgeving worden, maar het levert je een verhaal op
  koyaanisqatsi: Ja. Fascinerend landschap, maar best niet in verloren lopen.
 • Dora
  Verder...
  koyaanisqatsi: is er... koffie??
 • greta
  Wat mooi K. Deel 1 en deel 2 in een adem gelezen.

  koyaanisqatsi: Oei... Gelukkig niet gestikt...!
 • Wee
  Het boeit meteen weer.
  Enne ... ja, réally!
  x
  koyaanisqatsi: in that case... xxx
 • Vansion
  nog!
  koyaanisqatsi: momentje... ;-)
 • Hoeselaar
  Je weet ons in spanning te houden. wat een verrukkelijke jeugd heb jij en je zusje gehad, jonge jonge wat een pracht van een leven

  Willy
  koyaanisqatsi: Wacht maar...
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .