writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

ZAND (6 Water)

door koyaanisqatsi

De winkelier spreidde zijn matje in de kleine ruimte van zijn zaak en gaf zich over aan het gebed. Ismael had al zo vaak biddende mensen gezien dat hij er geen aandacht meer aan besteedde. Hij begon met zijn tenen in het zand onder zijn voeten te woelen, schopte een zandvliegje weg en zag dat de vrouw die even verderop rijst stond fijn te stampen verdwenen was.
Schuin tegenover de winkel liep een jongen haastig met een bidmatje onder een arm geklemd een nauwe steeg in. Uit tegenovergestelde richting kwam een meisje hem tegemoet. Ze droeg een hemelsblauwe hijab die schril afstak tegen haar bijna zwarte gezicht. Ze maande de jongen tot spoed aan, pakte hem bij de hand en trok hem haastig mee om een hoek aan het einde van de steeg.
Ismael zette de kom water die de winkelier hem had gegeven tegen zijn droge lippen en begon zuinig te drinken. Droogte en hitte waren dankbare specerijen om de smaak van water te accentueren. Hij dacht aan de eerste regenbui in de woestijn, de euforie waarmee de nomaden het uit de hemel neerstortende water hadden begroet en de onbeschrijfelijke, verleidelijke geur die uit het zand was opgestegen van zodra het was opgehouden met regenen.
De winkelier prevelde de slotzin van zijn gebed. Ismael verzette zich even op de bank, nam ditmaal een grote slok water en zette de kom in zijn schoot.
'Voor u verder gaat,' zei de winkelier terwijl hij opnieuw ging zitten, 'had ik toch één ding graag geweten: wat gebeurde er toen u bij de nomaden arriveerde en de tent moest betreden?'
'Oh, niets speciaals,' zei Ismael schouderophalend. 'Ik had me duidelijk zorgen gemaakt om niets. In de tent zat een oude man die zo'n beetje als het stamhoofd werd beschouwd. Hij stelde me een paar vragen, voor zo ver ik verstond in verschillende talen, maar aangezien ik geen snars van zijn vriendelijke woorden begreep, gaf hij het na een tijdje op. Hij riep toen een vrouw binnen die me na het aanhoren van enigszins bevelend klinkende woorden meenam naar een andere tent, waar ik schone kleren en een eigen tagelmust aangeboden kreeg. Terwijl ik deze, zo duidelijk mogelijk mijn dankbaarheid betuigend, in ontvangst nam, bracht een andere vrouw een grote teil water en enkele doeken. De eerste vrouw gebaarde dat ik me daarmee moest wassen, waarna de twee me alleen lieten. En nadien, tja, dat vertelde ik u al…'
De winkelier knikte.
'Neemt u mij mijn nieuwsgierigheid niet kwalijk,' verontschuldigde hij zich. 'U moet begrijpen: ik ben maar een eenvoudig man, in een eenvoudig dorp, in een eenvoudig land. Mijn leven is dan ook doorweven met eenvoud, wat ik zeker niet als negatief ervaar, maar tegelijkertijd is het daardoor ook onvermijdelijk dat een verhaal zoals het uwe mij in de ban heeft.'
Ismael krabde een brokje kleverig zand van tussen zijn tenen. Hij had aandachtig naar de woorden van de man geluisterd terwijl zijn blik in de verte een vrouw had opgemerkt die begonnen was een klein kraampje onder een boom uit te stallen.
'Ik begrijp u volkomen,' zei hij tegen de winkelier, en hoewel hij wilde vragen wie die vrouw wel was vervolgde hij zijn verhaal.

 

feedback van andere lezers

 • Mephistopheles
  en waar blijft Ahab?
  koyaanisqatsi: zit in 't café...
 • greta
  Je vind me vast raar, dit verhaal las ik hardop, en het klonkt zo mooi. Ik heb beloofd het morgen aan een vriend voor te lezen.
  koyaanisqatsi: dat betekent wel: auteursrechten!!! :-)
 • Dora
  Ach hoe fijn toch nog even te weten wat er in die tent gebeurde. Dank je wel.
  koyaanisqatsi: al had het amper wat te betekenen... :-)
 • Hoeselaar
  Ik die dacht dat water een zeer kostbaar iets moet zijn in de Sahara lees dat men je een grote teil met water gaf om je te baden.

  Willy
  koyaanisqatsi: En mens moet zich zo nu en dan eens proper maken, nietwaar?
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .