writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

ZAND (8 De Oude Man)

door koyaanisqatsi

'Ik zie u denken, mijn broer: waren mijn gedachten dan niet bij mijn familie? Wel, het antwoord daarop is een beetje complex. Natuurlijk dacht ik om de haverklap aan mijn ouders en mijn tweelingzusje, maar de nieuwe wereld waarin ik was getuimeld overdonderde me zodanig dat deze gedachten nauwelijks de tijd kregen om aan mijn ziel te knagen. Dat veranderde niet nadat Ismael was gestorven, omdat ik mij nog meer in mijn rol van woestijnbewoner begon in te leven. Het was dan ook met een dubbelzinnig gevoel dat ik enkele weken na het overlijden van mijn beste vriend het volgende te horen kreeg:
Voor het eerst sinds mijn aankomst werd ik opnieuw bij de oude man ontboden. Toen hij me zag begon hij te glimlachen, alsof hij wilde laten verstaan dat mijn metamorfose hem geruststelde, en verzocht hij me te gaan zitten.
"Luister, Sneeuwjongen," begon hij, stil maar daadkrachtig, "een djinn heeft je naar ons gebracht en een djinn zal je verder op weg helpen. Je hebt je lovenswaardig gedragen tijdens je verblijf bij ons; zeer lovenswaardig zelfs. Geen seconde heb je ons geminacht of onze levenswijze bekritiseerd. Integendeel, je hebt bewezen over een bewonderenswaardig aanpassingsvermogen te beschikken. Maar, Sneeuwjongen, precies dat bewijs noopt ons nu je te laten gaan. Jouw plaats hier was niet permanent. Dit was nog maar het begin van een lange reis die je voor de boeg hebt. Een reis die mogelijk niet zonder gevaren zal zijn, al kent alleen Allah het verloop ervan. Maar wees niet bang daarvoor, want gevaren loeren op het pad van ieder mensenleven. Gevaren komen onverhoeds, tenzij je vervloekt bent met de domheid dreigend gevaar bewust tegemoet te lopen. Ik kan je maar één raad geven, Sneeuwjongen, en dat is: wees ook moedig wanneer het nodig is laf te zijn. Dat klinkt misschien eenvoudig maar is het niet. Want een man, wat zijn leeftijd ook moge wezen, is altijd doordrongen van de dwang om dapper te zijn, ook al kan die dwang tegen alle gezond verstand in druisen. Ik zie je de wenkbrauwen fronsen, wat me niet verbaast, maar geloof me: wanneer het ogenblik daar is zal je je mijn raad niet alleen herinneren maar ook begrijpen. Nu moet je gaan, Sneeuwjongen. Aan de zuidelijke kant van ons tentenkamp staat een djinn je op te wachten. Vertrouw hem, doet niets van alles wat hij je afraadt en laat hem los van zodra je hem niet meer nodig hebt. Moge Allah je genadig zijn, mijn jongen."
Ook al wist ik dat de man volkomen gelijk had, diep in mijn binnenste brandde er een verbeten protest. Maar ik had de waarde van hoffelijkheid tegenover ouderen leren kennen en nam dan ook met een woord van dank afscheid. Het kostte me moeite mijn tranen van verdriet en woede te bedwingen en dus haastte ik me naar buiten. Maar toen de man me "Vaarwel Ismael" toeriep kon ik niet anders dan me nog één keer omdraaien om hem lachend gedag te wuiven.

 

feedback van andere lezers

 • Mephistopheles
  moedig zijn wanneer men laf moet zijn, gaat dat niet een beetje in tegen de wet van het zelfbehoud?
  koyaanisqatsi: Juist niet me dunkt. Uit zelfbehoud kan je in sommige omstandigeheden maar beter eieren voor je geld kiezen in plaats van dapper op de barricaden te springen. ;-)
 • Dora
  Dat zegt het voor mij ook he-le-maal: wees moedig wanneer het nodig is laf te zijn, zoals het krachtig is om zwak te kunnen zijn. Heerlijk stuk weer.
  koyaanisqatsi: We blijven ons best doen... ;-)
 • Wee
  'wees ook moedig wanneer het nodig is laf te zijn' ...
  Zijn familie was ik eerlijk gezegd ook iets vergeten :(
  Ja, zelfs zo'n tussendoortje!
  x
  koyaanisqatsi: xxx
 • Vansion
  "wees ook moedig wanneer het nodig is laf te zijn."

  intrigeert!
  koyaanisqatsi: ;-)
 • Hoeselaar
  Prachtige levenles die de jonge Ismaël voorgeschoteld kreeg. Hoe oud was je toen dit met je gebeurde??

  Willy
  koyaanisqatsi: Nog erg jong. Net niet puberend denk ik... :-)
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .