writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

ZAND (15 De Brief)

door koyaanisqatsi

De zwaarlijvige vrouw kwam het winkeltje uitgewaggeld. Ze had een blauwe plastiekzak in haar rechterhand die zo te zien goed gevuld was, al had Ismael het raden naar de inhoud ervan.
'Neem me niet kwalijk,' zei hij tegen de vrouw bij het kraampje, 'ik moet terug. De winkelier verwacht mij.'
'Geen probleem,' antwoordde de vrouw. Ze vertoonde niet de minste ontgoocheling omdat hij niets gekocht had en deed ook geen enkele moeite om alsnog haar slag te slaan.
'Waar was ik gebleven?' vroeg Ismael terwijl hij zich opnieuw neervleide.
'Met uw gezicht in de rijstschotel,' lachte de winkelier.
Ismael schraapte zijn keel en zei: 'Ja, inderdaad. Toen ik mijn ogen opnieuw opende lag ik in een kleine dhow, genavigeerd door een jonge kerel in een effen wit gewaad. Geschrokken veerde ik overeind en keek ik verdwaasd om me heen. We bevonden ons op zee! De zon flitste over de kabbelende golven die op duizenden spiegeltjes leken die telkens opnieuw heen en weer kantelden. Zowel voor als achter ons, als aan stuurboord, strekte zich een eindeloze watermassa uit. Alleen aan bakboord was een kronkelende kustlijn te zien van afwisselend zandige stranden en rotsformaties, beide afgezoomd met rijen palmbomen.
'Asaalam aleikum,' zei de jongen. 'Welkom aan boord, bij Najib.'
Ondanks zijn vriendelijke toon kon ik hem slechts beantwoorden met een boze blik. Waar waren mijn twee droomvrouwen heen? Waar was de nederzetting? En waar was ik?!
De jongen leek mijn gedachten te kunnen lezen want hij haalde een opgevouwen brief van tussen de plooien van zijn gewaad en zei: 'Hier, lees dit, en je zal begrijpen.'
Aarzelend nam ik de brief in ontvangst. Bevend van woede en onzekerheid vouwde ik hem open.
"Asalaam aleikum, Ismael. Het spijt ons ten zeerste dat we je op deze manier verder op weg hebben gezet. Maar na lange beraadslaging waren we ervan overtuigd dat het de enige manier was om te vermijden dat je zou weigeren je tocht nog langer verder te zetten. Hayfa en Husniya oefenen nu eenmaal een betoverende aantrekkingskracht uit op mannen, hoe jong of oud ze ook mogen wezen. Als goede gelovigen is het onze plicht gasten onderdak te verschaffen maar met Hayfa en Husniyah in huis is dit in het verleden al enkele keren op een drama uitgedraaid. Ooit was een gast zo weigerachtig om te vertrekken dat we hem met stokslagen hebben moeten verjagen. Moge Allah het ons vergeven. In de andere gevallen slaagden we erin op zachtzinniger wijze tot een oplossing te komen maar niettegenstaande was het telkens een pijnlijke en beschamende operatie.
We hadden ongemerkt een slaapmiddel bij je water gevoegd zodat we je zonder geweld naar Najib konden brengen. De man die je het tweede cijfer van het telefoonnummer moest bezorgen is op de hoogte gebracht en zal naar de haven komen waar Najib zal aanleggen. Het is een extra inspanning voor hem maar hij had dan ook maar op tijd moeten zijn. Je kan Najib vertrouwen. Hij is een djinn die je, nadat het tweede cijfer je bekend is gemaakt, doorheen de havenstad zal leiden. Nogmaals, onze verontschuldigingen, Ismael. We hopen dat je ons vergeeft en wensen je nog een voorspoedige reis. Moge Allah je genadig zijn. Ma'assalama. Yoessoef."

 

feedback van andere lezers

 • Mephistopheles
  tja de babes, ze duiken vroeg of laat wel weer op zeker?
  koyaanisqatsi: ik ben er nog over aan het nadenken (nu ja, voor zo ver ik dat kan). Er lopen tenslotte nog andere babes op de aardbol rond.
 • Dora
  De zwaarlijvige vrouw kwam het winkeltje uitgewaggeld met een blauwe plastiekzak in haar rechterhand die zichtbaar goed gevuld was, al had Ismael het raden naar de inhoud ervan.

  koyaanisqatsi: aardappelen?
 • greta
  Weer een heel fijn deel. Steeds jammer dat het kort is.

  koyaanisqatsi: ben al blij dat ik (bijna) dagelijks zoveel bijeen krijg... ;-)
 • Wee
  Oef, wat maak je weer mooie zinnen, lieflijk bijna.
  En je beschrijving van de zee schíttert gewoon.
  x
  koyaanisqatsi: x
 • Hoeselaar
  Ik kan me voorstellen dat aan de rand van de sahara maar weinig verkeer is en dus ook weinig goederen aan de winkels geleverd worden.
  Is een Djinn in de Koran al dan niet een geest die de mens bezetten kan zoals dat ook in de bijbel verhaald wordt?
  koyaanisqatsi: Zo iets idd.
Er zijn 66 bezoekers online, waarvan 0 leden: .