writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Gruwelbeelden

door GoNo2De strijd is gestreden. Weer een dictator minder. De gruwelijke beelden van z'n executie doen wereldwijd de ronde. Toch handig zo'n mobieltje met ingebouwde camera. Altijd het laatste nieuws van op de eerste rij. Er is altijd wel iemand die het vastlegt hé?
Honderden klachten stromen binnen bij de BBC. Klachten over de gruwelijkheid van de beelden. Moeten die beelden zo nodig uitgezonden worden? Ja, zeggen de voorstanders van de zogenaamde vrije pers. De publieke opinie heeft recht op informatie. Nee, zeggen de tegenstanders, ieder mens heeft recht op privacy. Ook al is hij een rotzak eerste klas. Volgens een journalist van de vrije pers moeten zulke beelden uitgezonden worden al was het maar om toekomstige en nog zetelende dictators er op te wijzen welk lot hen beschoren is. 't Kan ook zijn dat die verheven leiders nog meer geweld zullen gebruiken tegen hun eigen burgers. 't Zijn fanatiekelingen die zich vastklampen aan hun macht om te beslissen over leven en dood. Die zich verrijken op kosten van de samenleving. Die hun landgenoten leegzuigen tot er alleen vel over been overschiet. Die iedere tegenstand tegenover hun regime in het bloed smoren. Die zonder verpinken het bevel geven om op de eigen bevolking te schieten.
Is het dan verwonderlijk dat die rebellen of noem ze voor m'n part "vrijheidsstrijders", geen greintje mededogen laten zien? Een getergd volk is tot veel in staat. Ongetwijfeld zullen er daar ook wel opruiers tussen gelopen hebben. Maar laten we wel wezen, zonder steun van de NAVO, zat Kadhafi waarschijnlijk nog stevig in het zadel. Nog niet zo lang geleden werd hij de hand geschud door alle groten ter aarde. Werden er eeuwigdurende contracten afgesloten met zijn regime. Onze politieke leiders waren er als de kippen bij om bij hem op visite te gaan. In z'n beroemde tent, ergens op z'n tot burcht omgetoverde site, midden in Tripoli. Als de meute hieltjeslikkers verdwenen was, ging de grote leider terug naar zijn paleis. Om daar een verkwikkend badje te nemen, om het geïmporteerde woestijnzand van zijn oude lijf te schuren. Door maagdelijke dienstmaagden. Waarom wachten tot ik voor Allah moet verschijnen, als ik het hier en nu ook al kan krijgen; zal hij gedacht hebben. Je moet de kat niet bij de melk zetten en nadien komen klagen dat ze die opgedronken heeft hé?
Maar de vraag die mij nog steeds door het hoofd speelt is:- moeten die gruwelbeelden wel uitgezonden worden? Men kan natuurlijk opwerpen dat niemand verplicht is er naar te kijken, zappen is ook een optie. Maar het nieuws is een aaneenschakeling van gruwelbeelden. Er valt weinig positief nieuws te rapen. Of er zou een olifantje moeten geboren worden in gevangenschap. Of de prijs van de benzine is naar beneden gegaan met een paar centen. Na eerst een verhoging van bijna één euro.
Dictators zijn er altijd geweest, zullen er altijd zijn. De geschiedenisboekjes staan er bol van. Ze sterven meestal niet rustig in hun bed. Maar voor ze sterven hebben ze ontelbare doden op hun geweten…

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • Hoeselaar
  Ze kennen daar niets anders dan onderdrukking en folteringen en het zal zo wel altijd doorgaan

  Willy
  GoNo2: Dank u wel!
 • Mephistopheles
  wordt binnen dit en een jaar of tien vervangen door de volgende gek
  GoNo2: Dank u wel!
 • elpe
  knappe weergave van een gruwelijk maar onzinnig beeld.
  En dan weten dat deze man om "medelijden" smeekte bij zijn "aanhouding".........


  GoNo2: Dank u!
 • greta
  Nu maar hopen dat de verkiezingen zonder geweld verlopen en er een democratie gevestigd zal worden.

  GoNo2: Dank u!
Er zijn 13 bezoekers online, waarvan 0 leden: .