writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

ZAND (21 Eten en Drinken)

door koyaanisqatsi

"Kijk, kijk, daar, ze beginnen binnen te komen, de wolven!"
Met enkele porren tussen de ribben schudde de man in de smoking me uit mijn roes. Moeizaam rechtte ik mijn rug om vast te stellen hoe de tent zich in sneltempo begon te vullen. Het gesis van het bradende vlees werd algauw overstemd door druk geroezemoes. De kelners legden nog gauw hier en daar een bestek op de juiste plaats en maakten zich voor de rest zo onzichtbaar mogelijk.
"Test! Test! Test!" wauwelde de man in de overall in de microfoon. Hij knikte naar een opvallend lange, smalle man in het publiek, die meteen op het podium kwam toegelopen.
Terwijl de man in de overall zich terugtrok haalde de smalle man een blad uit de binnenzak van zijn jasje. Zonder zich ook maar een zier aan te trekken van het gewauwel begon hij een welkomstwoord voor te lezen en een waslijst namen van verdienstelijke personen af te ratelen -geen hond die er naar luisterde.
Ondertussen begonnen de koks, bijgestaan door hun hulpjes, de brochettes van boven de vuren te halen. De hulpjes brachten de brochettes tot bij de tafels waar de koks, als samoerais zwaaiend met hun messen, hele lappen vrees afsneden die spetterend op de hun aangereikte borden terechtkwamen.
Twee koppels schoven bij aan onze tafel. Het waren donkere mensen, zoals u, mijn broer, de mannen gekleed in smoking, de dames in sierlijke Afrikaanse jurken van hartverwarmende kleuren.
De man in de smoking boog zich naar me toe en fluisterde: "Hou ze goed in het snuitje. Zorg ervoor dat je ten allen tijde je mes vasthebt en als je één van hen ook maar de minste graaiende beweging naar je bord ziet maken, dan sla je toe. Desnoods plant je ook je vork in hun roofzuchtige fikken."
Eén van de donkere mannen knikte me vriendelijk gedag en vroeg: "U moet de jongen zijn, nietwaar?"
Ik trok een onbegrijpende pruimenmond en richtte me onzeker tot mijn gezelschap.
"Ja, dat is hij inderdaad," zei de man in smoking. Hij stak daarbij zijn borst vooruit alsof hij zo opeens trots was omdat ik bij hem hoorde.
Eén van de dames boog zich lichtjes naar me toe en zei: "Wij verwachten veel van je, mijn jongen."
Beleefdheidshalve begon ik te glimlachen. Ongewild viel mijn oog op de dikke parels zweet die tussen haar borsten in haar diepe decolleté rolden. Ik kon het niet langer helpen en vroeg aan iedereen die rond de tafel zat: "Hoe houden jullie dat hier in hemelsnaam uit? Ik smelt zowat."
De man in smoking, zonet noch apetrots op me, keek gegeneerd weg. De tweede donkere man giechelde even en antwoordde: "Dat is een kwestie van aanpassing. En wacht maar, als je aan het eten begint, wordt het nog erger."
"Dat overleef ik niet," mompelde ik quasi onverstaanbaar.
Toen dacht ik heel even dat er licht aan het einde van de tunnel verscheen. Kelners kwamen aandraven met flessen water en wijn waarvan ze op iedere tafel enkele exemplaren achterlieten.
Tegelijkertijd verschenen er vanuit een mij totaal onbekende oorsprong in modieuze tuniekjes gestoken meisjes die op iedere tafel diepe schotels met gemengde groenten, rijst, gefrituurde aardappelen, potten met sausen en kommetje met kruiden neerzetten.
"Dat ziet er smakelijk uit," liet de eerste donkere man zich ontvallen. De andere donkere man en de twee dames knikten.
De man in de smoking boog zich weer naar me toe en lispelde: "Hoor je het? Het begint al. Zo meteen begint het water uit hun vraatzuchtige monden te lopen en als je dan niet oppast hebben ze jouw bord al leeg gevreten nog voor je de kans kreeg er naar kijken. En zet je nu maar schrap, want ze zijn daar met het vlees."
"Welkom, dames en heren," bulderde een kok terwijl twee keukenhulpjes de brochette op schouderhoogte hielden. "Wat hebben wij hier voor u bij elkaar gespiesd? Rund, schaap, varken, geit, kalf, paard, kameel en krokodil! U wijst maar van welke lekkernij u een stukje op uw bord wenst, en ik doe de rest."
De donkere mannen maakten een uitnodigend gebaar naar hun dames om als eerste hun keus te maken, genoeg voor de man in smoking om ostentatief door zijn neus te blazen. Daarna stonden zij er op dat ik als eerste werd bediend, hetgeen me, voor zo ver dat nodig was, nog meer deed twijfelen aan het achterdochtige geraaskal van mijn begeleider.
"Geef me maar van elk een stukje," zei ik, aangespoord door nieuwsgierigheid naar de smaak van kamelen- en krokodillenvlees.
De kok glimlachte tevreden, gebaarde dat ik mijn bord moest uitsteken en sneed met enkele vakkundige bewegingen van ieder stuk vlees een lapje op mijn bord.
"Laat het u smaken, jongeman," zei hij, waarna hij zonder toestemming te vragen de twee donkere mannen bediende, alvorens zich uiteindelijk tot de bijna ontploffende man in smoking te wenden.

 

feedback van andere lezers

 • Dora
  maar loopt me het water in de mond van die gerechten ... kameel, krokdil, ik zou het willen proberen, maar als ik je feed aan Meph. lees, ja dan ... in die hitte, poeh ... spannend weer
  koyaanisqatsi: Ik had in die Carnivore na drie happen genoeg. Maar je weet niet wat je ziet daar: mensen vreten zich daar dus echt te pletter aan kilo's vlees.
 • Mephistopheles
  Ik zou ook van elk een stukje willen. En daarna uiteraard een tweede portie.
  Grappige overgang in je verhaal wel, van het troosteloze zand naar spijzen op de tafel
  koyaanisqatsi: Dit stuk is geïnspireerd op restaurant The Carnivore in Nairobi. Decadent! Rijke Kenyanen en expats die zich volvreten aan overaanbod vlees terwijl een paar km verder meer dan een miljoen mensen in de modder leven en een paar honderden km's verder hongersneed heerst. Compleet geschift, die kloof.
 • greta
  Bizar tafereel!
  Krokodil of kameel?! Blurp. Doe mij maar een vegetarische groenteschijf.

  koyaanisqatsi: ieder zijn smaak, zeggen ze...
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .