writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

ZAND (22 Blijde Verwachtingen)

door koyaanisqatsi

"U moet uw vlees goed kruiden," zei één van de donkere mannen tegen me, "dat krijgt u het eerst nog wat warmer, maar vervolgens verkoeling. Dat is immers één van de kenmerken van pikante kruiden."
"Luister niet naar hem," fluisterde de man in de smoking, "hij wil dat je je eten zo pikant maakt dat je het niet meer door je strot krijgt, zodat hij het naar binnen kan werken."
Ik beet op mijn onderlip om niet in woede uit te barsten. Ja, er heerste een hels kabaal in de tent, maar kon dat ook anders wanneer enkele honderden mensen tegelijk praten en messen en vorken laten rinkelen? Maar de enige die zich in mijn ogen misdroeg was die barbaar in smoking naast mij, die iedere fundamentele beleefdheid vierkant aan zijn laars lapte en me om de haverklap ostentatief commentaar in het oor fluisterde. Gelukkig merkten de andere tafelgenoten mijn ergernis op, zodat ze deze met een begripvolle glimlach beantwoordden en ik toch nog min of meer met enige gemoedsrust aan het diner kon beginnen.
Maar net toen ik een eerste hap kamelenvlees naar mijn mond wilde brengen begon de smalle man op het podium als een bezetene op een triangel te slaan. In geen tijd bewerkstelligde het bescheiden muziekinstrument wat zijn woordenvloed geen seconde had kunnen verwezenlijken: een absolute stilte waarin zelfs een vallende speld hoorbaar was.
"Beste aanwezigen," hief hij aan met een tenorstem, "ik weet niet hoe jullie erover denken -mogelijk zijn de meningen verdeeld-, maar mijn geduld laat zich niet langer op de proef stellen. Zoals jullie weten zijn we er, niet zonder moeite, in geslaagd het jongste economische genie op ons Internationaal Diner uit te nodigen. Twijfel of hij op het laatste ogenblik van gedacht zou veranderen en niet komen opdagen zal beslist velen van jullie een slapeloze nacht hebben bezorgd. Maar hij is hier! Hier, vlakbij het podium, en daarom stel ik voor dat we hem, alvorens we onze lichamelijke honger stillen en onze al even lichamelijke dorst lessen, verzoeken om alvast onze honger en dorst naar profijtelijker economische kennis te stillen. Ik ben er trouwens zeker van dat ons diner nadien eens zo smakelijk zal ervaren worden. Per slot van rekening zijn wij in de eerste plaats immers met zijn allen naar hier gekomen, niet zozeer om onze fortuinen te beveiligen maar ze, in de mate van het mogelijke, nog uit te breiden. Dames en heren, graag uw aandacht voor Ismael, het Economische Wonderkind!"
Een daverend applaus steeg op om als vuurwerk tegen het dak van tent aan te knetteren. Domweg begon ik mee te klappen tot het tot me doordrong dat de smalle man met een brede glimlach op zijn lippen naar mij wees. Ismael, het Economische Wonderkind! Ik? De vent kon niet anders dan van lotje getikt zijn.
Maar, ik was nog niet van de ene verbazing bekomen toen de volgende al kwam aangerold. De man in de smoking stond recht, boog zich naar me toe en zei: "Laat dit maar aan mij over."
Hij stapte alsof het de vanzelfsprekendheid zelve was het podium op, duwde de smalle man opzij en maande het publiek tot stilte aan -waar hij in een handomdraai nog in slaagde ook.
"Dames en heren, sta me toe me even voor te stellen: Mustapha Ali, begeleider van Ismael, het Economische Wonderkind. Zoals meneer hier u zonet al kwam te vertellen, kostte het enige inspanning om Ismael tot hier te krijgen. Maar deze inspanning zal dan ook niet voor niets zijn geweest. Ismael zal u zo meteen komen te vertellen wat u precies moet doen om nog meer fortuin te vergaren dan u tot nu toe al gedaan hebt. Het enige wat zich nog tussen zijn openbaringen en uw verder succes bevindt is een sleutel. Een sleutel, in de vorm van een nummer, die Ismael nodig heeft om de deur naar zijn geheime schatkamer van economische wijsheid te openen. Iemand van u heeft dat nummer in bezit en als dit iemand zich dan nu bekend zou willen maken, zijn nog maar een stap verwijderd van het verwezenlijken van onze dromen."
Ik wist niet wat ik hoorde. Ik gebaarde naar de man in smoking dat hij moest ophouden met raaskallen en maken dat hij van het podium af kwam, maar toen er een vrouw begon te gillen dat zij de uitverkorene met het nummer was werd de tent opnieuw in vuur en vlam gezet.
Gehinderd door haar lange, strakke avondkleed kwam ze met lachwekkende pasjes op het podium toegelopen.
"Een applaus voor deze dame!" spoorde de man in smoking de massa nog wat aan.
Giechelend en kirrend liet de vrouw zich door enkele hulpvaardige mannen op het podium tillen. Daar ging ze in haar handtas om een papiertje tevoorschijn te halen dat ze vervolgens triomfantelijk in de lucht stak.
Nu ging het publiek pas helemaal uit zijn dak. Sommige gasten begonnen gekke danspasjes te maken, hier en daar vielen mensen mekaar huilend in de armen, een man schreeuwde met gespreide armen God en het ganse heelal toe, één vrouw viel in katzwijm.
"Ismael, mijn jongen, waar blijf je?!"
De schoft in smoking liet me geen keus. Met een uitnodigend gebaar in mijn richting was het nu wel voor iedereen duidelijk dat met Ismael, het Economische Wonderkind, niemand anders dan ik werd bedoeld.
Mijn goedmenende donkere tafelgenoten moedigden me aan om recht te staan.
"Wees toch niet zo bescheiden, mijn jongen," zei de vrouw met de diepe décolleté op een moederlijk toontje.
Bevend als een espenblad duwde ik me uit mijn stoel, genoeg om een hysterisch gegil onder de vrouwen en een bloeddorstig gebrul onder de mannen los te maken. De man in de smoking grijnsde me met een sadistisch genoegen toe, de smalle man, die zich zomaar van de microfoon had laten verdringen, stond, hoofdschuddend een huilbui verdringend, te handklappen. En de vrouw met briefje wenkte me met een krullend vingertje... Als een vraatzuchtige toverheks.

 

feedback van andere lezers

 • Dora
  Wat een lot! Wat een fantasie ...
  Vertrouwen moet toch wel van binnnuit komen als je zoveel meemaakt ...
  (Sommige gasten begonNEN gekke danspasjes)
  koyaanisqatsi: ;-)
 • Wee
  Wat een dwazen allemaal.
  Geweldig stukje, K.
  x
  koyaanisqatsi: Hou je maar stevig vast, voor het vervolg je verrast... ;-)
 • mephistopheles
  ja 't zijn geen rocket scientists..
  koyaanisqatsi: da's nog het minste...
Er zijn 13 bezoekers online, waarvan 0 leden: .