writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

ZAND (30 De Skeletten)

door koyaanisqatsi

We trokken drie dagen verder, alsmaar dieper de woestijn in. De derde dag werd de hemel kort na de ochtend grauw en viel er zowaar zelfs een beetje regen, waar iedereen om moest lachen en dansen.
In de namiddag daarentegen deden we een lugubere ontdekking. We vonden het skelet van een mehari vermengd met de beenderen en de schedel van een mens. Op de manier waarop de overblijfselen van deze beide, ooit levende wezens door mekaar verspreid lagen, leek het wel alsof de mehari op zijn knieën was gaan zitten en de twee de dood al zittend hadden afgewacht.
Toen ik deze opmerking tegenover Abzul maakte leek hij ontzet, alsof ik hem had overdonderd met een correcte veronderstelling.
"Wat je zegt, Ismael, zou best waar kunnen zijn," zei hij zachtjes, alsof hij niet wilde dat de anderen iets van ons gesprek konden opvangen. "Tijdens één van mijn eerste reizen in de woestijn kwamen we namelijk soortgelijk verschijnsel tegen. Een oude metgezel van karavaanleider Ibrahim waarschuwde ons toen voor nakende verlokkingen door de duivel. Hij was er zo goed als zeker van dat de reiziger zich had laten vermurwen door één of meerdere vrouwelijke verschijningen die hem wellustig dansend tot stilstand hadden verleid en zodanig betoverd dat hij geen vin meer kon verroeren; tot hij stierf van de dorst.
Je moet namelijk weten, jonge Ismael, dat het een enorme misvatting is dat de woestijn, met zijn kale uitgestrektheid, weinig geheimen weet te verbergen. Want onder het zand, stenen en rotsen kan eender wat huizen. Geloof me, in de woestijn moet je voor veel meer oppassen dan de hitte, rovers en optisch bedrog. Sterker zelfs… Want aangezien dat dingen zijn die je kan verwachten, ben je er automatisch voor op je hoede. De listen van de duivel daarentegen…"
Abzul schudde het hoofd en staarde naar de horizon. Ibn Ibrahim kwam naar ons toe gestapt. Hij zei dat hij had besloten enkele mannen de opdracht te geven de beenderen van de mens zo goed mogelijk uit te zoeken om ze te begraven, en vroeg Abzul om vervolgens voor te gaan in het gebed. Toen hij ons weer alleen liet om de supervisie van het zoekwerk op zich te nemen, zei Abzul, Ibn Ibrahim nakijkend: "Dat is werkelijk een vroom man; precies zoals zijn vader. Die was ook niet uit het lood te slaan als het erop aankwam zijn plichten als moslim te vervullen. Hoe vaak heeft hij me, als jonge snaak, niet op het hart gedrukt: "Abzul, de islam is meer dan een religie. Het is zoveel meer dan de shahada uitspreken, vijf maal per dag bidden, vasten tijdens de maand Ramadan, de zakaat geven en de Hajj verrichten. Het is een manier van leven, Abzul. Als je dat verwaarloost hebben de vijf pijlers geen enkele zin. Hij had overschot van gelijk, Ismael, overschot…"
Abzul gaf me een schouderklopje en ging zich klaarmaken voor het gebed. Ik voelde me plots een beetje verloren en strompelde aarzelend naar de skeletten. De mannen die Ibn Ibrahim had aangewezen hadden een wit doek uitgespreid waarop ze de beenderen van het menselijk lichaam verzamelden. Toen één van hen de schedel oppakte brak deze in twee hetgeen bij beide mannen een zucht, gevolgd door het prevelen van enkele flarden uit de Koran losmaakte. Ibn Ibrahim, die met gefronste wenkbrauwen stond toe te kijken, wees de mannen erop dat zij zich niets te verwijten hadden en in eer en geweten konden verder werken. Hij nam het bovenste stuk van de schedel van de man over en legde het met de grootste eerbied op het witte doek. Beschaamd omdat ik over teveel schroom beschikte om vrijwillig een handje toe te steken, droop ik af naar mijn mehari.

 

feedback van andere lezers

 • greta
  Wonderlijke reis. "De Islam is een manier van leven". Dit is de moraal van dit hele verhaal. Mooi gebracht.
  Het leven is eenvoudig, als je de weg in een religie hebt gevonden.

  koyaanisqatsi: Als hij (Abzul) nu ook nog de weg naar de tandarts had gevonden... ;-)
 • mephistopheles
  tja die woestijn, opletten op wat je niet ziet maar wat er wel degelijk is zou ik zo zeggen
  koyaanisqatsi: Fascinerend oord, zonder meer. Over de Sahara vliegen alleen al. Het idee dat ze dat daar zouden vol zetten met zonnepanelen alleen al. Ik mag er niet aan denken, hoe milieuvriendelijk de energie ook moge zijn.
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .