writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Charlie Daniels, Privé-detective (15)

door koyaanisqatsi

Swingers was een broeierige keet waar vogels van allerlei pluimage kwamen dansen tot ze er bij neervielen. Verschillende deejays, van snotneuzen tot ouwe knarren, draaiden vierentwintig uur op vierentwintig de meest uiteenlopende dansmuziek, van wals tot pogo, terwijl het publiek sloten flets bier, slechte koffie of smaakloze frisdrank achterover goot om de inspanningen op de krakende dansvloer door te spoelen.Gespierde buitenwippers hielden te ongure types buiten en droegen ingestorte dansers naar buiten, om ze op een nabijgelegen grasperk te dumpen. Daar bleven ze liggen, tot de buitenlucht hen opnieuw tot bewustzijn blies, of vrienden, kennissen of familieleden hen meenamen om ze elders weer op te lappen.
Zo nu en dan trad er, op de meest onregelmatige tijdstippen, een live band op. Was die band goed, dan kookte de zo al oververhitte sfeer binnen de kortste keren over, maar slaagde band er niet in het juiste ritme aan te slaan, dan werd hij net zo snel genadeloos met een regen van flessen, glazen en eender wat het publiek te pakken kreeg de straat op gejaagd.
Max Romeo, de eigenaar, deed Charlie denken aan de afbeelding van een taaie Romeinse legionair die ze ooit op een schilderij had gezien. Zijn uiterlijk was zowel ruw als sensueel, heldhaftig als wreedaardig, en voor wie dat niet voldoende was liet zijn gespierde torso er geen twijfel over bestaan dat er niet met hem te spotten viel.
Volgens het mannetje, dat Abraham Glucksmann bleek te heten, kon je hem als personeelslid maar beter niet belazeren, want hij rook bedrog vanop kilometers afstand en trommelde iedereen die zich er toch aan waagde zonder pardon en zonder onderscheid van geslacht in mekaar, tot er van de onnadenkende persoon in kwestie weinig meer overbleef dan een bloedende homp vlees en gebroken botten.
Voor Charlie brak een nieuw, totaal onverwacht tijdperk aan. Zoals alle diensters kreeg ze een strak wit T-shirt met de zwarte opdruk SWINGERS, een strak, kort zwart rokje en stevige platte schoenen aangereikt, waarmee ze zich als een slangenmens tussen de obsessieve dansers moest bewegen om bestellingen op te nemen of aan te dragen, en tafels af te ruimen. Als er geknokt werd, wat in verhouding met de waanzinnige drukte opvallend weinig voorkwam, moest het personeel zich zo snel mogelijk uit de voeten maken zodat de buitenwippers met behulp van de wapenstok of, als het al te gortig werd, de knallende zweep de boel kon schoonvegen.
Tijd voor collegialiteit was er nauwelijks. Zowel de diensters als barmeisjes en -jongens, klopten shiften van non-stop acht uur, die door het razende werktempo voorbij leken te vliegen. Het voordeel hiervan was dat er ook geen tijd was voor naijver of sjagrijn, waardoor er een sfeer van energieke gelatenheid onder het personeel heerste die op zijn beurt voor een ver boven het gemiddelde liggende productiviteit zorgde.
Voor Charlie echter betekende dat ook zo goed als geen mogelijkheid om onder het publiek naar Stan Taliban te informeren, iets waar ze bij de aanvang van haar carrière als dienster toch op had gerekend. Nu, het was nog maar de vraag of iemand haar ter wille zou zijn geweest, want behalve wanneer er drank te bestellen viel, deed het publiek alsof het personeel lucht was.
De eerste dagen had Charlie nog overnacht bij Abraham Glucksmann, die ijverig zijn relaties had aangesproken om een onderkomen voor haar te vinden. Door het constante klimaat van onzekerheid en het onregelmatige verloop van inwoners, heerste er evenwel een acute woningnood in de Onderwereld en was Glucksmann ten einde raad opnieuw bij Max Romeo gaan aankloppen. Die besloot na enig nadenken Charlie een kamer te verhuren in één van de zijvleugels van zijn majestueuze villa en creëerde daarmee de aanzet tot wat spoedig tot een stormachtige relatie zou uitgroeien.

 

feedback van andere lezers

 • greta
  "buitenwippers" leuk woord. Beter dan het wat agressieve 'uitsmijter'.
  Maar die Charlie gaat wel over grenzen zeg. Poeh.
  koyaanisqatsi: Nou, een beetje serveren in de discotheek, zo erg is dat toch niet? :-p
 • Mistaker
  I'm a singer, a swinger I'm a layabout but laying on
  The dock in the lazy sun
  Will never quite relegate me to a bum
  (Belle and Sebastian)

  Groet,
  Greta
  koyaanisqatsi: Zo iets, ja... ;-)
Er zijn 11 bezoekers online, waarvan 1 lid: ENVY.