writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Kleurenblind

door Draakje

Mijn vriend is gedeeltelijk kleurenblind. Rood en groen kan hij niet onderscheiden. Volgens hem zijn het allemaal tinten van grijs. Het maakt het leven niet moeilijk, wel soms grappig. Vooral als we het over auto's hebben. Zag je die grijze auto? Die zie ik wel zitten! Euh? Welke grijze auto? Waar dan? Ik zag helemÓÓl geen grijze auto. Oh, wacht effe. Bedoelde je die groene? Gniffel, gniffel. Gelukkig kan ook hij er mee lachen.
Ik kan het me echt niet voorstellen, dat kleurenblind zijn. Ik herinner me nog die stupide testjes die we kregen bij het Pedagogisch Medisch Sociaal centrum, tegenwoordig Centrum voor Leerlingen Begeleiding. Cijfertjes ontwarren uit gekleurde stipjes. Ik deed het met mijn ogen dicht. Bij wijze van spreken dan. Hij faalde faliekant. Nope, zie er niks in dat maar enigszins op een cijfer trÚkt.
Kleuren, 't is toch iets eigenaardig. Volgens hem ziet ons grastapijtje in de tuin stralend grijs. Al weet hij dat het eigenlijk feitelijk groen moet zijn. En ook is. Maar ik probeer bij zo'n uitspraak altijd eens door zijn ogen te zien. Grijs gras. Meer nog: strÓlend grijs gras. Ik denk dan: zilvergrijs? Of misschien eerder staalgrijs? Neuh, zeker en vast grijs grijs. Gniffel, gniffel, grijns grijns.
Wat dan met mensen die, zeg maar, blauw niet zien. Hoe zien die de hemel dan? Paars? En daar gaan mijn hersens dan weer met me aan de loop. Ik zeg je dat de hemel blauw is. Maar stel dat jij blauw ziet zoals ik rood zie, alleen noem ik het ook blauw omdat dat mij zo aangeleerd is? Ziet mijn wereld er dan anders uit dan de jouwe?
Groen gras is misschien wel geel. De zon ziet misschien wel bruin, en bomen zijn een diep roze. De zee is oranje, wat had je dan gedacht? Jij noemt het alleen blauw. Of groen, al naargelang naar welke zee je kijkt. En tussen twee haakjes: ik ben niet blank, maar zwart. Kijk maar eens goed!

 

feedback van andere lezers

 • geertje
  Ik heb goed gekeken, cindy,
  Ún goed gelezen...
  hier staat een bijzonder grappig verhaal.
  groetjes,
  Draakje: Hihi, bedankt. Ben jij nu geel of wit?
 • Ghislaine
  Met genoegen gelezen. Een tip waar je mee doet wat je wenst:
  Afkortingen die internationaal niet gekend zijn voluit schrijven.
  Pedagogisch Medisch Sociaal centrum. Daar werd destijds de c weggelaten en Centrum voor leerlingen begeleiding. Hier werd de v weggelaten. Per slot van rekening kennen onze Noorderburen deze sociale instellingen onder een andere benaming.
  Draakje: Goede tip, G. Bedankt voor de feedback.
 • VickyLievens
  Wauw!!!
  Echt super goed!
  Groetje Vicky

  Draakje: Dank je!
 • SabineLuypaert
  gniffelt en grijnst
  (smile) leuke anekdote
  Draakje: Dank je
 • RolandBergeys
  Geweldig, je gouden tekst komt overigens prachtig uit op dit paars blad!
  Draakje: Hahaha. Dank je wel hoor.
 • aquaangel
  heel fraai,
  hier thuis heb ik ook iemand die zegt blauw tegen donkergrijs...
  grrr soms rare discussies er over
  ik heb toch zeker gelijk! hahah xx
  Draakje: Dankje! Ja, soms is het echt lachwekkend, en natuuuuuuurlijk hebben wij gelijk ;-)
 • erinneke
  ben zwaar onder de indruk van dit verhaal, waw!!!
  Draakje: Dank je!
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .