writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Charlie Daniels, Privé-detective (22)

door koyaanisqatsi

Een contract tekenen voor zwartwerk, het sloeg nergens op maar Charlie was niet plan er van wakker te liggen.
De man bleek een obsessieve bureaucraat die in een kraaknet kantoortje woonde waar behalve wat eenvoudig meubilair en een éénpersoonsbed enkele rekken stonden met zorgvuldig bijgehouden klassementen van contracten, afgesloten met zowel zwartwerkers uit de Onderwereld als illegalen van daarbuiten. Hij verzocht Charlie een blad te ondertekenen met een tekst die niet afweek van een doorsnee arbeidsovereenkomst in haar eigen wereld, een verzoek waaraan Charlie, de lieve centen indachtig, zonder aarzelen aan voldeed. Vervolgens stak hij het contract in een vlekkeloos kartonnen mapje dat hij met een ontroerend respect in het klassement liet verdwijnen en deed hij Charlie uitgeleide naar haar nieuwe werkstek, het immense gebergte dat zich zo ver als het oog kon zien als een onoverkomelijk obstakel uitstrekte.
De man trok Charlie mee naar het struikgewas, dat de voet van de bergketen afzoomde als een dicht lint van groen gebladerte. Tot Charlie's stomme verbazing begon daartussen zo opeens een heus netwerk van gecamoufleerde trapjes die een gevaarlijke, om niet te zeggen onmogelijke klimtocht naar boven overbodig maakten.
'Verfijnd stukje architectuur,' liet Charlie zich ontvallen toen de man aanstalten maakte om als eerste naar boven te klimmen.
'Helemaal in mijn dooie eentje in mekaar gestoken,' antwoordde de man fier.
'Daar moet wat tijd over gegaan zijn,' merkte Charlie op.
De man keek naar boven, zuchtte en zei: 'Zowat gans een gans leven…'
Charlie stond sprakeloos. Ze richtte op haar beurt een blik naar de hemel, want het trappenstelsel wekte zonder meer de indruk dat het pas daar ging eindigen, zeker nu de bergtoppen plots verdwenen waren achter een deken van laaggezakte wolken.
'Maar het is het waard geweest,' zei de man, 'want zonder mijn trappen zou het onbegonnen werk om zijn bij de spelonken te geraken.'
De man wilde verder de hoogte in gaan, maar Charlie hield hem tegen.
'Wacht eens: hier klopt iets niet. Als je zonder behulp van de trappen niet bij de spelonken komt, hoe slagen de nomaden er dan in ze smerig te gaan maken?'
De man deed een stapje terug en antwoordde: 'Goede vraag, waar ik helaas het antwoord schuldig moet op blijven. Ik zei u al: die typen zijn onberekenbaar; een raadsel eigenlijk. Maar vergeet niet: dit is de onderwereld. Hier kan misschien niet alles, maar toch veel. Veel meer dan waar u vandaan komt.'
'U zal wel gelijk hebben,' zei Charlie, waarna ze met een hoofdgebaar te kennen gaf dat de man, wat haar betrof, zijn weg kon naar boven mocht vervolgen.

 

feedback van andere lezers

 • greta
  Het wordt bijna een Charlie-Alice-in-Wonderland scenario.
  Wat mij opvalt, ze stelt steeds de juiste vragen maar krijgt nooit bevredigende antwoorden. Maar ja, dat is de kern van haar beroep als detective natuurlijk.
  koyaanisqatsi: Dat overkomt mij al een heel leven: de juiste vragen stellen en geen bevredigend antwoord krijgen... :-)
 • Wee
  Wat kan ik anders dan volgen? :)
  x
  koyaanisqatsi: :-)
 • Mistaker
  Answers with a question mark, jaja...

  Groet,
  Greta
  koyaanisqatsi: dat zijn de beste...
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .