writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Uitgeperst als een citroen…

door GoNo2De verdelers van gas, elektriciteit en water wrijven zich in de handen. Nog een paar dagen vriestemperaturen en de rekening zal met reuzensprongen de hoogte ingaan. Ik vraag me af waar dit moet eindigen. Feitelijk zouden we die maatschappijen stuk voor stuk voor de rechtbank moeten dagen. Wegens woekerwinsten op de kap van de werkman. M'n buurman is overgeschakeld op de goeie ouwe kolenkachel. 't Is wel sleuren met zakjes anthraciet van 10 kilo, maar het weegt niet op tegen de voordelen die hij heeft. Zegt hij. Vroeg of laat doen ze de kolenmijnen terug open, weer een pak werklozen minder. En na een tiental jaren een pak meer met een stoflong. 't Is het ene of het andere hé?
Een andere buurman stookt met een houtkachel. Die hij meer gebruikt als allesbrander. Wat hem al een bezoekje opleverde van de wijkagent. Wegens overmatig stankoverlast. Hij moet er eens goed mee lachen en trekt er zich niets van aan. Da's de nieuwe mentaliteit bij de jongeren. Zich van niets iets aantrekken, ikke en de rest kan stikken. In zijn geval zal het niet zo lang meer duren. Een houtstoof is niet gemaakt om plastic flessen in te verbranden. 't Is dezelfde kerel die zich met vier wielen op het voetpad zet en er vanuit gaat dat de voetgangers maar op de openbare weg moeten lopen. De politie rijdt rond in hun warme combi en trekken er zich ook niets van aan. 't Is geen prioriteit, zeggen ze. Flitspalen brengen meer op, naar 't schijnt.
De buurman uit het appartement recht tegenover mij, is met de noorderzon vertrokken. Z'n appartement is openbaar verkocht. Wegens openstaande schulden bij de belastingen. Heeft het indertijd gekocht voor 138 000€. Is nu verkocht voor 73 000€. 't Moet erg zijn om iets waarvoor je hard gewerkt hebt, zo te moeten verliezen. Hij stuurde me een sms-je om te zeggen dat hij onder een brug slaapt. Misschien is het waar, misschien ook niet. Feit is dat ik hem niet meer kan bereiken, neemt niet op en antwoordt niet op m'n boodschapjes. We glijden terug af naar de middeleeuwen, zoveel is zeker. Maar ze hebben ons zot gemaakt met zogezegde goedkope leningen. Alles op krediet, moet kunnen. Tot de economie in elkaar stuikt. Je moet eens rondkijken hoeveel huizen er te koop staan. Huizen die meestal onder hun marktwaarde verkocht worden. Wie wordt hier rijk van? Niet de werkmens hé? Ons aller Belgenland verkeert officieel in recessie. Hoe kaal kan mens ons nog plukken. Hoe lang kan men ons nog uitpersen als citroenen? Ergens moet er toch een limiet zijn? Of is de sky nog altijd de limiet? Er komen vanaf maart weer een pak werklozen bij. De ene firma na de andere gooit z'n personeel op straat. Met uitgestreken gezicht vertellen ze ons dat hun fabrieken in het buitenland het wel goed doen. Zijn wij vet mee. Misschien moeten we met z'n allen emigreren naar het buitenland. Kunnen die nietsnutten van politici regeren over een land zonder inwoners. Wedden dat ze een muur rond Vlaanderen bouwen? En in 2050 valt dan de muur van Vlaanderen. Een historische dag. Vlaanderen wordt terug herenigd en verenigd met Wallonië. De mensen blij en content en ook een beetje gelukkig. De politiekers zagen dat het goed was en legden direct nieuwe belastingen op. Belastingen op het herenigen van België. De koning die in ballingschap verbleef ergens in 't zuiden van Frankrijk, kwam triomfantelijk terug. Met in zijn kielzog z'n ganse hofhouding. En de werkman-of vrouw? Die wordt verder uitgezogen en uitgeperst als een citroen…

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • Pake
  De overeenkomsten tussen jou en Archie Bunker worden steeds sterker! Goed in je genre. Het zou "uitstekend" kunnen zijn als je het met wat meer humor zou kunnen brengen.


  Uitgeperst als een citroen…
  door GoNo2


  De verdelers van gas, elektriciteit en water wrijven zich in de handen. Nog een paar dagen vriestemperaturen en de rekening zal met reuzensprongen de hoogte ingaan. Ik vraag me af waar dit moet eindigen. Feitelijk zouden we die maatschappijen stuk voor stuk voor de rechtbank moeten dagen. Wegens woekerwinsten op de kap van de werkman. M'n buurman is overgeschakeld op de goeie ouwe kolenkachel. 't Is wel sleuren met zakjes anthraciet van 10 kilo, maar het weegt *wel (niet) op tegen de voordelen die hij heeft. Zegt hij. Vroeg of laat doen ze de kolenmijnen terug open, weer een pak werklozen minder. En na een tiental jaren een pak meer met een stoflong. 't Is het ene of het andere hé?
  Een andere buurman stookt met een houtkachel. Die hij meer gebruikt als allesbrander. Wat hem al een bezoekje opleverde van de wijkagent. Wegens overmatige* stankoverlast. Hij moet er eens goed mee lachen en trekt er zich niets van aan. Da's de nieuwe mentaliteit bij de jongeren. Zich van niets iets aantrekken, ikke en de rest kan stikken. In zijn geval zal het niet zo lang meer duren. Een houtstoof is niet gemaakt om plastic flessen in te verbranden. 't Is dezelfde kerel die zich met vier wielen op het voetpad zet en er vanuit gaat dat de voetgangers maar op de openbare weg moeten lopen. De politie rijdt rond in hun warme combi en trekken er zich ook niets van aan. 't Is geen prioriteit, zeggen ze. Flitspalen brengen meer op, naar 't schijnt.
  De buurman uit het appartement recht tegenover mij, is met de noorderzon vertrokken. Z'n appartement is openbaar verkocht. Wegens openstaande schulden bij de belastingen. Heeft het indertijd gekocht voor 138 000€.*Het Is nu verkocht voor 73 000€. 't Moet erg zijn om iets waarvoor je hard gewerkt hebt, zo te moeten verliezen. Hij stuurde me een sms-je om te zeggen dat hij onder een brug slaapt. Misschien is het waar, misschien ook niet. Feit is dat ik hem niet meer kan bereiken, neemt niet op en antwoordt niet op m'n boodschapjes. We glijden terug af naar de middeleeuwen, zoveel is zeker. Maar ze hebben ons zot gemaakt met zogezegde goedkope leningen. Alles op krediet, moet kunnen. Tot de economie in elkaar stuikt. Je moet eens rondkijken hoeveel huizen er te koop staan. Huizen die meestal onder hun marktwaarde verkocht worden. Wie wordt hier rijk van? Niet de werkmens hé? Ons aller Belgenland verkeert officieel in recessie. Hoe kaal kan mens ons nog plukken. Hoe lang kan men ons nog uitpersen als citroenen? Ergens moet er toch een limiet zijn? Of is de sky nog altijd de limiet? Er komen vanaf maart weer een pak werklozen bij. De ene firma na de andere gooit z'n personeel op straat. Met uitgestreken gezicht vertellen ze ons dat hun fabrieken in het buitenland het *beter (wel goed doen). Zijn wij vet mee. Misschien moeten we met z'n allen emigreren naar het buitenland*? *Dan kunnen die nietsnutten van politici regeren over een land zonder inwoners. Wedden dat ze een muur rond Vlaanderen bouwen? [Dit snap ik niet. Waarom een muur bouwen? En waarom valt die in 2050?] En in 2050 valt dan de muur van Vlaanderen. Een historische dag. Vlaanderen wordt terug herenigd en verenigd met Wallonië. De mensen blij en content en ook een beetje gelukkig. De politiekers zagen dat het goed was en legden direct nieuwe belastingen op. Belastingen op het herenigen van België. De koning die in ballingschap verbleef ergens in 't zuiden van Frankrijk, kwam triomfantelijk terug. Met in zijn kielzog z'n ganse hofhouding. En de werkman-of vrouw? Die wordt verder uitgezogen en uitgeperst als een citroen…

  ©GoNo

  GoNo2: Dank u!
  Ik lig niet wakker van een "uitstekend" meer of minder, ik ben de schoolbanken al lang ontgroeid...
 • warket
  Het glas is halfleeg in plaats van halfvol in deze tekst.
  GoNo2: Of allebei?
Er zijn 11 bezoekers online, waarvan 0 leden: .