writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Galtur de Grote (8)

door diomedes

Galtur wierp een blik op het publiek aan de tafeltjes voor hem. Alhoewel de meesten hun buik hadden volgevreten was het rumoer niet geluwd. Ditmaal werd het vooral geproduceerd door een dozijn mannen aan de toog achteraan het zaaltje. Ze hadden meer dan genoeg op en het showgedeelte was het laatste van hun bekommernis. De prijs van het varkensvlees, maar ook het "vlees" van sommige vrouwelijke aanwezigen werd luidruchtig becommentarieerd. De nochtans imponerende verschijning van Galtur, compleet met hoge buishoed en specifieke lange jas met de hebbedingetjes, met zijn fonkelende ogen expressiever dan ooit door de donkere schmink en zijn grijze baard, had weinig indruk gemaakt op de aanwezigen. Ook niet het kleurrijke bord "Galtur the Great" dat schijnbaar gewichtsloos en zonder hulp boven zijn hoofd zweefde en hem volgde in al zijn bewegingen. Hij had ze nochtans al n en ander voorgeschoteld. Elke tafel was, bij aanvang van zijn optreden, aan slag gegaan met pen en papier en hij had hun notities foutloos ontcijferd en publiek gemaakt. Hij had het sterrenbeeld van enkelen goed geraden en -a la tte du clint- daaraan specifieke karakteristieken gekoppeld. Dit lokte enkel bij de geviseerden en hun onmiddellijke omgeving enige reactie uit. Wat spielerei met telekinese en hypnose gaf iets meer respons maar ook daarop werd lauw en ondermaats gereageerd. Galtur maakte zich geen illusies. Om de mensen tegenwoordig te verrassen en in vervoering te brengen moest je van goeden huize komen. Zelfs Houdini zou het niet makkelijk gehad hebben. Daar zat de televisie voor veel tussen wist hij, die de besten van zijn collega's tot in de huiskamers had gebracht. De mensen in dit land waren rotverwend. Het gebrek aan respect begon hem stilaan te ergeren en hij kreeg er genoeg van. Bij dit publiek schortte iets. Hij concentreerde zich op de lawaaimakers achteraan in de zaal. Een zware man met bloeddoorlopen ogen, rode hangwangen en een massieve dubbele kin vormde het middelpunt van het meest lawaaierige groepje. Zijn kompanen hingen aan zijn lippen. Galtur keek strak naar de man, hief zijn hoofd een beetje zijwaarts en spreidde zijn armen. Hij lijkt op zijn dieren dacht hij.
"...en toe zei die idioot van een douanier voor de zoveelste keer tegen mij, die papieren zijn niet in orde. Ikke razend en ik zeg tegen hem, wacht manneke, wacht, nu gaat ge wat meemaken zie, ik zal eens iemand halen zie ! Ik naar mijne kamion om mijne aap en daarmee terug naar die douanier. Die zijn ogen vielen uit zijne kop. Ik zet dat beest op zijnen buro en op zijn papieren en ik zeg tegen mijnen aap : "en nu schijten Frits en nu schijten !" Ge had die zijn bakkes moeten zien..."
Zonder dat de man er erg in had was alle geluid in de zaal geleidelijk verstomd, had zijn stem aan volume gewonnen en was het uiteindelijk muisstil geworden. Een luid applaus sloot zijn relaas af en de man kleurde nog roder dan hij al was. "Wilt u mijn taak overnemen Oscar Spaenhoven ?" Galtur onderbrak het gejoel in de zaal.
"Hoe kent die kabouter mij ?" De varkensboer keek woedend naar het podium.
"Ik weet nog veel meer dan u denkt Oscar."
"Dat is niet moeilijk, iedereen kent me hier."
"Ik weet dingen van u die niemand weet."
"Ach ja ? Laat maar eens horen pruts !"
Oscar kreeg de lachers op zijn hand en voelde zich gesteund door hun bijval.
Galtur liet het gelach uitdeinen en zijn armen zakken.
"Uw vrouw zal ze niet graag horen."
"Godverdoeme Irma ! Irma !" Oscar richtte zich tot zijn vrouw ergens in de zaal, "Luistert mee, ge kunt misschien nog iets leren."
"Iedereen weet al jaren dat ge uw varkens boven mij verkiest Oscar !"
De krijsense stem van de vrouw uit het publiek lokte nog meer gelach uit.
Ook Galtur moest glimlachen.
"Mag ik nu verdergaan met de show ?"
"H tovenaar, ik weet dingen van u die ook niet zo fraai zijn."

 

feedback van andere lezers

 • Wee
  Oef, jij weet een boosaardige sfeer te beschrijven zeg, ik vel haar doorheen het scherm. Knap!
  x
  diomedes: Dit stukje was nochtans komisch bedoeld...
 • warket
  Je schrijft "filmisch" maar ik zou het inkorten en verfijnen, zeker omdat het deel is van een geheel.
  diomedes: Je hebt gelijk, geen toeval, heb in het verleden een tijdlang als scenarist gewerkt.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .