writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Galtur de Grote (17)

door diomedes

"Een frank voor een pakje sigaretten, dat plakkaat is uit de tijd van Napoleon."
Django liet zich schijnbaar door het bord inspireren en stak een sigaret op.
"Niet roken hier Zigeuner". Sacha schoof een kleine tafel van het bord weg, verplaatste enkele dozen zodat het grote reclamebord vrij kwam.
"Waar moet ik mijn sigaret ?" De Zigeuner zocht tevergeefs naar een asbak. Sacha hield hem een vuil weckglas voor waarna hij het bord voorzichtig naar links begon te schuiven. Een opening van anderhalve meter hoog en breed genoeg om een volwassen man door te laten, kwam vrij. Daarachter een kleine massieve houten deur. Sacha bukte en morrelde aan de sleutelbos.
"Dit heeft al verschillende huiszoekingen overleefd, daarom dat stof en vuil, daarom niet roken hier, alles moet hier een indruk nalaten alsof deze kelder al jarenlang ongebruikt is."
Hij duwde tegen de kleine deur die geluidloos opengleed.
"Breng hem hier Blender", Sacha ging de verborgen ruimte in en knipte een licht aan. Onhandig wurmde de grote man zich met de jute zak doorheen het deurtje.
"Jij ook kleine", beval Sacha.
De Zigeuner liet Nita voorgaan en sloot de rij.
Nita gluurde over zijn schouder maar de Zigeuner achter hem versperde de uitgang. Tegen Blender zou hij misschien een kans gemaakt hebben maar niet tegen de aalvlugge Zigeuner. Met bonzend hart volgde hij de anderen en toen hij de nieuwe ruimte betrad besefte hij dat hij in de val zat. Dit verborgen vertrek was iets kleiner van oppervlakte dan de aanpalende kelder maar leek groter omdat het zo kaal was. Buiten een houten brits, een krakkemikkige oude tafel en stoel bezat het vertrek alleen nog een smalle hoge vitrinekast. Op die kast ontdekte Nita een twintigtal kartonnen verpakkingen. Gps-toestellen van Sony wist hij, afkomstig van een recente kraak. Ter hoogte van het hoofdeinde van de brits waren in de muur twee grote metalen ringen gemetseld. Bij Nita wekte dat een associatie op met de vergeetputten en folterkamers uit de middeleeuwse stripverhalen van zijn vriend Jeff.
"Sluit de deur", richtte Sacha zich tot de Zigeuner, vervolgens wendde hij zich tot Blender :
"Pak hem uit en maak hem vast, er liggen boeien in de bovenste schuif."
De reus opende de jute zak en bevrijdde Galtur uit zijn benarde positie. Terwijl Blender de bevelen van zijn baas opvolgde wendde de Rus zich tot Nita.
"Zakken leegmaken."
Nita wou protesteren maar toen hij naar de gelaatsuitdrukking van de andere keek, koos hij eieren voor zijn geld. Knikkers, munten en de prullaria die men gewoonlijk aantreft in jongenszakken kwamen op de tafel te liggen. Sacha toonde enkel intresse in de blauwe balpen. Hij nam een stuk papier uit zijn zak, boog zich over de tafel en maakte een notitie met de balpen waarna hij zich oprichtte en aandachtig het blad bekeek.

 

feedback van andere lezers

Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .